Zelenszkij főszerepei

Volodimir Zelenszkij. Fotó: Wikimedia

Dési János

A sorozatok divatja néhány éve Ukrajnát is elérte. Egyre-másra készültek a szériák, de valahogy a legtöbb mégsem aratott átütő sikert. A nyugatról vásárolt alkotások sokkal jobban futottak – egészen 2015-ig, amikor egy hazai sitcom minden nézettségi rekordot megdöntött. Pedig a történet tulajdonképpen elég bugyután indult. Egy fiatal fickó, aki nagyon távol áll a politikától, szinte véletlenül, egyik pillanatról a másikra Ukrajna elnöke lesz, és aztán elképesztő kalandokba bonyolódik. A főszerepet egy népszerű, de azért messze nem országos sztár játszotta, aki részben maga írta a forgatókönyvet és producerként is részt vett az alkotásban. E sorozatból, amelynek a címe „A nép szolgája” („Слуга народу”), pillanatokon belül országos hírnévre tett szert. Az új sztárt úgy hívták: Volodimir Zelenszkij.

A történet úgy indul, hogy egy vidéki tanár egy kollégájának kifakad a mindent behálózó korrupció miatt – s ezt egy diákja titokban felveszi mobiltelefonjával és közzéteszi. Az internet szinte felrobban. Egy csomóan a homlokukra csapnak: de hiszen ez az ember kell nekünk, ha normálisabb életre vágyunk, ha meg akarjuk tisztítani a korrupciótól az országot! Beindul a politikai karrier, nincs megállás. A falusi tanárból hamarosan az ország vezetője lesz. Persze vannak egy csomóan, gonosz oligarchák is, akik mindenfélét kitervelnek ellene, de hol komolyabb, hol burleszkszerűbb viszontagságok között a főhős mégis sikeresen halad előre. A történetben akad még miniszterelnök, aki az oligarchákkal fog össze, míg csúnyán rá nem farag, miniszter, aki korábban színész volt, és még számos izgalmas figura.

Az elnök emberei, azaz a Nép szolgája, felirattal – ha nevetni akarsz

A helyzetkomikumok forrása, hogy miként csetlik-botlik valaki a legfelsőbb politika világában, aki felkészületlenül kerül oda, de helyén van az esze és a szíve, és tényleg jót akar. A filmben ez a „jó” győzni tud, miközben persze az elnökké avanzsáló középiskolai történelemtanár nem kevés kellemetlen pillanatot él át.

Az elnöki jelmondat, amit tanárként is fontosnak tartott a főszereplő: Sosem hagylak cserben!

A sorozat első részét a YouTube-on eddig több mint 15 millióan látták. Számos ország televíziós csatornái is megvették most a sugárzási jogot, Magyarországon vasárnaptól az RTL Klubon lesz majd látható A nép szolgája.

A sorozat a negyedik évad után, a legnagyobb siker idején egyszer csak véget ért. Az ok igen egyszerű: Zelenszkijék „A nép szolgája” néven bejegyeztek egy pártot, és Zelenszkijt indították a választáson, aki aztán 2019-ben a második fordulóban több mint 73 százalékot szerzett az addigi elnök, Petro Porosenkoval szemben.

Pedig Porosenko igencsak megnyomta a kampányt. Szerinte Zelenszkij egy bohóc, minden valódi politikai gyakorlat nélkül. Ráadásul drogos is – hangzott el újra és újra a vád a másik ukrán jelölttől, akit amúgy többször kaptak rajta azon, hogy nyilvános rendezvényen nem kimondottan színjózanon vett részt. Zelenszkijt egy nagy oligarcha, Igor Kolomojszkij bábjaként próbálták bemutatni – már csak azért is, mert a nevezetes sorozat Kolomojszkij csatornáján futott. De, mai szemmel visszatekintve, Porosenkonak az a vádja, hogy Zelenszkij kiszolgáltatja majd Ukrajnát az oroszoknak, tűnik a legnagyobb hazugságnak. Porosenko ezt a maga egyszerű módján úgy fogalmazta meg: aki nem rám szavaz, az Putyinra szavaz.

Az élet Porosenko valamennyi vádját frappánsan megcáfolta. Zelenszkij elnöksége kezdetétől megőrizte azt az imázsát, amit a filmbéli elnök alakított ki. Aki igyekszik ott lenni a nép között, szót érteni velük, a valódi problémáikkal foglalkozni s a lehetőségekhez képest közvetlen maradni.

Kárpátalján élő barátaim sokáig mesélték, hogy mekkora jelenet volt, amikor megjelent egy határállomáson, ahol szokás szerint rettentő sor állt. Hívatta a parancsnokot, akiről kiderült, hogy talán Miamiban nyaral éppen, ezért telefonon felhívni sem lehet. A helyettese remegve próbálta eldugni a luxuskocsiját – miközben Zelenszkij, lesétálva a sorbanállók közé, szigorú vizsgálatot ígért. Mint az közismert, az ukrán határőri fizetésekből kevéssé lehet még békeidőben is luxusutat, elegáns autót finanszírozni.

Természetesen az országot átszövő mérhetetlen korrupciót nem lehet egyik pillanatról a másikra lebontani, de valami megindult.

Zelenszkij sikeres színész volt. De eddigi élete legfontosabb tapsát mégsem színészként aratta. A héten beszélt – ha videón keresztül is – az amerikai kongresszus tagjai előtt, akik felállva tapsolták meg az ukrán elnököt. Frappáns és rövid beszédével elérte, hogy mind a két párt képviselői támogatásukról biztosították több ügyben is. (A repülési tilalom az egyetlen, amiben Zelenszkij nem ért el áttörést.)

Úgy tűnik, az efféle tapsok hozzátartoznak az ukrán elnök életéhez; az Európai Parlamentben felszólalva vagy a kanadai képviselőházban is hasonlóan köszöntötték – mint az ukrán nép képviselőjét. S a jelképek is fontosak. Amíg Putyin bizantikus díszletek között jelenik meg, végtelen asztalok mögött elbarikádozva, rezzenéstelen faarccal, addig Zelenszkij a Time magazin fotóin egy egyszerű zöld trikóban, lépcsőn ül homokzsákok között, vagy éppen katonáival kávézik. Zelenszkij elnök stábja részben azokból áll, akikkel a sorozatot is együtt készítette.

S ezek a tapsok, a  Zelenszkij elérte rokonszenv  biztos, hogy rengeteget jelent most az életéért harcoló Ukrajnának.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.