Szellemképek

Fotó: Unsplash

A fényképezés kezdetekor, amikor az emberek még csak ismerkedtek ezzel a sajátos rögzítési technikával, nem egyszer történtek olyan apróbb hibák, amelyekre nem vagy csak nehezen találtak a laikusok magyarázatot. Akkoriban, ahogy most is, a fotósok szívesen kísérleteztek, hogy minél különlegesebb látványt érhessenek el. Volt, akinek véletlenül sikerült valamit létrehoznia, és volt, aki szándékosan igyekezett trükkös képeket készíteni. Az 1800-as évek második felében így vált külön irányzattá a szellemfotózás.

Az egész ártatlan kísérletezéssel kezdődött. Gyakran előfordult akkoriban, hogy, mivel az expozíciós idő eleinte rettenetesen hosszú volt, a türelmetlen modell mocorogni kezdett a kép készítése közben, és így az egyszemélyes portrékon mintha ketten lettek volna: maga a fotó alanya és mellette halványabban a saját körvonalai. A legtöbb fotós az ilyen képeket bosszankodva kidobta, és elölről kezdte az egészet. De akadt valaki, aki lehetőséget látott a dologban. Sir David Brewster 1856-ban felismerte, hogy ezeket a furcsa technikai malőröket fel lehet használni szándékosan kísérteties képek készítésére. Az ötletnek hamar vevője is akadt: az egyik legnagyobb angol fotós cég, a  London Stereoscopic Company úgy döntött, hogy felhasználja, és elkészíttet egy teljes képsorozatot „The Ghost in the Stereoscope” címmel. A céljuk csupán annyi volt, hogy a modern technika segítségével eddig nem látott műalkotást hozzanak létre. Nem is sejtették, hogy ezzel – stílszerűen – kiengedik a szellemet a palackból.

Az egyszerű emberek sokáig gyanakodva nézték a fotózást mint képrögzítési technikát. Nem ismerve a technikai hátteret sokan nem voltak benne teljesen biztosak, hogy nincs-e mindehhez köze valamiféle földöntúli erőnek: miképpen történhetne egyébként, hogy megjelenik egy papíron valakinek a tökéletes mása anélkül, hogy bárki is odarajzolta vagy lefestette volna? És ha tényleg csupán tudományos vívmány is a fényképezőgép, vajon az ember képes tökéletesen uralni? Egy ilyen csodálatos és bonyolult szerkezet talán olyasmire is alkalmas, amire a használója nem gondol – érzékeny lencséje láthat olyasmit, amit az emberi szem nem képes érzékelni.

Ezt a bizonytalanságot nem volt nehéz kihasználni, és az amerikai William M. Mumler hamar felfedezte az ebben rejlő üzleti lehetőségeket. 1862-ben közzétett egy képet, amelyen saját állítása szerint 12 éve elhunyt unokatestvérének szellemét sikerült lencsevégre kapnia. A fotó sokkal pontosabb volt, mint az eddigi szellemképek bármelyike, és hatalmas médiafelhajtás kerekedett körülötte – a korabeli újságok hosszú cikkekben foglalkoztak a jelenséggel.

Fotók: Wikimedia Commons

A váratlan érdeklődéshez hozzájárultak a korszak politikai eseményei is. Ekkor már zajlott az amerikai polgárháború, amely aztán még három évig tartott, és a fegyverletételig több százezer halálos áldozatot követelt. Sok család gyászolt ekkoriban, az otthon maradottak nehezen tudták feldolgozni az őket ért veszteségeket. A hír, hogy valamilyen módon kapcsolatba léphetnek elhunyt szeretteikkel, váratlan reményt adott az egyébként teljesen reménytelen helyzetben. Mumler nem kevesebbet állított, mint hogy az élő családtagok portréin meg tudja örökíteni a folyamatosan kapcsolatot kereső halottak szellemét is. Az adott közhangulatban nem is csoda, hogy a fotóst megrohamozták a kétségbeesett megrendelők. Az üzlet olyannyira beindult, hogy Mumler külön céget is alapított Spirit Photography Medium néven, és hamarosan Bostonban és New Yorkban is volt már fotóstúdiója.

Az üzlet virágzott, Mumler gyorsan meggazdagodott belőle. Közben persze sokan, sokféleképpen támadták, igyekezve bebizonyítani, hogy semmilyen különleges képessége nincs, egyszerűen csak egy ügyes csaló.  Ez nem volt egyszerű, mert ösztönösen tehetséges marketingszakemberként azt állította, hogy maga sem érti pontosan, mi történik. Amikor egy ügyfél bejelentkezett nála, mindig elmondta, hogy nem tudja garantálni, mi lesz a kész fotón, mivel a szellemek maguk döntenek róla, megmutatkoznak-e. A módszeréhez tartozott, hogy a kép elkészítése előtt alaposan elbeszélgetett minden egyes klienssel  – később aztán kiderült, miért is.

Mumler ügyfelei között egyre-másra bukkantak fel közismert személyek is, ami tovább erősítette a szolgáltatás hitelességét. Az egyik leghíresebb kép, amit a fotós készített, Mary Todd Lincolnt ábrázolja meggyilkolt férje, Abraham Lincoln szellemének társaságában.  

Lincoln özvegye Mumler fotóján

Mumler ellen több bírósági eljárás is indult, a legutolsó azt követően, miután egy ügyfele halottnak hitt és szellemként lefotózott bátyja váratlanul hazatért a háború után. Az eljárást Mumler ellenségei és nem a becsapott hölgy kezdeményezte: ő egyrészt rettenetesen boldog volt, hogy a testvére mégis életben maradt, másrészt biztos volt benne hogy az elkészült képen tényleg egy szellem van – csak valaki másé. Hiszen a fotós elmondta jó előre, hogy nem tud garanciát vállani arra, mi lesz a fényképen!

1869-ben  vádat emeltek Mumler ellen, de végül felmentették, nem tudva egyértelműen rábizonyítani, hogyan is készítette a titokzatos fotókat. A legvalószínűbb, hogy korábbi portréfotózásai során keletkezett negatívokat használt, és ezeket fotózta rá a frissen készülő képekre. A meghitt beszélgetés a kliensekkel pedig azt a célt szolgálta, hogy minél pontosabb személyleírást kapjon az elhunytról, így gyűjteményéből kikereshette a rá legjobban hasonlító személyt, hogy aztán a képre varázsolja.

Mumler a botrányok után végül bezárta az üzletet, és el is költözött. A szellemfotózás pedig újra azzá vált, ami eredetileg is volt: művészi eszközzé az ügyes fényképészek kezében. A technika ezek után rohamos fejlődésnek indult, mindig volt valami új érdekesség, amin ámuldozni lehetett. A történetnek mégis akad talán annyi tanulsága, hogy vannak történelmi korszakok, mikor egyszerűbb elhinni valami alig elképzelhetőt, mint szembenézni a kegyetlen valósággal.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.