Rattan vagy polirattan ?

rattan kertibútorokat ma már mindenki ismeri. Ülőbútorok, heverők vagy éppen napozószigetek készülnek belőlük. Nem túl régen azonban a prémium kertibútorok piacán megjelent egy új anyag, ami példátlanul gyors karriert futott be, nagyon hamar megkedvelték az igényes vásárlók – ez pedig a polirattan.  De mi is a különbség a kétféle anyag között, melyiket érdemes vásárolni?

A rattan már évszázadok óta ismert, maga a „rattan” elnevezés először is 1650-es évek óta ismert az angol nyelvben. A rattan szó a maláj „rotan”-ból származik, ami azt jelenti, hogy „trimmel” azaz rövidre nyír. De mit is kellett rövidre nyírni? Egy különleges erdei kúszópálmát, aminek több mint 600 alfaja ismert. A rattanpálma legnagyobb változatossága Délkelet-Ázsia zárt lombkoronájú, idős trópusi erdeiben található, bár ezen kívül Ázsia és Afrika más részein is megterem. A rattanpálma nem is pálma – mászó „szokásai” miatt ökológiailag liánnak számít, ugyanis a fiatal rattanpálmák elég merevek ahhoz, hogy szabadon álljanak, ezért nincs is szükségük támasztó szerkezetre. Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 évben egyre több kísérlet történt a rattan kereskedelmi célú termesztésére, a rattantermékek szinte mindegyike még mindig vadon termő növényekből származik. Az erdőirtás és a túlzott kiaknázás miatt pedig a rattan készletek és az őserdők is veszélyeztetettek.

A globális klímaváltozás egyik oka a ma még szinte érintetlen erdők kipusztítása, ami sajnos a világ számos részén a rattan miatt is történik. Részben ezért, valamint a természetes rattan néhány tulajdonságának javítása érdekében kezdték el kutatni, hogy természetes alapanyagok felhasználásával hogyan lehet ne a ratrtánhoz hasonló, de annál is jobban használható anyagot létrehozni. Az első sikereket az 1980-as évek végén érték el a polirattan kidolgozásával, amit azóta jelentősen továbbfejlesztettek. Hogy mekkora volt a változás? Épp annyi, mint mondjuk a telefonok területén. Gondoljon csak bele, hogy milyen volt egy telefon 1980-ban és milyen ma… a polirattan előállítása is csaknem ennyit fejlődött. Az új anyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: nagy a stabilitása és a rugalmassága, tartós, időjárásálló, vízlepergető, szinezhető és meglepően alacsony az önsúlya.

A polirattant elsősorban kerti bútorok gyártására használják. A prémium kerti bútorok alapja általában alumíniumból készül, és az egyes szálakat kézzel fonják össze. A polirattanból készült fonat a természetes rattantól eltérően lehet lapos vagy akár kerek átmérőjű szalag is. Ma már létezik sima az eredetitől csak szakember által megkülönböztethető vagy tipikusan műanyag kinézetű polirattan is, a választék rendkívül széles. Persze ahogy az őserdei rattan esetében, a polirattannál is vannak minőségi különbségek, hiszen az egyes gyártók különböző anyagú és finomságú polietilént használnak. Vásárlóként érdemes arra is figyelni, hogy a polirattan kerti bútorokat ajánló prospektusok szívesen hivatkoznak arra, hogy termékük ellenálló az ultraibolya sugárzással szemben. Tény azonban, hogy jelenleg csak nagyon kevés prémium termék gyártója képes szabványosított tesztekkel és vizsgálati eljárásokkal bizonyítani az UV- és időjárásállóságot. E tulajdonságok ellenőrzésére az ISO 4892 szabvány szerinti vizsgálatokat szükséges elvégeztetni. (Műanyagok – Mesterséges besugárzás vagy időjárási hatások berendezésekben). Pedig nagyon érdemes végig gondolni, hogy mit vásároljunk, hiszen az egyre hosszabb és durvább kánikulában a napsugárzás égető hatásának csak az igazán jó minőségű keti bútorok tudnak tartósan ellenállni.

Ha a hazai piacon nézünk szét, akkor a legjobb megoldás tartós, kényelmes és időtálló kertibútorok vásárlására a Globeronál van. A Globero csak ellenőrzött, prémium és luxus minőségű bútorokat forgalmaz, ezeknél nem kell tartanunk a későbbi csalódástól. Másik előny, hogy a Globero raktárról, azonnal szállít, közvetlenül a gyártótól – így nem kell majd késő ősszel „örülnünk” a nyár elején megrendelt kerti bútoroknak… A szállítással pedig nem nekünk kell foglalkozni, hiszen azt gyorsan és akár ingyenesen is megolodja helyettünk a Globero.

Rattan vagy polirattan? – kérdeztük a cikk elején. Nos, ez természetesen ízlés kérdése, azonban a minőség mellett érdemes a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni. Az esőerdők kiirtása már nem csak az utánunk jövő generációknak okoz rettenetes károkat, hanem nekünk is. Ezzel szemben a polirattan ugyancsak természetes anyagokból készül, majd pedig a hosszú használat után teljes egészében újrahasznosítható lesz. Vásárláskor gondoljon erre is – és persze arra, hogy a legszélesebb választékkal, a leggyorsabb kiszolgálással és a legkiválóbb prémium termékekkel a Globeronál találkozik. Érdemes felkeresni a honlapjukat!

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.