Történelem fonta tincsek – 2. rész

Timár Ágnes

Frizuratörténeti összeállításunk első részében olyan kérdésekre kaptunk választ, mint hogy mit jelentett az ókori görögök számára az egyenes haj; hová tűnt a szemöldök a reneszánszban; és hogyan született meg a színes paróka a barokk korban. De lépjünk tovább az időben!

A rokokó idején továbbra is tartotta magát a hajfestés divatja. Mind a férfiak, mind a nők púderrel fehérítették a frizurájukat. És, habár a sötét alapszínre szórva a por inkább ősz hatást keltett, ez a megoldás is tetszett viselőinek, hiszen eltüntette a korkülönbséget.

Marie Antoinette egy átlagos hétköznapon (kép: Wikimedia)

A férfiak hajviseletében hamarosan újabb fordulat következett: bodorított, nagyméretű parókáik helyett egyszerűen hátrafésülték, és selyemszalaggal kötötték át fürtjeiket. Ennek a divatjelenségnek a „porosz copf” tekinthető a kiindulási pontjának, amely I. Frigyes Vilmos rendeletéhez köthető, aki ezt a kényelmesebb frizurát katonáinak tette kötelezővé, hogy aztán átvegye a polgárság is.

Stanislaw August Poniatowski portréja (kép: Wikimedia)

És amíg a férfiak megszelídítették sörényüket, addig a nők frizurája épp hogy megbokrosodott. Ha a természetellenes szín nem lett volna elég, az égig kezdték tornyozni kontyaikat. Lószőrből készült alapra fésülték fel saját tincseiket, és nem csak egy-két virággal, hanem akár egy teljes pásztorjelenettel – báránykával, juhászkutyával, patakkal – díszítették a kompozíciót. Mivel ezek nem levehető parókák voltak, legalább két fő problémával szembesültek a tulajdonosok: a tetvekkel, amelyek remekül bevackolhatták magukat az odúnak is tökéletes tornyokba; valamint a bálokra való felkészülés nehézségével. Utóbbi annyit tett, hogy a társasági események idején igen elfoglalt fodrászok már napokkal korábban hozzáláttak a frizurák megalkotásához, hogy mindenki külsejéről legyen idejük gondoskodni. Az elkészült műremekekre pedig annyira vigyáztak a hölgyek, hogy a táncmulatság előtt akár két napra is lemondtak az alvásról.

Marie Antoinette, ezúttal báli ruhában és -frizurával (kép: Wikimedia)

A frizura mindenhatósága még a közlekedés alakulására is hatással volt. A XVIII. század vége felé Edinburgh-ban olyan gyaloghintókat építettek, amelyek az új, magasabb hajkölteményeknek is helyet hagytak.

A hajviselet is, mint a divat általában, néha új ötlet híján, néha mondanivalója okán, régebbi idők szokásaihoz nyúlik vissza. Az empire a XIX. század elején az ókori görög divatot idézte az apró csigákba rendezett, lágy hatású frizurákkal.

A híres Madame Récamier (kép: Wikimedia)

A biedermeier korában is egy korábbi hajrendezési módszer került elő. Persze, kicsit másként, mint korábban – ahogyan az már lenni szokott a divatreneszánszoknál. (Hogy biztosan ne vehessük fel anyáink régi szoknyáit.) Az 1800-as évek közepén jellemző lett a hajfonat, amelyet a nők ekkoriban kontyba csavartak, és szaru- vagy teknőcfésűvel erősítettek a tarkójukhoz. Hamarosan divatba jöttek az úgynevezett selyemloknik, vagyis a homlokon kettéválasztott, és szalaggal a fejre rögzített festett nyersselyem fürtök.

Charles Howard Hodges: Alida Gerbade portréja (kép: Wikimedia)

A század végére a valósághű póthaj is újra dívott. Szükség is volt a használatára, hiszen a korabeli chignon (konty) komoly hajmennyiséget igényelt, amelyet vagy a tarkón vagy a fejtetőn halmoztak.

Elizabeth of Hesse hercegnő (kép: Wikimedia)

Ezekre az évekre tehető a maihoz igen hasonló első mesterséges hajfesték megjelenése. William Henry Perkin brit kémikus 1863-ban véletlenül alkotta meg az alapját, mikor a malária elleni gyógyszeren dolgozott. A vegyületet felhasználva Eugene Schueller francia kémikus dobta piacra 1907-ben Oréale néven az első kémiai hajfestéket. Két évvel később megalapította a Francia Ártalmatlan Hajfesték Vállalatot, amely aztán L’Oréal néven vált híressé.

Újabb hatalmas fordulattal az első világháború után a férfias megjelenés részeként a nők rövidre vágott bubi frizurát kezdtek viselni.

A Fortepan gyűjteményéből: strandoló hölgyek 1925-ben

Majd a második világháború után a nőiesedés jegyében fokozatosan visszatért a hosszú haj és a kontyok különböző fajtája a női kobakokra, illetve a rövid hajnak a hosszú hajat idéző formája.

A Fortepan gyűjteményéből néhány példa a nőies frizurák visszatérésére

A hatvanas években társadalmi rétegtől és korosztálytól függően a nők vagy ragaszkodtak az előző évtized konzervatív világához, vagy a hippiket követve hosszúra növesztve és leengedve hordták hajfürtjeiket, amelyeket gyakran fonatokkal díszítettek.

A Fortepan gyűjteményéből: bikini és leengedett haj mint a szabadság jelképei

Még hazánkban is gyakori volt az Angela Davis előtt tisztelgő mikrofonhaj, amely később elvesztette politikai tartalmát, és lényegében csak esztétikai értéke maradt.

Mikrofonfrizurás résztvevők egy nemzetközi konferencián 1974-ben (A Fortepan gyűjteményéből)

A hetvenes évektől a popkultúra elhatalmasodásával gyakori lett a filmek, tévésorozatok szereplőinek utánzása. Így lepték el az utcákat a Charlie angyalai-sérót viselő nők, vagy a kilencvenes években a jóbarátokbeli Rachel-frizurás lányok. Ahogy napjainkban a nyolcvanas évek-láz sajnos a frizuránkat sem kíméli – mármint azét, aki hagyja. Miley Cyrus például a Midnight Sky című dalának klipjében felül rövid, tarkónál hosszabb tépett frizurájával úgy fest, mintha 1985-ből küldték volna előre az időben.

Nem mintha korábban nem a mozisztárok, még korábban a képes magazinokban szereplő dámák, és még azelőtt a leigázott népek kultúrái alakították volna a közízlést. Ma az említett társadalmi nyomás vagy erkölcsi mérce mellett meghatározó a praktikum is, vagy a szükség, ahogy tetszik. A világjárvány hatására még az ízlésformáló hírességek sem feltétlenül jutottak el a fodrászhoz, így lett divatos a lenőtt haj, vagy – ami azóta is tartja magát, és még ideológiát is kanyarítottak köré – az őszen hagyott tincsek.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.