A beszélő kutyák titka

Silke, a Hollandiában élő "beszélő kutya" (fotó: Karlijn Koning)

A legnagyobb videómegosztó oldalakon egyre-másra jelennek meg azok a felvételek, amelyeken kutyák gombokat nyomkodva „beszélgetnek” a gazdájukkal. Egy mancsolás a gombra, ami azt a hangjelet adja, hogy „séta”, és a kutya el is indul az ajtó felé, miután közölte, mit szeretne.

A webshopok pillanatok alatt megteltek az új divathoz szükséges eszközökkel: bárki hozzájuthat a manccsal nyomkodható színes gombokhoz, amelyek hangfelvétel rögzítésére és lejátszására is képesek. A videók nagyon hatásosak, de joggal merül fel a kérdés: mi is történik valójában egy ilyen helyzetben? A kutyák tényleg beszélnek, vagy ez csak egy ügyes trükk?

Amikor beszédkészségről van szó, akkor ez alatt a leggyakrabban a kizárólagosan verbális kommunikációt értjük. A kutyák is kommunikálnak hanggal, hiszen nyüszítenek, ugatnak, dörmögnek, morognak, de a hangképző szerveik nem alkalmasak szavak formálására. A testbeszédük nagyon kifinomult: sokféle dolgot tudnak kifejezni pici mozdulatokkal, testtartással, térközszabályzással. Ezzel együtt jól reagálnak az emberi hangjelzésekre, és ma már azt is tudjuk, hogy akár összetettebb utasításokat is képesek megfejteni és megfelelően reagálni rájuk. Az adott hangsorok felismerése mellett érzékelik a hangerő és a hanglejtés jelentést árnyaló hatásait is. Ugyanakkor nincs még arra semmilyen tudományos bizonyíték, hogy a kutyák képesek elvont fogalmak értelmezésére, összetettebb, nem feltétlenül tiszta logikán alapuló gondolatmenetek végigvitelére, vagy narratívák megfogalmazására, azaz a nyelv összetettebb funkcióinak használatára.

Így ha egy kutya megnyom egy gombot, amely azt a hangjelet adja, hogy „séta”, nehezen feltételezhető, hogy végiggondolja: most egy órát a szabadban fog tölteni, ahol találkozhat a barátaival, és ebben az időpontban mekkora lesz a forgalom attól függően, melyik útvonalat választja majd. Addig jut el, hogy erre a hangjelre a gazdája ki fogja nyitni az ajtót. Azaz nem a nyelvet használja, hanem csak egy hangsort: ugyanúgy, ahogy egyébként vakkantana egyet az ajtóban állva, vagy nyüszítve toporogna a bejáratnál. Mégis, van abban valami lenyűgöző. ahogy két különböző faj erőfeszítéseket tesz azért, hogy kommunikáljon egymással, csak a közös időtöltés öröméért. Az, hogy a kutya nyomkodja a hangot adó gombot, s erre mi értelemszerűen reagálunk, azt jelenti, hogy nincs is nagy különbség kettőnk kommunikációja között, és meg lehet találni azt a közös minimumot, amelyen a szerepek akár fel is cserélhetőek. A gazda ad egy utasítást a kutyának: „Mutasd meg, mit szeretnél!” A kutya az ehhez kapcsolt viselkedéssel felel, azaz megnyom egy gombot. Ezután viszont ő ad egy utasítást a hangjellel: „séta”. A jól nevelt gazdi pedig megy és kinyitja az ajtót: tanult viselkedéssel felel az ismerős szituációra. Nem beszélgetés ez, csak közösen rögzített cselekvéssor, de mindkét fél számára szórakoztató, és kölcsönös előnyökkel jár.

Csak egy gombnyomás, és a gazdám azt csinálja, amit akarok!

A jó hír, hogy bármelyik kutya megtanítható erre. Nem kell hozzá más, csak egy készlet a már említett gombokból, rengeteg jutalomfalat és türelem. A módszer neve viselkedésformálás, és akár egészen összetett mozdulatsorok is megtaníthatóak így bármilyen állatnak, amelyik képes hosszabb ideig erőfeszítéseket tenni, hogy megszerezze az áhított jutalmat.

A tanítási folyamat lépései a következők:

  1. Tanítsuk meg a kutyát rámancsolni egy céltárgyra! Lehet rögtön a gombbal kezdeni, de akármi mást is választhatunk, ami kibírja egy kutyamancs csapkodását. Ha a kutya már tud pacsit adni, akkor egyszerű dolgunk lesz: eleinte a kezünkbe tartott gombra kérünk pacsit, aztán a földre tesszük a kezünket, benne a gombbal, végül a kezünk már ne legyen ott, csak maga a céltárgy, amire mancsolni kell. Nagyon türelmes gazdik kialakíthatják a viselkedést úgy is, hogy eleinte mindent jutalmaznak, amit a kutya a gombbal kapcsolatban tesz (ránéz, orral megböki, ráül, és így tovább), és aztán fokozatosan szűkítik a jutalmazott viselkedések körét, míg el nem jutnak a mancsolásig. A gombnyomáshoz tartozó vezényszó legyen az, hogy „Mit szeretnél?” vagy „Mit csináljunk?”
  2. A gombok hangrögzítő funkcióját használva vegyük fel a kívánt szót, például azt, hogy „séta”! Lehet, hogy a kutya először meglepődik, ha a szokásos mozdulat után a gomb hangot ad ki, ezért érdemes külön időt szánni arra, hogy megszokja.
  3. Ha eljutottunk odáig, hogy a kutya a „Mit csináljunk?” kérdésre megnyomja a gombot, és elhangzik a séta hangjelzés, akkor a következő lépés, hogy minden egyes ilyen alkalommal viselkedjünk ugyanúgy: menjünk az ajtóhoz, és nyissuk ki! Ha ez sokszor egymás után megtörténik, akkor a kutya egy idő után számít rá, mint következményre, és ezzel meg is tanulta a teljes cselekvéssort.
  4. Ha egy gombbal tökéletesen működik a trükk, akkor ideje elkezdeni egy másikkal ugyanezt elölről!
  5. A legutolsó lépés az, hogy az egyenként már magabiztosan használt gombokat egymás mellé tesszük, és attól függően, hogy a kutya melyiket nyomja meg a „Mit csináljunk?” kérdésre, következetesen az adott hangjelzéshez tartozó cselekvést végezzük. Így a kutya egy idő után megtanulja, hogy a különböző gombok megnyomásának más-más következménye lehet.

Ha valaki olcsóbb megoldásra vágyik, megteheti, hogy maga készít el különböző formájú lapocskákat valami strapabíró anyagból, és tetszés szerinti jelentéseket kapcsol hozzájuk. A hangjelzés így ugyan elmarad, ami pedig igazán mágikussá teszi a trükköt; de a kutya ugyanúgy megjegyzi azt is, hogy a négyzet a séta, a kör a játék, a csillag a simogatás és így tovább. Jó játék mindkét résztvevőnek, és bármit tanul is a kutya a gazdájával együtt, az erősíti és mélyíti a köztük lévő kapcsolatot.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.