Ipszilonok

Fotó és szöveg: Móricz-Sabján Simon

Szerkesztette: Bielik István

Tapolca építészeti jellegzetessége, az Y-házak tipikus példái a vidéki lakóközösségeknek. A sokat dicsért és kritizált Y-házak új lendületet adtak a városnak az 1970-es években. Az egykor legendás bányászházakból összesen 9 épült a város szélén 1972 és 1986 között. Ezek mindegyikében száz lakás kapott helyet. Mára a lendület megtört, a korábbi modern városrész szürkébb lett, a házak felújítási költségei pedig gyakran lehetetlen feladatok elé állítják a társasházakat. A közösségek viszont erősek maradtak, a lakók jelentős része az átadások óta él a volt bauxittelepi lakótelepen.

Magyarországon sem a Y-házak építése előtt, sem utána nem épültek hasonló társasházak. Az Y-házak építése kísérlet volt egy jobb életminőségre, az épületek formailag is magasabb értéket képviseltek, mint az ekkor kialakított paneles lakótelepek.

Itt bármikor érvényesülhet a mondás, miszerint „rossz szomszédság – török átok“. A házakban tapasztalható összetartásnak, a helyi közösség erejének ezért is kiemelkedő a szerepe az Ipszilonokban. Egy-egy épület lakásaiban egy közepes magyar falu lakossága összpontosul, a 9 ipszilon így már egy óriásfalu népességének felel meg.  Móricz-Sabján Simon fotósorozata.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.8 / 5. Szavazatok száma: 15

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.