Fűtés télen, alsónadrágban

Fotó: Unsplash/Matthew Henry

Mester Sándor

Brazíliában, Rio de Janeiroban azt mondják, hogy ott fordítva van, mint máshol a világon: a hegyen laknak a szegények és „lent” a gazdagok. A favellának hívott szegénynegyedekben, a magasabban fekvő területeken él nagyságrendileg másfél millió ember viszonylagos vagy valódi nyomorban, miközben lent a tengernél, a parttal párhuzamos néhány utcában laknak a gazdagok. A menő lakások a Copacabana vagy az Ipanema városrészekben milliós nagyságrendbe kerülnek euróban, miközben a favellákban egymás hegyén-hátán laknak kidőlt-bedőlt viskókban, normális, élhető infrastruktúra nélkül napi szintű, folyamatos nélkülözésben. A szociális és gazdasági szakadék hatalmas az évtizedek óta egymás mellett élő szegények és gazdagok között.

Amikor 2012-ben Brazíliában, többek között Rio de Janeiroban is turnéztam, akkor ért az az igen egyszerű felismerés (hiszen korábban soha nem gondoltam bele), hogy bár tömeges a mélyszegénység, soha nincs hideg, ezért az embereknek nem okoz problémát a fűtés. Január közepén utaztunk Rioba Budapestről, ahol akkor mínusz húsz fok volt és hatalmas hó. A Föld déli féltekéjén éppen nyár volt, 30 fok, csodálatos napsütés: pontosan az ellenkezője, mint Budapesten. Ahogy leszálltam a repülőről, az egyébként  igen rossz, szakadt állapotban lévő téli dzsekimet egyszerűen bedobtam egy szemetesbe. A rioi tél nem jelent közvetlen életveszélyt, szemben azokkal az országokkal, ahol mínusz húsz fok és méteres hó is lehet ilyenkor.

Volt egy produkciós taxisunk Rioban, akivel többször is utaztunk, Nelson volt a neve. Egy alkalommal megkérdezte helyi koncertszervező partneremet, a columbiai-brazil producert: „Ahonnan jöttek, Magyarországon, ott tényleg most mínusz húsz fok van?” ”Igen, tényleg” – válaszolta a producer. „Borzasztóan hideg van ott most! Azt képzeld el, hogy itt 30 fok van, az lemegy nullára és annál még hússzal kevesebb, vagyis összesen 50 fokkal van ott most hidegebb, mint itt! Így jön ki a mínusz húsz.” „Értem, igen, de nem tudom elképzelni. Ötven fokkal kevesebb!” – csodálkozott Nelson. Azóta én is megtapasztaltam, hogy mennyire más a tél egy olyan országban, ahol a havat szinte csak hírből ismerik. Most, hogy az energiaárak az égbe szöktek, aiutomatikusan felmerülhet a kérdés: jobb-e télen ilyen helyen élni?

Portugáliában hagyományosan nincs fűtés a házakban, pedig akadnak olyan észak-portugál régiók, ahol nagyon hideg tud lenni az őszi-téli hónapokban. Guarda az egyik leghidegebb város arrafelé. Voltunk ott egyszer néhány napot egy igen jómódú úrnál a téli hónapokban; házigazdánk hatalmas ingatlant örökölt, és ott látott vendégül minket. Lisszabonban és környékén sokszor napozni és strandolni is lehet decemberben-januárban, Guardában viszont akár 0 Celsius fok körül is lehet ekkor, ami Portugáliában nagyon hidegnek számít. Cascais-Estorilban 9 év alatt egyetlen egyszer volt +1 fok, 2021 januárjában. Ez volt a leghidegebb, amit 9 év alatt tapasztaltam, és csak egy-két napig tartott. Sohasem volt még „hidegriadó”: azon a héten először és utoljára. Akkor mi is fűtöttünk természetesen, egy kicsi elektromos fűtőtesttel. Jó állapotú ingatlanokban, jó ablakokkal, ajtókkal télen nincs erre szükség Cascais környékén. Nálunk húznak az ablakok, ezért előfordul, hogy néha be kell fűtenünk. Sintrában, feljebb a hegyen gyakrabban gyújtanak be a cserépkályhákba. De ott mindig egy kicsit hűvösebb van, mint Cascaisban – Cascaisban pedig egy kicsit hűvösebb van mindig Lisszabonhoz képest.

Így néz ki a tél Lisszabonban (fotó: BestGuide)

Magyarországon a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek első éveiben egy távfűtéses, székesfehérvári lakótelepi lakásban laktunk a szüleimmel. Megszoktam, hogy télen annyira meleg van a lakásban, amikor kint akár mínusz húsz fok is volt, hogy alsógatyára vetkőzve éljük otthon a mindennapjainkat. Ez a szokás sok magyarban megmaradt a rendszerváltás után is; bennem is. Így aztán már felnőttként igen meglepődtem, amikor jól kereső, felső középosztálybeli, hatalmas autókkal járó, sokszobás luxuslakásokban lakó lisszaboni barátokat, ismerősöket láttam télikabátban fagyoskodni otthon, miközben kint 10-15 fok volt este-éjszaka. Amikor nagyon ritkán 6-7 fok volt a szabadban, ők nem fűtöttek fel akkor sem egy egész lakást, mert drága, és minek is… Inkább felöltöztek. És bár eddig is így éltek, idén télen aztán biztosan nem fognak ezen változtatni ilyen árak mellett. Hozzá kell tenni, hogy Lisszabon és környéke szerencsés fekvésű: legfeljebb decemberben és januárban lehet hidegebb, és akkor sem egyfolytában. Nem kell senkinek arra készülnie, hogy fél éven át biztosan szükség lesz fűtésre. Amikor pedig mégis, akkor se költenek rá sokat az itt élők, inkább több réteg ruhába öltöznek.

Télen egy-kétszáz euro plusz bőven elég volt eddig egy kétszobás, nem nagy lakást felfűteni Cascaisban – ha kellett egyáltalán. Volt olyan tél, hogy nem kellett. Egy fűtési rendszert kiépíteni és a nyílászárókat szigetelni sok ezer euróba kerül, eddig sem sokan szántak erre pénzt, és valószínűleg az infláció és az energiaválság miatt nem is fognak mostanában. Majd ülünk otthon kabátban, és azt gondoljuk, hogy ez csak egy átmeneti, rövid időszak, hiszen mindjárt itt a nyár.

Amikor 2011-ben Csehországban koncerteztem egy egész nyáron át, június elején kifejezetten hideg volt, főleg éjszakánként. Egy Koprivnice nevű városban laktunk három hónapig, onnan jártam a koncertekre. Júniusban, a turné kezdetekor Mirek nevű helyi szervezőpartneremnek és egyben szállásadómnak panaszkodtam, hogy megfagyunk éjszaka. „Nem lehetne fűteni?” – kérdeztem. Halálsápadt lett: képtelenül drágának találta az ötletet. Egy kis gondolkozás után, felemelt mutatóujjal, nagyon határozottan azt mondta: „Nem lehet fűteni! Ha fáztok, akkor igyatok slivovicát!” – és a kezembe nyomott egy egyliteres szilvapálinkát (nyitva volt, csak pár kortynyi hiányzott belőle). Még a mozdulatot is megmutatta, hogyan illik egy felest gyorsan bedobni.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.