A valódi sikert nem díjakban mérik – de akkor miben ?

Fotó: Unsplash/Marc Najera

Ha valami, hát az biztosan kiderülhetett a héten az olvasóink számára, hogy ez a siker-dolog nagyon összetett kérdés.

L. Ritók Nóra írása remek példa arra, hogy néha már az is hatalmas lépés, ha valaki megtör egy sok generáción átívelő családi mintát, és képes a saját életét élni. A legnagyobb nyomorból a fele királyságig jutó legkisebb fiú (vagy épp lány) történetét nem szabad szó szerint venni. Csodák akkor is vannak, csak éppen egész pici csodák, és sosem maguktól történnek, hanem nagy küzdelmek árán.

„Sok próbálkozás, küzdés után egyszer csak elkezdett működni valami. A fiatal család elköltözött a szülői házból. Hogy ebben a gyerekek iránti aggodalom volt az erősebb, vagy a férfi egyszerűen „felnőtt”,és már nem fogadta el a szülői irányítást, nem tudjuk. De a kis család az új, önálló közegben működőképesnek bizonyult. Ha szűkösen is, de megélnek.

Kapcsolatban vagyunk ma is. Néha meglátogatjuk őket, a körülményekhez képest jól vannak. A legnagyobb gyerek már iskolás, itt a fiatal anya a beíratásban is segítséget kért, és a beiskolázásban is. Számít rá, hogy itt vagyunk, ha kell, de azért igyekszik megoldani a problémákat egyedül.”

A teljes cikk a képre kattintva olvasható.

Fokmérője-e a sikernek, a megbecsültségnek, a közönség szeretetének egy (vagy több) állami díj? Fodor Tamás, aki egészen hihetetlen módon most töltötte be a nyolcvanat, élő példa arra, hogy az eredményességet nem kitüntetésekben mérik.

„Fodor Tamás nyolcvan. Ezt maga az érintett se nagyon akarja elhinni; de nincs mit tenni. Annyi. Mi is nehezen hisszük el, mert alig múlik el este, hogy ne szerepelne színházban, ne menne valahol egy rendezése, ne készülne egy új darabbal. Számos tisztelője egy meglepetésbulit szervezett neki III. Richárd, avagy Mejerhold rémálma című előadása utánra. Ebben a darabban eljátssza Sztálint, Mejerhold apját, anyját – volt még egy bébi szerepe is a műben, de azt átadta, mert hirtelen kicsit sok volt. Amúgy még több előadásban is dolgozik a Szkénében, a Stúdió K-ban pedig egy újat próbálnak: Szendrey Júliáról fog szólni a mű.”

Hogyan ünnepelték a barátok és a kollégák Fodor Tamást? A képre kattintva kiderül!

Akad olyan is, aki egy régóta dédelgetett álom vagy terv megvalósulását éli meg sikerként. Ez lehet bármi: néhány igazán elvetemült operarajongó számára példáu az, hogy sok év várakozás után eljuthat a Bayreuthi Ünnepi Játékokra. Ahová nem elég megérkezni: túl is kell élni. Bokor Gabriella cikkéből ehhez (mármint a túléléshez) meríthetünk ötleteket.

„Mindenképpen ajánlott már előző nap megérkezni, hogy legyen idő meghallgatni egy-egy operához kapcsolódó felkészítő szeánszot, és szépen nyugodtan végigbogarászni a szövegkönyvet. Ez a kezdetektől így van, Wagner is ezt javasolta anno a közönségnek. És innen ered a mondás, ami a kis útikalauz szerint minden helyzetben alkalmazható, amikor valamire nem tudjuk a választ Bayreuth-ban: Wagner így akarta”. 

További tippek a sikeres túléléshez a képre kattintva olvashatóak.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.