A bútorfák királya, a királyok bútorfája a dió

Évszázadok alatt szinte semit sem változott a legelőkelőbb bútorok gyártáshoz használható fák felsorolása. Rózsagyökér, juhar, szilfa vagy épp a mahagóni mindig is köztük volt, azonban a dió mindegyikükön túltesz. Kezdjük talán azzal, hogy sokféle diófát ismerünk szerte a világban: a nemzetség 21 faja Délkelet-Európától Japánig, Kanadától Kalifornián át egészen Argentináig megtalálható. A dió„hivatalos” neve Juglans ami a latin Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered – átvitt értelemben azt jelenti, hogy „istennek való”. A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió

De miért is lett Jupiter fája a bútorfák királya? Azért, mert anyaga kemény, simaszálú, egyenletes szövetű. Színe időtlenül elegáns, évszázadok óta nemes hatást kelt, a kifinomultság képzetét kelti. A diófa széles szijácsa és gesztje jól elkülönül egymástól, ami a feldolgozásnál fontos, hiszen így a „kéreg” nem rontja a bútorfa minőségét. Egy köbméter száraz diófa súlya 660 kg. Fája kemény, tartós és jól megmunkálható. A bútorkészítés szempontjából nagyon fontos, hogy száradás után nem vetemedik, zsugorodik vagy reped, akár hajlított bútorok is készíthetőek belőle. Mivel rajzolata is rendkívüli, ezért fargva, esztergálva vagy épp furnérként is használható. Hangszerektől a vadászfegyverek puskatusáig számtalan módon használják. Talán kevesen tudják, hogy a legkiválóbb kézműves sílécek anyaga is a dió – leggyakrabban a hikori fajta, amit mintha direkt bútorfának teremtett volna az ég, hiszen tíz éves kora után úgy három évenként ad 20-25 kiló termést. A diófának még a hulladékát is kitüntetett módon használják: rendkívül kellemes aromája miatt húsok, sajtok füstölésére. Azonban ezzel a csodálatos anyaggal leggyakrabban prémium minőségű bútorok előállítása során találkozunk vele, ugyanis a dió évszázadok óta egyet jelent a legkiválóbb minőséggel és a luxussal.

Ilyen nemes anyaggal azoknak érdemes foglalkozni, akik ismerik azt. Ilyen Magyarországon a már nemzetközi hírnevet szerzett Artmoon Walnut Interiors,az igazán elegáns diófa lakberendezési tárgyak, bútorok, pultok és munkalapok készítője. Náluk kevesen ismerhetik jobban a diófa feldolgozás titkait, hiszen a diófa termesztésétől a tervezésen át a késztermék kivitelezésig minden munkafázist maguk végeznek el. Nekik valóban szenvedélyük a diófa és annak megmunkálása, ez megmutatkozik minden egyes elkészített darab részleteiben. Az Art Moon Walnut Interiors neve egyenértékű a minőséggel, nemcsak Magyarországon, de egész Európában. Az Art Moon célja, hogy bútoraikkal olyan belső tereket teremtsenek, amelyek nemcsak az otthont, hanem az egyént is meghatározzák. Az Art Moon prémium termékei a kifinomultság és a magas színvonalú egyedi design megtestesítői.

Az ArtMoon megrendelőinek abban is segít, hogy közösen álmodják meg a lakás gyönyörű bútorát, lépcsőjét, konyhapultját vagy más használati tárgyát. Mint modják: „ügyfeleinkkel közös képzeletünknek csak a csillagos ég szabhat határt.” A közös tervezés után egy újabb fontos munkarész következik, a rendelkezésükre álló széles alapanyag palettából kiválasztják a legjobban megfelelő darabokat, amikből minden egyes elemet kézzel készítenek. A részletekre való odafigyelés és az ügyes, szakértői kivitelezés teszik különlegessé, prémium minőségűv tömörfa bútoraikat, pultjaikat. Termékeikről joggal mondják, hogy azok: álom diófakivitelben.

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 3 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.