Káosz és harmónia

Hogy milyen volt az elmúlt hetünk? Köszönjük, nem panaszkodhatunk – és reméljük, hogy az olvasóink sem. Néhány nap alatt bebarangoltunk távoli tájakat és egészen közeli, hétköznapi helyzetekbe is bepillanthattunk.

Sokszor megesik, hogy alapvetően minden a legnagyobb rendben van, mégis, a legapróbb dolgok mintha szándékosan összeesküdtek volna, hogy megtörjék az idillt. A tárgyaink, amelyeket naponta használunk. Vagy egy idő után már csak hetente, a biztonság kedvéért, mert olyan, mintha szándékosan nem hagynák magukat. Próbált már meg fülhallgatót kibogozni például? És sikerült? Akkor sürgősen kérjük a tuti módszer részletes leírását, ha lehet, akkor ábrákkal illusztrálva! Szerzőnk, Popper Gábor rendszeresen hadakozik olyan tárgyakkal, amelyeket mások gond nélkül használnak – vagy legalábbis azt állítják magukról. Gábor elég bátor ahhoz, hogy beismerje, néha bizony alulmarad. Így legalább, mi, akik ezt sosem vallanánk be, csak titokban szenvedünk, nem érezzük magunkat annyira egyedül.

„Leülök a kád szélére – az álomhullámok valahol egy másik földrészen vannak már –, és elkezdem rendbe tenni ezt az egészet. Nem könnyű, pláne, hogy én világéletemben utáltam a kézműves dolgokat. Nagy nehezen kibogozom a gubancokat, de már csak kötelességtudatból; rég elment a kedvem a füles használatától. Visszamegyek az ágyba, a fülhallgatót leteszem az íróasztalra a laptop mellé, szépen kisimítva. És amikor reggel használni akarom, újra egy merő csomó és hurok, és gonoszul integet felém a két kis hangszórójával. Az már biztos, hogy csak sötétben képes a mozgásra: bármilyen helyszín jó, csak fénymentes legyen, asztal, hátizsák zsebe, nadrágzseb. Már gondoltam rá, hogy beszerzek egy éjjellátó kamerát az elméletemet bizonyítandó, de a gyakorlatban még nem jutottam el idáig.”

A teljes cikk a képre kattintva olvasható!

Ritkán adódik olyan szerencséje az embernek, hogy egy valódi zeneértőtől olvashasson cikket, ami a szakterületéről szól, mégis érthető és olvasmányos. Szerzőnk, Mester Sándor klasszikus gitárművész, így ha valaki, akkor ő igazán meg tudja mondani, milyen zenét érdemes hallgatni. Mióta Portugáliában él, teljesen átvette az ottani ritmust – vagy igazából mindig mediterrán lélek lobogott benne, és most talált teljesen magára? Ki tudja? Mindenesetre Dél-Európa könnyed, de mégis nagyon szenvedélyes és érzelmes zenei világába vezeti be az olvasót, és közben azt is megsúgja, hogy a zenéhez Portugáliában vörösbor dukál. Ha esetleg a cikket olvasva máris csomagolni kezdene, most szólunk, hogy az online magazinok országhatároktól függően elérhetőek, érdemes tehát továbbra is követni a Viszont.hu írásait. Például azért, hogy kiderüljön: a hétköznapok káoszából a zene bármikor, bárhol menekülést jelenthet.

„Granadában évekkel ezelőtt az utcán délután négy körül sétálgattam, a helyi zsidó múzeumot kerestem. Hirtelen virtuóz gitárzene ütötte meg a fülemet a szokásos flamencós tapsolással, kiabálással a háttérben, majd megszólalt a jellegzetes ének is. A hangot követve egy étterembe jutottam. A pultnál kértem egy pohár bort, azonnal tapast adtak mellé, ahogy az Spanyolországban szokás. Épp karácsony előtti bulit tartott egy helyi flamencotársulat, akiket már láttam korábban színpadi előadáson is. Akkor tetszett az előadásuk, de kicsit mesterkéltnek éreztem. Itt az étteremben egy nyitott, de külön teremben ültek egy nagy körben nagyjából húszan. Sokan énekeltek, tapsoltak, a táncosok középen ropták. Borzasztóan jókedvűek voltak, felfokozott hangulatban az egész csapat, amikor összenéztek, nagyokat nevettek. A gitáros odaszólt a mellette ülőnek, hogy mindjárt jön, addig átadta a gitárt, ami ugyanúgy szólt utána, mintha mindegy lett volna, hogy kinél van. Porzott a föld, semmi hangosítás nem volt, mégis nagy hangerővel szólt a zene, szinte szétrobbant a terem. Sohasem láttam azóta sem ilyet. Nem koncert volt, a zenekar nem akart megfelelni a közönségnek és a menedzsmentnek, csak maguknak játszottak. És ettől született meg az, ami a flamenco lényege: a valódi szenvedély.”

Elmerülne a flamenco és a fado világában? Kattintson a képre!

És kövesse továbbra is a Viszont.hu-t! Annyit elárulhatunk, hogy a fado a következő héten is felcsendül nálunk.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.