Hálószobai kalandok, erős kétségekkel

Dési János

Jártak már olyan hálószobában, amelynek plafonjába egy planetárium volt építve? Esetleg olyan planetáriumban, amely hálószobaként funkcionál? Mert van ám ilyen! Mindjárt mutatjuk. S miután az időjárás kiszámíthatatlan, a hírek olyanok, amilyenek, nem árt a biztos pont az érdeklődő ember életében. Igen, ez a viszont.hu – amelyen nap mint nap érdekes, tanulságos, izgalmas, vidám, léha, hasznos – mikor mi sikerül – történeteket igyekszünk megosztani.

Aztán, amikor végre szusszanhatunk hétvégén egyet, jó átszaladni mindezen. Aki eddig nem tette, annak azért, hogy nehogy lemaradjon, aki már nézte ezeket a cikkeket, annak pedig azért, mert biztos talál még bennük valamit, ami fölött eddig átsiklott a figyelme. Vigyázat, a viszont.hu függőséget okozhat!

Rekviem egy angyalért

„Két haláleset kapcsolódik a 20. század egyik legszebb hegedűversenyéhez, az Egy angyal emlékére című darabhoz: szerzőjének, Alban Bergnek a halála, valamint egy különleges fiatal lány, a tizenkilenc éves Manon Gropiusé.” – kezdi krimijét Bokor Gabriella. S felvonul az írásban egy csomó ismert név. Manon anyja, Alma Mahler, aki nemcsak a híres épitésszel, Walter Gropiussal élt együtt, de a festő Klimttel és az irő Welferrel is volt viszonya. Alma Mahler tudott élni, nagy szalont vitt, szeretők, intrikák, férjek és abrátnők között lavírozott. Manon lánya sok mindenben az ellenkezőjének tünt. Nyugodt volt, kiszámítható, a színház érdekelte: „A későbbi Nobel-díjas író, Elias Canetti úgy írt róla, hogy ha Manon megjelenik, egy gazella jön be a szobába, egy ártatlan és gyönyörű angyal az égből, aki mindig ilyen marad, és soha nem lesz olyan méregkeverő, mint az anyja.”

De aztán beütött a tragédia – tessék  cikkre kattintani a többiért.

Requiem egy angyalért

Le fogok bukni !

Adamik Zsolt barátunk most lecsapta a sparheltre a főzőkanalat, és ezúttal nem a kulinária világába kalauzol minket, hanem a pszichiátriáéba. „Az imposztor szindrómával érintett úgy érzi, hogy hiába ér el sikereket, amit mások is elismernek, ő valójában egy csaló, aki érdemtelen bárrmiféle dicsőségre vagy elismerésre.” Egészen meglepő a hírességek névsora, akik ettől a szindrómától szenvednek. Klinikai kutatások alapján az imposztor szindrómások családi hátterére jellemző, hogy az ebben „szenvedő” alanyok szülei gyerekkorban nagy hangsúlyt fektettek a jó osztályzatokra, így az elsődleges motivációvá vált a szégyen és a kudarc elkerülése” – szóval tessék, mi okozza a bajt?

Bizony, bizony – a siker és a kétség gyakran jegyben jár

Szerencsére az efféle dolgokra is akad megoldás – a cikk végére kiderül. (Jaj, remélem, érthető, amit itt összeirkáltam, ugye? Egyáltalán: mi van, ha hirtelen lelepleződik, hogy nem is tudok írni?)

Hálószobatitkok és a világvége

Na, és mi van még? A közismert újságíró, Mörk Leonóra egy régi történetet elevenít fel, akár mai tanulságokkal is: 1774 tavaszán tömeghisztéria tört ki Hollandiában. Egy jóslat nyomán az emberek elhitték, hogy hamarosan elérkezik a világvége, és pánikba estek. A történet végül happy enddel zárult: a Föld szerencsésen megmenekült a pusztulástól, a franekeri amatőr matematikus és csillagász, Eise Eisinga pedig elhatározta, babonás honfitársai okulására naprendszer-modellt készít. Így született meg a világ legrégebbi, máig működő planetáriuma. Ami ráadásul az építtető hálószobájának plafonjába került beépítésre. A történelmi viharok ugyan arrafelé is felborították sokak életét – de a mechanikusan működtetett, ingákkal hajtott, fogaskerekekkel zakatoló planetárium ma is szépen mutatja a csillagok járását. És még a világnak sincs vége. Úgyhogy, ha ez így marad, hétfő reggel új cikkekkel jelentkezünk.

Planetárium a hálószobában/Mörk Leonóra felvétele

Iratkozz fel a Viszont.hu hamarosan induló hírlevelére!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.