Legyen 2022 konyhája hulladékmentesebb !

Édesburgonya-szószos fusili (Fotó: Csigó Zita)

Csigó Zita

Van az a jó tulajdonságunk, hogy mindent egyszerre szeretnénk. Éjfélkor még lehúzzuk a pezsgőt és bekapunk három pogácsát, de az új esztendőben már salátán szeretnénk élni. Karácsonykor még műanyagba csomagolunk, de januártól már zászlónkra tűzzük a zero waste elveit. Elfogadom, hogy van, akinél in medias res is sikeres lesz a váltás – sőt, nem csak elfogadom, irigylem –, de valljuk be, legtöbbünk bicskája valószínűleg februárra beletörne a 180 fokos fordulatba.

Hiszek az apró változtatásokban, az alulról felfelé építkezésben. És arra szintén van egy jó érvem, hogy miért hasznos akkor is lecserélnünk a műanyag zacskókat, ha a szomszédunkról tudjuk, hogy sosem fogja: mert nekünk jobb lesz. Szemétmentesebb, sallangmentesebb, letisztultabb, átláthatóbb. És ugyanígy van még számos bagatellnek látszó ötlet, amelyekkel lehet, hogy nem váltjuk meg a világot – csak egy kicsit –, de az életminőségünket biztosan javítjuk. Fontos hozzátennem azt is, hogy ez a téma sem fekete-fehér. Ha felismerjük, hogy nem megy 100%-ban hulladékmentesen, ne dobjuk ki a teljes „csomagot” az ablakon! A 60%-os változtatás pont 60%-kal több a semminél. Pici ötleteket fogok mutatni kedvcsinálóként, ezúttal szűken a konyhában maradva. Tökéletesen tökéletlen szemléletváltásra fel!

Vászontáskák, hálós szatyrok

Egyszerűen azért, mert ártani nem ártanak, és senki se mondja, hogy a nylon emeli a bevásárlás komfortfokozatát. Persze előfordul, hogy nem lehet megúszni, de amikor csak lehet, ezeket a táskákat, szatyrokat használom. Praktikusak, kis helyen elférnek, mindig van belőlük a táskámban. Mondok további érveket is! Moshatóak, nehéz őket elnyűni, és nagyon-nagyon jól néznek ki. A vászontáskák klassz mintákkal, grafikákkal kaphatók – sokszor jótékonysági eseményekhez kapcsolódóan is beszerezhetünk egy-egy tematikus darabot –, és a hálós szatyrok is gyönyörűek természetes festékekkel festve. Aki kreatív, maga is megalkothatja a saját verzióját, natúr táskákat szinte bármelyik hobby üzletben vásárolhatunk.

Fotó: Mathilde Langevin/Unsplash

Még mindig textil: mosható uzsonnás tasakok és csomagolóanyagok

Hasonló elvek mentén javaslom ezeket is, csodásan tisztíthatók, fertőtleníthetők, és strapabíró anyagból varrva sokáig használhatók. Létezik belőlük tasak, zsák, összehajtható, tépőzáras textilszalvéta – nagy méretben is. Hasonlókat szoktak készíteni otthoni tárolásra is, például péksüteményekhez.

Piac, termelői bolt

Már csak az élmény miatt is! Sőt, én elsősorban emiatt látogatom ezeket a bevásárlóhelyeket, az, hogy vihetünk dobozt, szatyrot már csak hab a tortán. Szeretem, hogy helyit, termelőit vehetek – de legalábbis magyart –, itt jön képbe az ökológiai lábnyom fogalma is. Apropó, piac. Törekszem arra, hogy csak szezonális élelmiszereket vásároljak. Ami szezonális és hazai, annak jó eséllyel kicsi az ökológiai lábnyoma, illetve megfelelő(bb) az ár-érték aránya.

Csomagolásmentes bolt

Az előbbiektől már csak egy lépés a csomagolásmentes bolt. Tudom, hogy nincs mindenhol, de akinél van a környéken, érdemes legalább havonta egyszer elmenni, és például a jól tárolható hüvelyeseket innen beszerezni. Nemcsak azért szuper, mert saját dobozba vásárolhatunk, hanem azért is, mert pici adagokat is kérhetünk. Mondjuk 10-10 dekákat a különböző müzlikből, aszalványokból, olajos magvakból, hogy összeállíthassuk a saját mixünket. A csomagolásmentes bolt is élmény, annyira klasszul néznek ki a különböző átlátszó üvegekben, tégelyekben elhelyezett alapanyagok, finomságok.

Otthoni tárolás, eszközök, takarítás

Válasszunk időtálló, jól tisztítható, fertőtleníthető dobozokat, üvegeket! Ahogy feljebb már írtam, vigyük magunkkal bevásárolni is! Hasonlóan érdemes szintén tartós darabokat beszerezni konyhai eszközökből: műanyag helyett fa vágódeszka, olyan kisgépek, amelyeket tényleg kihasználunk. A kézi mosogatáshoz szintén beszerezhetünk sok-sok tartós, környezetbarát eszközt, mosogatószappant, kefét, luffaszivacsot. És akkor még meg sem említettem, hogy a természetes tisztítószerek – a szódabikarbóna, a citrom, a só, az ecet és társai – tényleg működnek, a neten számos „receptet” találunk hozzájuk, érdemes kísérletezni velük.

Hulladékok kérdése

Nehéz téma, mert tudom, hogy élethelyzettől és lakhelytől függően mások a lehetőségek. A szelektív hulladékgyűjtés ma már – szerencsére – szinte alapvető, de aki kedvet érez, belemélyedhet a házi komposztálás rejtelmeibe is.

Zöldfűszerek, mikrozöldek, saláták otthon termesztve

Ez az a téma, amiről regényt tudnék írni! Nem kell kert, nem kell óriási terület, nem kell hatalmas szaktudás, könnyű, gyors és fájdalommentes az otthoni termesztés. Vagy nagy szó, hogy termesztés? Szerintem nem! Kis csoda minden egyes kaspóban, ládában, magaságyásban.

Tudatos főzés

Az otthon termesztett fűszerek, saláták már átvezetnek a tudatos főzés témaköréhez. A tudatos főzés tudatos vásárlással kezdődik, és itt nemcsak a már említett beszerzési helyekre gondolok, azaz a „hol” mellett fontos a „mit” is. Jó minőségűt, szezonálisat, ezt tudjuk, de az szintén fontos, hogy megtervezzük a bevásárlástól bevásárlásig tartó időszakot. Hányszor fogunk főzni? Mennyi időnk lesz főzni? Inkább mindennap? Vagy egyszerre nagyobb adagot? Hacsak nem extrém az életvitelünk, mindig válasszunk gyorsan feldolgozandó alapanyagokat a bevásárlást követő napokra, és tartós, jobban elálló élelmiszereket a további időszakra. Ne legyünk kényszeresek! Szerintem ez az, ami pillanatok alatt lerombolja a lelkesedést. Pont elegendő, ha körülbelül tudjuk, hogy milyen ételeket szeretnénk készíteni, de egész nyugodtan cseréljük a bulgurt (teljes kiőrlésű) tésztára, ha aznap épp ahhoz van kedvünk.

Még két dolgot említenék meg a tudatos főzés kapcsán: az egyik a maradékfelhasználás, a másik pedig az „egyből többet” elv. Heti egy „hűtőtakarító” nap megoldja, hogy a lehető legkevesebb – még bőven fogyasztható – étel kerüljön a szemetesbe, és mondanom sem kell, ilyenkor születnek a legkreatívabb fogások. Krémlevestől a töltött tésztákig, raguktól a rakott ételekig szinte mindenbe csempészhető némi maradék. Az „egyből többet” pedig akkor működik, ha tudunk előre tervezni. Jó példa erre, ha kétszeres mennyiségű rizsből készítünk rizottót. Az első nap ebédje klasszikus rizottó lesz tetszőleges feltéttel, a maradékot viszont száműzzük egy éjszakára a hűtőbe. Az olaszok híres receptje, az arancini ugyanis pont „másnapos”, összeállt rizottóból lesz tökéletes: gombócokat formázunk belőle, panírozzuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük. Tetszés szerint tölthető is sajttal, sonkával, sűrű paradicsomos raguval.

A cikkhez kapcsolódó receptem a jól variálhatóságra épít: az édesburgonya sokáig eláll, viszont ha van kedvünk, a hűtőnk, kamránk aktuális tartalmának megfelelően még adhatunk hozzá feltéteket: pirított gombát, kelbimbót, brokkolit, sonkát vagy akár sajtokat is.

Édesburgonya-szószos fusilli

Hozzávalók (2 nagy adaghoz):

1 nagy (kb. 40 dkg) édesburgonya

20 dkg durum fusilli (vagy más tetszőleges tészta)

2 evőkanál olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál curry fűszerkeverék

2 dl 10%-os főzőtejszín

Az édesburgonyát megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és héjastól egy kis tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk kezelhető hőmérsékletűre hűlni, majd meghámozzuk, és a húsát villával összetörjük. (Természetesen a burgonyát előre is megsüthetjük.)

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A főzővízből 1 pohárral félreteszünk.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát puhára sütjük rajta. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a curry fűszert, jól elkeverjük, majd beletesszük az édesburgonyát is. Felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, majd botmixerrel krémesre törjük.

A szószt ízlés szerint megsózzuk, majd hozzákeverjük a főtt tésztát, és apránként felhígítjuk egy kevés főzővízzel. Hagyjuk összemelegedni, majd tetszőleges feltéttel tálaljuk.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni!