Elönt mindent az űrszemét

Tardos János

Manapság körülbelül 29 600 különféle irányított műhold kering pár száz kilométerrel a fejünk fölött, ami nem kevés. De ennél nagyságrendekkel több az az űrszemét, amely irányíthatatlanul sodródik az űrben, majd a fizika törvényei szerint összevissza karistol mindent maga körül, s egyszer majd a légkörünkkel súrlódva lelassul, aztán a fejünkre hull.

Van nekem egy francia szenátor barátom, akivel fiatalkorunkban, a nyolcvanas években együtt mozgalmárkodtunk a Solidarnosć mellett, aztán Fejtő Feri bácsi egy rövid intermezzóra beszervezett minket a radikális internacionalista pártba (igen, akkoriban Cicciolina is az ő színeikben ült az olasz parlamentben). Később én a hazai vad pampákon tördeltem és írtam napilapokat, ő meg előbb elszegődött a párizsi Libérationhoz, majd az európai parlamenti választásokon beállt kampányolni – egyébként sikeresen – Vörös Dani, vagyis Cohn-Bendit mellé. Úgy látszik, közben megtetszhetett neki a politika, mert immár a második ciklusát tölti a francia szenátusban, ahol Putyin és a kínaiak gaztettei ellen és az emberi jogok, valamint egy integráltabb Európai Unió mellett szokott harcba szállni. De most, mint arról a France Info tudósít, 15 ország 40 parlamenti képviselőjét maga mellé állítva, együttesen tettek közzé felhívást a világűr teleszemetelése ellen. (Sajnos magyar egy sincs az aláírók között.)

Kiáltványuk szerint a Föld körüli űrtevékenység ma már akkora mértéket öltött, hogy lassan teleszemeteljük bolygónk közvetlen környezetét, s végül elzárjuk majd magunk elől az űrbe vezető összes kijáratot.

A dolog aktualitását az adja, hogy november 15-én Oroszország egy katonai kísérlet során kilőtte egyik saját, korábban felbocsátott műholdját, csak hogy bizonyítsa maga és a világ előtt, hogy miféle hatékony űrfegyverrel rendelkezik. Persze a szétlőtt szputnyik immár haszontalan roncsai továbbra is ott keringenek az űrben, egy kupacban a megsemmisítésére a Földről kilőtt rakétafegyver roncsaival, s bármikor ütközhetnek egy akár ember által vezetett űrhajóval is, tehát szó szerint életveszélyesek.

A 2021. november 12-én kezdődött negyedik párizsi békefórumon, ahol a világ minden tájáról összegyűlt küldöttek éppen az űrfegyverek veszélyességéről értekeztek, a barátom által feltüzelt parlamenti képviselők rögtön közzé is tették Net Zero Space elnevezésű felhívásukat, mely szerint 2030-ig hassanak oda a jelenlegi űrhatalmak – amerikaiak, oroszok, európaiak, kínaiak, indiaiak és a többiek –, hogy érezhetően csökkenjen a Föld körül ellenőrizetlenül keringő űrszemét. Lehetőleg mindenki szedje össze a magáét, de ha kell, a másokét is, és most már óvakodjanak az újabbak gondatlan szertehagyásától.

Fotó: Mark Garlick, AFP

Ahogyan a barátom, André Gattolin francia szenátor és társai fogalmaztak: tekintve, hogy az űrhatalmak a következő években, nagyjából 2030-ig több mint 1000 milliárd dollár hasznot fognak húzni a Földön kívüli tevékenységükből, joggal elvárható, hogy az emberiség számára hosszabb távon is használható állapotban őrizzék meg az űr tisztaságát. Ez épp annyira közös vagyonunk, mint a felszíni édesvízkészlet vagy oxigént termelő erdeink, amelyek nélkülözhetetlenek az emberiség fennmaradásához, s erre egyre többen kezdenek rájönni.

Az űrbeli tudományos és gazdasági tevékenység ma már szinte ugyanannyira létfontosságú az emberi faj fennmaradása szempontjából, mint földi környezetünk megóvása, tisztán tartása. Ha bedugul az űr, és eltömíti az utat előttünk az egyre gyarapodó mennyiségű űrszemét, hogyan fogunk tévét nézni, telefonálni, internetezni, időjárást megfigyelni, s előbb-utóbb napenergiát a földre juttatni?

Az emberiségnek, a világ politikai és gazdasági döntéshozóinak ezúttal időben kell felébredniük, és cselekedniük ennek érdekében, mielőtt még túl késő lenne – fejeződik be a barátom és negyven-egynéhány európai politikustársa közös felhívása.

Az aláírók: André Gattolin, Pierre Cabaré, Olivier Cadic, Yves Détraigne, Jacques Fernique, Olga Givernet, Fabien Gouttefarde, Christophe Grudler, Bastien Lachaud, Jean-Luc Lagleize, Christine Lavarde, Jean-Paul Lecoq, Jean-Luc Mélenchon, François Patriat, Natalia Pouzyreff, Sophie Primas, Jean-François Rapin, Patricia Schillinger (Franciaország), Samuel Cogolati (Belgium), Titus Corlățean, Vlad Gheorghe, Aurel Oprinoiu, Ion-Dragos Popescu, Nicolae Ştefănuță (Románia), Damien Cottier (Svájc), Pavel Fischer (Cseh Köztársaság), Eric Forest, Amina Gerba (Kanada), Laura Garavini, Roberto Rampi, Massimo Ungaro (Olaszország), Roger Haddad (Svédország), Davo Ivo Stier (Horvátország), Hanna Kosonen (Finnország), Sujeet Kumar (India), Carmen Martínez (Spanyolország), Niklas Nienass (Németország), Nik Prebil (Szlovénia), Dovilė Šakalienė (Litvánia).

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.