A szexuálmacchiavellista és Hitler filmesének viszonya

A fado titkos világa

Itt a hétvége, és ez remek alkalom arra, hogy egy kicsit olvasgassunk! Még akkor is, ha több érdekes program is akad ma, például Budapesten a Pozsonyi Piknik. De hát piknikek jönnek-mennek – az olvasnivaló örök.

Mit szólnának egy jó fadohoz? Szerzőnkben lehet bízni, ugyanis Mester Sándor nemcsak a viszont.hu portugáliai tudósítója, hanem maga is profi zenész.

„Az egyik, ha nem a legjobb fado-hely Lisszabonban a Mesa de Frades az Alfama városrészben. Az épület eredetileg egy középkori kápolna volt, amit később étteremnek építettek át. Gyönyörű festett csempék, azulejok díszítik a falait. Ez az a hely, amit a turisták nehezen találnak meg; inkább a helyiek látogatják, ha fadot akarnak hallgatni. Az énekes háttal a bejárati ajtónak dőlve énekel, ezért előadás közben se ki, se be nem lehet jönni a helyről. Teljes csönd van, amikor szól a fado, az asztalokon vörösbor. A szokásosnál sötétebb a terem, nincs külön világítás a zene alatt sem. Évekkel ezelőtt hétfő és szerda éjjel kezdődött az „igazi” Fado a Mesa de Frades-ban. Az események sehol nem voltak meghirdetve, így csak azok részesülhettek az élményben, akikhez kapcsolataik révén eljutott a bennfentes információ.”  

Mikszáth Kálmán szórakoztató remekműve a Szent Péter esernyője – krimi is, mulatságos is, tanulságos is. Dombi Gábor nekiindult felfedezni azt a vidéket, ahol ez a nemzedékek óta kultikus regény játszódik.

„A regényben Bábaszéken  találkozik az értékpapírokat rejtő esernyő után nyomozó örökös, Wibra György és a csodatévő ernyő birtokosa, Bélyi Veronika 1889-ben. Szent Péter esernyője nem más, mint Müncz Jónás, a Garam folyóba veszett fehér zsidó ajándéka a csecsemő Veronkának. Mikszáth egy csipetnyi antiszemitizmussal jellemzi:„igen becsületes zsidó volt, azért nem vitte szegény semmire”. De tessék a könyvet újraolvasni, érdemes! Vagy addig is a cikket – mert azt is.

És akkor irány a filmek világa, Deutsch Andor értő vezetésével, aki ezúttal Balázs Béla világ körüli vándorútjával foglalkozik!

Balázs Bélának, miután a Tanácsköztársaság után el kellett Magyarországról menekülnie, 1924-ben jelent meg egy könyve a filmművészetről, amelyet lassan száz év után is alapvetőnek tartanak a szakemberek. Pedig – emeli fel figyelmezőleg ujját szerzőnk –, azért egy és más történt a filmmművészetben.

„A szerző új, egyetemes nyelvet látott a filmben: olyan lehetőséget, amelytől az írott szó túlságosan fontossá válása fosztotta meg az emberi kultúrát. A film legsajátosabb kifejezőeszközének a közelképet nevezi: ennek kifejtése során Lilian Gish arcáról értekezik sokat, akit Griffith Út a boldogság felé című 1920-as filmjében csodált meg. A közelkép szerinte mágikus hely, ahol az idő és tér szokásos viszonyai megváltoznak. A mű igazából azokból a cikkekből áll össze, amelyeket szerzőjük az előző két évben írt (mondhatjuk: újra felhasználta a meglévőt), és erős a gyanú, hogy nem is látott más filmeket, csak azokat, amelyekre a kritikáihoz szüksége volt. Azaz: úgy nagyjából húsz filmből általánosított, alkotott szabályt, és mondta meg a tutit. Mivel Bécsben dolgozott, főleg német nyelvű alkotásokról van szó, de látott hármat Griffithtől, meg még egy párat Lubitschtól, Murneau-tól is. Szakirodalmat (sem magyart, sem mást) nem olvasott. A könyv ’24 tavaszán jelent meg, és a kortársak azon nyomban értették, hogy fontos szöveget kaptak a kezükbe.

Filmforgatókönyveket is írt, és dolgozott együtt Leni Riefenstahllal, aki később Hitler nagy csodálója lett. Csak dolgoztak, vagy más is volt köztük? Mindenesetre Lukács György „burzsoá szexuálmacchiavellizmusnak”  nevezte, amit Balázs Béla művelt a nőkkel.

Na, és Leni? Talán kiderül a cikkből!

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.