Te mit tennél, ha hatalmat kapnál ?

Fotó: Unsplash/Lopez Robin

A hatalom megrészegít, vagy bölcsebbé tesz? Boldogságot hoz, vagy soha nem elég belőle?

A héten megjelent cikkeinkből kiderül, hogy mindenki másképp éli meg, ha egy helyzetben sokak életét befolyásoló döntéseket hozhat.

Ha valakinek például egy szigeten partmenti telke és saját világítótornya van, annak könnyen eszébe juthat, hogy ezt kihasználva tovább gyarapítsa amúgy sem csekély vagyonát. Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternberg báró legalábbis ezt a megoldást választotta. Szándékosan félrevezette a sziget közelébe kerülő hajósokat, hogy aztán kifoszthassa őket. De mi volt a terve, és mi köze mindehhez Jókai Mórnak? Kiderül Dávid Gyula cikkéből!

Észtországban mind a mai napig ismert és magát makacsul tartó legenda szerint Hiiumaa (német nevén Dagö) szigetén egy kalózbáró élt és követett el számos gonosztettet. Olyan világítótornyot épített, amelynek fénye félrevezette a tengerészeket, aztán a part menti sziklákon szétzúzódott hajókat kifosztotta, a legénységet megölte. A mélységben, különösen zivataros, sötét éjszakákon egy nagy kutya tanyázott, amely ugatásával odacsalogatta a hajósokat, s ha zátonyra kerültek, vízbe fullasztotta a legénységet. A báró, mint partmenti fölbirtokos ezen a módon mérhetetlen vagyont szerzett, mert egyik hajó a másik után, legtöbbször gazdag rakománnyal vetődött a partjára. Ő ugyanis a gonosszal cimborált: mágikus mesterkedésével vihart, esőt és hófúvást tudott előidézni, és különféle szellemek engedelmeskedtek parancsainak. Amikor ezt a földesurat később elfogták és Szibériába hurcolták, szellemei kiragadták őrei kezéből, leszaggatták láncait és a tengeren keresztül egy távoli országba vitték, ahol még sokáig élt, végül pedig bűnei kiengeszteléséül templomot építtetett s így megváltotta lelkét.

A teljes történetért kattints a képre!

Az is előfordulhat persze, hogy a hirtelen jött hatalmat valaki arra használja, hogy kicsit rendbetegyen ezt-azt a hazájában. Így gondolkodott az a hölgy is, aki az összes mai európai uralkodó és trónörökös családfáján szerepel. Mária Lujza hessen-kasseli őrgrófnő hosszú élete során többször is kapott komoly hatalmat a kezébe, és mindannyiszor a lehető legbölcsebben élt vele. Róla szól Mörk Leonóra cikke.

A hercegnőnek – akárcsak hatvan évvel korábban az angol királyi hercegnőnek – egyszerre kellett megküzdenie az özvegységgel, a szüléssel, a gyerekággyal, a nyakába zuhant államügyekkel és a mindenbe beleszólni akaró anyósával. Ez utóbbi hölgy ugyanis abban a reményben érkezett meg lóhalálában Leeuwardenbe, hogy ő lesz az unokája gyámja, és persze a régens. A fríz urak azonban másképpen gondolták, és a régensi tisztséget inkább Mária Lujzára ruházták.

A teljes történetért kattints a képre!

Na és mi a helyzet azokkal, akik egy fenyegető hatalom árnyékában kénytelenek élni a mindennapjaikat? Ukrán szerzőnknek erről egészen friss tapasztalatai vannak. Most arról ír, milyen az élet a háború sújtotta Kijevben.

Akik ilyen körülmények között itt maradtak, azoknak mind megvan rá az okuk. Van, aki azért nem akarja elhagyni Ukrajnát, mert kötelességének érzi, hogy kitartson a hazája mellett a végsőkig. A 60 év alatti férfiak azért nem távozhatnak az országból, mert mozgósítási parancs alá esnek — ez alól kivételt képeznek azok, akiknek három vagy több kiskorú gyermekük van. Azok a nők, akiknek a férjük vagy a fiuk a fronton van, szeretnének a lehető legközelebb maradni hozzájuk. Vannak, akik az egészségi állapotuk miatt már nem mernek nekivágni egy hosszabb útnak: sokan közülük idősek vagy fogyatékkal élők.

A cikk két részből áll, a héten megjelent első részért kattints a képre!

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.