Happy Birthday – sokba kerülhet ez még Neked !

Fotó: Unsplash

Fon Gabi

A Happy Birthday to You vélhetően a világ legismertebb dala. Ezzel köszöntik a születésnaposok millióit szerte a világon, a totyogóstól az amerikai elnökig mindenkit, majd egy évszázada. Előadták már az űrben, beépítették számtalan zenedobozba, órába, üdvözlőkártyába, szimfonikus zeneművekbe és rögtönzött összejöveteleken is gyakran felcsendül. Épp ezért meglepő, hogy ez az egyszerű, hat hangból álló dallam, amelynek a szövege mindössze hat szóból áll, és már a 19. század óta ismert, milyen sokáig állt szigorú szerzői jogvédelem alatt – és még valamelyest tán most is.

A Happy Birthday története két nővérrel – Mildred J. Hill és Patty Smith Hill – indul, akik mindketten pedagógusok voltak. Egyikük, az 1859-es születésű Midred, a zene világában mélyedt el jobban, mígnem zeneszerző, orgonista, zongoraművész lett és zenetudós, aki a fekete spirituálék területére szakosodott. Olyannyira, hogy Johann Tonsor álnéven írt cikke, amelyben a „néger muzsikáról” ír, azt fejtegetve, hogy a fekete zene alapjai határozzák meg az amerikai zene sajátos stílusirányzatát, komoly hatással volt Dvořák Új világ szimfóniájának megszületésére.

Egyik nap, mikor épp a Louisville-i előkészítő iskolában tanított, ahol húga volt az igazgató, Mildred egyszer csak egy hirtelen ötlettől vezérelve megkomponálta azt az egyszerű kis dallamot, amit ma már Happy Birthday-ként ismerünk. Testvére, Patty gyártott hozzá egy kis szöveget, hogy egyfajta üdvözlő dalként szolgáljon reggelente, amivel a tanárok köszönthetik diákjaikat:

Good morning to you,
Good morning to you,
Good morning, dear children,
Good morning to all.

A fülbemászó dalocskát akkor kapta szárnyára a világhír, mikor 1893-ban egy daloskönyvben is megjelent: a Song Stories for the Kindergarten című kiadvány sokakhoz eljutott, és az első hallásra könnyen megjegyezhető kis ének hirtelen közismert lett.

Ezután a dalt inkább a diákok fújták, tanáraikat köszöntve: abban a verzióban a „children” (gyerekek) szót, a „teacher” (tanár) szóval helyettesítve. Emiatt az utolsó sorban a „to all” (mindenkinek) helyére a „to you” került – és ez azóta is így van.

Innen egy kissé homályos a történet. Senki nem tudja igazán, ki írhatta a „Happy Birthday to you” sort, ki illesztette a Hill nővérek dalába a „good morning” helyére és mikor. Ez a ma is ismert variáns egy 1924-es daloskönyvben jelent meg először, akkor még nem önálló dalként, hanem a „Good Morning to You” második versszakaként. Akárhogy is történt, innentől már nem volt megállás. A Happy Birthday a rádió és a hangosfilmek megjelenésével milliókhoz jutott el és elképesztően népszerű születésnapi köszöntő dallá vált .

A Hill nővérek (Fotó: Wikimedia Commons)

Az 1930-as évek közepén, miután a dalocska új verziója felhangzott a The Band Wagon című Broadway musicalban, majd a Western Union zenélő táviratában és egy másik musicalben is, Jessica Hill, a harmadik nővér, aki a testvérei nevében képviselte a dal szerzői jogait, akcióba lendült és pert indított.

Mivel egyértelműen bizonyítható volt a hasonlóság a Good Morning to All és a Happy Birthday to You között, 1934-ben a dalt szerzői jogi védelem alá helyezték. Igaz, ez az eredeti szerzőnek, Mildrednek már semmit sem jelentett, mivel ő 1916-ban elhunyt. Az akkori törvények alapján a jogtulajdonos csak 28 évig rendelkezhetett a dal felett, de időközben módosultak a jogszabályok, így a Happy Birthday-dal elvileg 2030-ig jogvédett. Azaz: csak lett volna.

A filmgyártók azóta több pert is indítottak; ezek közül az egyik emlékezetes eset Jennifer Nelson független filmesé, akinek 2013-ban 5000 dollárt kellett fizetnie, mert egy 1990-es dokumentumfilmjében az egyik szereplő családja elénekelte a Happy Birthdayt.

A jogdíjakat 1988 óta a Warner/Chappell gyűjtötte, miután felvásárolta a korábbi jogtulajdonos cégeket. Becslések szerint évi 2 millió dollárt keresett azzal, hogy minden alkalommal jogdíjat számított fel, amikor a dalt filmben, televíziós epizódban, reklámban vagy bármilyen nyilvános előadásban használták.

Egy 2015-ben született bírói döntés szerint a Happy Birthday közkincs, így szabadon felhasználható. A bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy a szerzői jog csak a dal bizonyos feldolgozásaira lehet érvényes, magára a dalra nem. A szellemi tulajdonnal foglalkozó jogászok azonban óvatosságra intenek, lévén a dal egyes elemei még mindig bizonyíthatóan szerzői jogi védelem alatt állnak.

Egy biztos: szeretteinket, barátainkat nyugodtan felköszönthetjük a dallal, nem kell attól tartanunk, hogy bárki bármit bevasalna rajtunk. És ha legközelebb egy filmben halljuk felcsendülni a dallamot, várjuk meg a stáblistát a végén, ahol többnyire szerepel a Hill testvérek neve. Olyankor jusson eszünkbe a két nővér, akik csupán egy tanári segédanyagot készítettek, és közben létrehoztak egy örökzöld slágert, mely valószínűleg mindannyiunkat túlél! Számukra már csak a stáblista felirata maradt – ha ugyan maradt – az egyetlen módja, hogy megkapják megérdemelt járandóságukat, és ne merüljön a nevük feledésbe.

Marilyn Monroe is előadta a dalt, pontosabban annak Happy Birthday Mr. President-változatát, 1962. május 19-én, John F. Kennedy elnök születésnapja alkalmából. A dal ezzel ismét történelmet írt. Nemcsak azért, mert a szex-szimbólum  erotikus töltetű, fátyolos hangján volt hallható, hanem azért is, mert Monroe a szöveget kimondottan az elnökre és cselekedetei dicsőítéseire írta át. A dal után jött a torta, amit Kennedy széles mosollyal és a következő szavakkal vett át: „Most már akár vissza is vonulhatok a politikától, miután ez az üde jelenség ilyen édes hangon énekelte nekem a Happy Birthday-t.” Szó mi szó, Monroe valóban lélegzetelállító volt az áttetsző, bőrszínű, Jean Louis által tervezett ruhában, mely csak úgy ragyogott a benne fénylő 2500 strasszkőtől. Ráadásul annyira szűk volt, hogy Monroe – bár alatta teljesen meztelen volt – alig tudta felvenni. A színésznő egy fehér hermelinbundában lépett színpadra, majd ledobta a szőrmét, felfedve a ruhát és világhíres idomait. A közönség pedig levegő után kapkodott. Az ártatlan gyerekdal sugárzóan szexi köntösbe csomagolva – el lehet képzelni a hatást!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.