A Terminátor és az Óhaza

kép: Az Arnold Schwarzenegger Museum Facebook-oldala

Szászi Júlia

Most éppen a környezetvédelem, a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása a szívügye – olyannyira, hogy ezt nevezi élete legfontosabb harcának. Márpedig Arnold Schwarzenegger nem ismer tréfát, ha egyszer valami mellett – vagy ellen – elkötelezi magát, nem takarékoskodik az energiával, ugyanolyan elszántsággal veti bele magát a küzdelembe, mint egykor, nem mindennapi életútjának elején. Az osztrák falucskában, ahonnan indult, ma is a legnagyobb jóindulattal figyelik minden lépését, a „Stájer Tölgy” pedig hálával viszonozza rajongótábora hűségét.

A szurkolóknak nincs nehéz dolguk: földijük eddig minden szenvedélyes elkötelezettségét magukénak érezhették.  Na jó, voltak kisebb zavarok. Például 2011-ben, amikor egy ideig nem voltak büszkék a házvezetőnővel viszonyt folytató, törvényes és törvénytelen gyermekét egy fedél alatt nevelő bálványukra. A magánéleti kilengést, a válást a konzervatív osztrákok nem kedvelték. De aztán  szemet hunytak a botlás felett, mint ahogy más esetekben is ez történt. Amikor például úgy érezték, hogy befeketíti az óhazát.

Egy New York-i választási kampánygyűlésen republikánus elkötelezettségét indokolva így mennydörgött a szónoki emelvényről: „Saját szememmel láttam a kommunizmust!” Majd ugyanebben a beszédben a szovjet páncélosok látványát, a kivonulás utáni szocialista Ausztria emlékét idézte fel.  A baj csak az, hogy  szovjet páncélost Schwarzenegger egyet sem láthatott: amikor 1947. július 30-án megszületett, Stájerországban már több mint két éve egyetlen orosz sem volt, lévén angol megszállási övezet. Nagyjából ennyire lehetett szörnyű a „szocialista Ausztriáról” őrzött emléke is. Védelmezői a tévedést azzal mentegették, hogy politikusként beszélt, s nyilván a kollektív emlékezetre hagyatkozott: akkortájt Ausztriában azok is féltek az oroszoktól, akik egyet se láttak.

Volt egy másik, súlyosabb ügy is. Ausztriában nehezményezték, hogy kaliforniai kormányzóként nem élt a kegyelem lehetőségével, és engedte kivégezni a halálraítélt Stanley „Tookie” Williams-t. Williams a hetvenes évek bandaháborúinak egyik kulcsszereplője volt: több ember meggyilkolásáért ítélték el, és húsz évig ült a halálsoron. Sokan azért tiltakoztak a kivégzése ellen, mert ellenezték a halálos ítéletet, mások a húsz évi bizonytalanságot tartották embertelennek, de legtöbben arra hivatkoztak, hogy Williams a börtönben megváltozott: 1993-tól az egyik legelszántabb „antigang”-aktivista és kedves gyerekkönyvek társszerzője lett. Mindez nem hatotta meg Schwarzeneggert, mikor döntenie kellett a sorsáról. Még a kormányzó szülőfalujának lakossága is követelte: Ausztria szakítson meg vele minden kapcsolatot, vegyék vissza tőle az osztrák állampolgárságot, a thali díszpolgárságot, sőt, a róla elnevezett grazi stadiont kereszteljék át.

Aztán a józan ész ezt is feledtette. Végül is Arnie érdemei nagyobbak „bűneinél”, nem beszélve a tündérmeséről, amit a sorsa jelent. Hiszen ő az a szegénysorból a csúcsra emelkedett mesebeli hős, aki beteljesíti a kisember vágyait. És – vélik Thalban -, a szülőföld e sikerben nem kis szerepet játszik. Környezetvédelmi elkötelezettségét egyenesen arra vezetik vissza, hogy a Graz melletti, alig kétezer lakosú településen a gyermek Schwarzenegger a természet közelében élt, akkortájt  nem volt más lehetőség, mint az erdőben, a tisztáson, a folyóparton játszani.

Gyermekkorát részben Ausztria háború utáni éveinek szegénysége, részben az apa – a náci párttagsági múltú csendőrparancsnok – kérlelhetetlen szigora határozta meg. Neki „köszönhető”, hogy a szép szál kamasz fiú annak idején a fitneszklubba menekült az atyai nevelés elől: 15 évesen már heti hat napon alkalmanként négy órát töltött izmai acélozásával, s közben Amerikáról, a korlátlan lehetőségek hazájáról álmodozott.  (Mellesleg később körömszakadtáig védte apja hírnevét, olyannyira, hogy 1990-ben felkérte a Los Angeles-i Wiesenthal Központot a kétes múlt felkutatására. A „bizonyítványt” azután gyakran kellett elővennie, igazolandó, hogy Gustav Schwarzenegger tagja volt ugyan a náci pártnak, de háborús bűnöket nem követett el.) Ő maga hamar bizonyította, hogy távol áll a fasiszta eszméktől. Nemcsak a mozgáskorlátozottakat támogatja – amióta teheti – anyagilag is, de a holokauszt-kutatást is, emellett harcol a homoszexuálisok jogaiért.

A kitartás, amivel edzett, azóta is jellemzője. 1965-ben éppen sorkatonai szolgálatát tölti, amikor Stuttgartban megrendezik a junior testépítő Európa-bajnokságot. Odautazik, megnyeri, de a kaszárnyában vörös szőnyeg helyett sötétzárka várja, mert engedély nélkül távozott. Mr. Junior Europe-ként jön a nagy lehetőség: a body building mogulja, Joe Wieder Kaliforniába invitálja. 1968-ban a profi izompacsirták legjobbjának bizonyul, sőt a Guinness-könyvbe is bekerül mint „minden idők legjobb felépítésű férfiúja”. (Mellbőség: 144 cm; bicepsz: 56 cm; versenysúly: 106 kg; magasság: 188cm). Innen csak felfelé vezet az út: 1975-ben hatszoros testépítő világbajnokként a 28 éves Arnie olimpiai felkészülését már kamera követi.

A testépítő bajnok (kép: Wikimedia)

 A következő lépcső a filmkarrier.  A sikersorozat 1983-ban kezdődik. A 6, 4 millió dolláros mini költségvetéssel készült Terminátor 100 milliót hozott be. A siker csakis neki, a főhősnek köszönhető. Saját stílust teremtve ettől kezdve sorozatban alakítja a szeretnivaló akcióhőst, aki a gonosz elleni harcot vicces „egysoros” mondásokkal fűszerezi. Huszonhat filmje mind kasszasiker, összesen 1,88 milliárd dollárt hozott, ő maga 30 millióra tornászta fel a gázsiját. Eszesen alakította karrierjét, anyagi sikerét ingatlanvállalkozásával is biztosította.

Stájerországban a népnek az is tetszett, hogy a romantika sem maradt el. A legendás Kennedy családhoz tartozó Maria Shiver 1977-ben egy jótékonysági teniszturnén szeretett bele a különlegesen kidolgozott testbe, Arnie pedig „otthon”, a Thaler-tó közepén egy csónakban kérte meg szíve választottja kezét. Az esküvőig, 1986-ig a Kennedy-klán befogadta az osztrák fiút: sajátos módon még díjazták is, hogy Schwarzenegger megtartotta saját énjét, vagyis a család hagyományos demokrata elkötelezettsége közepette kitart republikánus érzelmei mellett. A robusztus felépítésű férfiú kedvessége, lebilincselő modora bizonyára szerepet játszott politikai sikereiben is (2003 és 2011 között Kalifornia kormányzója volt.)

És persze mindeközben gondosan ápolta-ápolja a kapcsolatot a szülőhazával. Különösen édesanyja 1998-ban bekövetkezett haláláig látogatott haza rendszeresen. Aurélia asszony Thalban köztiszteletnek örvendett, szinte szent asszonynak számított, amiért ilyen fiút adott a hazának és a világnak. A Terminátor egyébként lépten-nyomon hangoztatja ragaszkodását Ausztriához. „Félig amerikai vagyok, félig osztrák, a szívem pedig stájer” – szokta mondani. A Terminátor 3-ban szélesvásznon látható, amint éppen Manner ostyáért nyúl. Santa Monicaban Schatzi am Main névre keresztelt vendéglőjét ugyan váratlanul eladta, de továbbra is importálja az amerikai szabványnak megfelelő alkoholtartalmú Gösser sört. Telik a külön gyártásra és behozatalra: Arnie vagyonát minimum 200 millió dollárra becsülik.

A politikus (kép: Wikimedia)

Az óhaza csodálatának jele, hogy a grazi stadiont nevére keresztelték. No, és ott a múzeum, ahol a Stájer Tölgy pályafutásának tárgyi emlékei is megtekinthetők. Nem utolsósorban Schwarzenegger jóvoltából: ő készségesen egészíti ki az ereklyéket, amelyeket a buzgó thaliak már összehordtak. Ezt a bálványozást a fiatalabb nemzedékek is öröklik – ő pedig minden alkalmat megragad, hogy találkozzon velük. Megőrizte stájer akcentusát: ember legyen a talpán, aki nem helyinek hallja tájszólását, amiért a thaliak persze imádják. Az osztrákok egy emberként drukkoltak Arnie negyedik (törvényes) gyermekének születésekor, hogy minden rendben menjen, és a szokásos káröröm helyett inkább sajnálkozást és aggodalmat váltott ki, amikor a Sylvester Stallonéval közös étteremlánc-vállalkozása, a Hollywood Planet megbukott. A község apraja-nagyja ott ült a képernyő előtt a kaliforniai kormányzóválasztáskor, amit az osztrák tévé a helyszínről közvetített.

Nem csoda, hogy Ausztriában is magas presztízsű pártfogói, igaz barátai vannak. Ők intézték el még 1981-ben, hogy amerikai állampolgársága mellett megtarthassa az osztrákot is.

Ami azt illeti, az ausztriai kötődésnek sok pozitív hozadéka van. Schwarzenegger rendszeresen tapasztalatot cserél az osztrákokkal a számára most legfontosabb témáról, a környezetvédelemről – nagy csodálója az ausztriai hulladék-újrahasznosításnak. De ő is tud arról mesélni, hogyan valósította meg a kormányzósága idején, 2006-ban meghirdetett programját, és került így egymillió kaliforniai háztetőre napelemrendszer. Persze a világ megmentése ennél is nagyobb falat, de Schwarzenegger nem adja fel. Ez most a legfontosabb. B-terve nincs – azt az energiát, amit arra pazarolna, ő inkább az A-tervbe fekteti.

kép forrása: Az Arnold Schwarzenegger Museum Facebook-oldala

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.