A légifotó és a pornó összefüggései

Dunakanyar

Fotó: Kocsis Zoltán Pilóta: Kós Csaba Képszerkesztő: Bielik István Szöveg: Dési János

„Még magasról nézvést/Megvolna az ország” -írta Ady, pedig még semmit sem tudott Kocsis Zoltán speciális légi fotóiról, amelyeket egy kétüléses motoros siklóernyővel szállva a táj felett készített Kós Csaba pilóta kollegájával.

Magasról nézvést természetesen minden más. De amióta két fillérből bárki szerezhet magának egy drónt és fentről is csinálhat fotókat, talán már nem is olyan különleges – bár kétségtelenül ezek a képek tényleg csodásak – a látvány.

Szalonna

Rakacai-víztározó

Adódik tehát az első kérdés Kocsis Zoltán fotóshoz, hogy érdemes akkor vacakolni a bonyolult, nehézkesebb repüléssel? Miért nem elég a drónfotó? Mi a különbség a kettő között?

– Csak annyi, mint a pornófilmnézés és a valódi szex között – vágja rá. És míg a szellemes válaszon töröm a fejemet, a pillanatnyi csendet kihasználva hozzáteszi: – Ég és föld.

Szó szerint, ég és föld – veszem vissza a kezdeményezést, annyit megkockáztatva, hogy azért talán mégsem. Hiszen a néző nem biztos, hogy különbséget tud tenni a fotók alapján aszerint, milyen eszközzel készültek.

– Egyrészt ezeknek a képeknek a zöme még a drónos világ előtti. Másrészt az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon szeretek repülni. A repülés a lényeg. Csak közben eszembe jutott, hogy ha már ott vagyok fent és ennyi mindent látok, és tudnék innen jó képeket csinálni, akkor miért ne fényképezzek? Aztán egyre tudatosabban választottunk helyszíneket, már a fotózás szempontjaira figyelve.

Azt is megtudjuk, hogy a drón végülis vacak időben is fel tud szállni, a motoros ernyő nem. A drón tud szinte helyben lebegni, olyan módon mozogni, ahogy hőseink repülő szerkezete nem. Cserébe ők viszont sokkal, de sokkal jobb minőségű képeket tudnak készíteni, mint egy drón. Ráadásul egy drón általában 20-25 percig tud fent maradni, de ők akár három órát is képesek egyhuzamban repülni.

Akkor merüljünk el a részletekben! Honnan érdemes fényképezni?

– Nagyjából 500-600 méter magasról. Ugyanis innen az embereket, az autókat, az épületeket még meg lehet  ismerni, miközben nagyon látványos az egész. Ezer vagy ezerötszáz méterről már kivehetetlenek a részletek, onnan inkább térképszerű, vagy olyan, mint a műholdképeken.

És ebből a magasságból tényleg milyen szép az ország! Nem látszik az eldobott szemét, az omló házfal, a rendetlenség.

– Valóban. A lényegtelen hétköznapi apróságok eltűnnek. De azért a részletek is fontosak. Amikor elkészültek az első nagyítások, akkor jöttünk rá, hogy ezek a képek valójában nagy méretben az igaziak. Nemrég pár fotónkat kiállították a Műcsarnokban, egy méternél is nagyobbak voltak, az az igazi. Ráadásul ilyen minőségű képet drónnal már nem is nagyon lehet készíteni – térünk vissza a konkurenciához.

Ezek után csak meg kell védenem a drónokat. Még a képeket nézve is támadt egy kis tériszonyom. Hát még ha repülnöm kellene! A drónhasználat közben ilyesmi biztosan nem fordul elő.

– De repülés közben sem. Ha benne vagy a közegben, a levegőben, a térben mozogsz, nincs tériszonyod.

Miután ebben azért nem vagyok egész biztos, ugorjunk, s térjünk át technikai dolgokra! Mit kell jobban tudni ehhez a mutatványhoz: fényképezni vagy efféle repülő alkalmatosságot vezetni?

– Eleinte az én egyszemélyes motoros siklóernyőmmel szálltam fel és abból fotóztam. Aztán rájöttem, hogy ez együtt nem olyan egyszerű, nem tudok annyi mindenre figyelni, így ebből előbb-utóbb lezuhanás lesz. Egy barátomnak van egy tandem szerkezete, és vele folytattuk a munkát. Ő vezet, én meg fényképezek. Kellett egy kis idő, amíg összehangolódtunk; mikor merre érdemes fordulni, visszamenni, följebb vagy lejjebb kerülni. Végeredményben ez egy közös munkává vált. Jónak kell lennie a pilótának, a fotósnak pedig a megfelelő pillanatban kell megnyomni a a gombot.

Szendrőlád

26-os főút Sajószentpéter előtt
Martonyi
miskolci Csorba-tó
Boldva
Rakaca patak torkolata
Mészkőbánya a Rakaca-víztároló partján
Debrecen
Visegrád
Borsodi Hőerőmű
Boldogkőváralja
Debrecen
Rakaca-víztároló
Külszíni fejtés Miskolc közelében
Szalonna Malom-környéke
Debrecen
Rakaca patak torkolata
Múcsony
Szendrő
Balassagyarmat

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.