Peter Falk elfelejtette Columbot

Peter Falk és Richard Kiley a sorozat egyik epizódjában, 1974-ben (kép: Wikimedia)

Fon Gabi

Eredetileg nem is őt szemelték ki a szerepre. A koncepció is más volt, nem egy topis figurát képzeltek el az alkotók, sokkal inkább egy sármőrt, aki elbűvöli a közönséget.

Így jött a képbe Bing Crosby, a búgó hangú énekes-színész, akinek tetszett ugyan a sztori és a szerep is, de félt lekötni magát egy tv-sorozatra, attól tartott, mellette nem tud majd hódolni legnagyobb szenvedélyének, a golfnak. Másodiknak Lee J. Cobb volt esélyes, aki korábban több ízben is alakított bírókat és rendőrtiszteket, igen hitelesen. Végül mégsem ő lett a befutó – és ezért tévénézők milliói lehetnek hálásak világszerte.

Peter Falknak nem volt sem nagy neve a szakmában, sem sok eljátszott szerepe; csak egy jó ügynöke, aki megszerzett egy példányt a Columbo című tv-sorozat forgatókönyvéből. Falk, miután elolvasta, azt mondta: ölni tudna ezért a szerepért. És ez érthető is, annak fényében, hogy a színészt előző ügynöke anyagilag igencsak megrövidítette. A kilátástalannak tűnő pénzügyi helyzetre ez a szerep egycsapásra megoldást kínált.

Az alkotók, bár abszolút más figurát álmodtak maguknak és a nézőknek, abban egyetértettek, hogy Falkban van valami, amit mindenki kedvelhet. A nők elbűvölőnek találhatják az esetlenségét, a férfiak pedig nem látnak majd vetélytársat benne. Így kapta meg végül ő a szerepet, teljesen felborítva az eredeti koncepciót.

Az első évad máris óriási siker lett, ami, el kell ismerni, elsősorban Falknak köszönhető.

Columbo átlagos figura, a megjelenésében mindenképp – állította egy interjúban a színész. – Ami különlegessé teszi, az az, hogy meglát, meghall, kiszagol dolgokat, amiket más nem. És még valami: hogy nem érdekli, milyennek látják. Mi, hétköznapi emberek, mindnyájan jó benyomást igyekszünk tenni másokra, szeretnénk, ha csodálatosnak, sikeresnek tartanának minket. Columbo viszont nem törődik azzal, mit gondolnak róla mások, egy cseppet sem érdekli. Azért is érzi jól magát abban a gyűrött ballonkabátban… ami a sajátom – árulta el Falk –, és amiben én is igazán otthonosan érzem magam.

A stábnak viszont az agyára ment a ropogó-suhogó hang, amit a megviselt ballon kiadott a forgatás közben. Az egyik részben a hadnagy kapott is egy vadiúj kabátot, de ahogy Columbo, úgy maga a színész sem tudta megszeretni.

Peter Falk az elmaradhatatlan ballonkabátban (kép: Wikimedia)

A Kutya névre hallgató kutya viszont azonnal belopta magát Falk szívébe, ahogy bemutatkoztak egymásnak. Bár korábban hallani sem akart semmi „ide még kell valami tartozék a hadnagy mellé” -dologról: úgy vélte, hogy a viseltes ballon, a szivar és az öreg autó épp elég jellemzője a detektívnek. Ám, amikor megpillantotta a mókás, nagyfülű basset houndot, belátta, hogy nem élet az élet, illetve nem sorozat a sorozat nélküle. Sajnos a kutyaélet rövidebb annál, hogy egy négylábú sztár túléljen egy több évtizedes sorozatot, így, amikor az első Kutya jobblétre szenderült, a filmkészítők szereztek egy másikat, aki sokkal fiatalabb volt elődjénél – és ez látszott is rajta. Ezért aztán volt vele bőven dolga a sminkszekciónak, hogy kissé megöregítsék.

Rajta sokkal többet dolgoztak, mint rajtam – mesélte nevetve a színész. – Beültem a sminkbe, a mellettem lévő széken a Kutya. Én már rég kamerakész voltam, őt meg még mindig pacsmagolták!

Kutya emlékezetes pillanatai a sorozatban

Mindenesetre Kutya nagyon sok részben volt Columbo elmaradhatatlan partnere, bár csak a második évadban szegődött a hadnagy mellé. Nem úgy a szivar, ami az első pillanattól kísérte. Nem véletlenül. A szivar, amit meggyújt, beleszippant, a pszichológiai hadviselés és az elterelő hadműveletek elmaradhatatlan kelléke. A félig elszívott szivar füstje, akárcsak a hamu bűze, tudat alatt ott marad a nézőkben, és a gyanúsítottak számára is egyfajta kényelmetlen érzést kelt a nyomozó távozása után is a láthatatlan jelenléte.

Peter Falk viszont nem a szivar, sokkal inkább a cigaretta rabja volt. Meg az italé és a nőké. Igazi tivornyázó, mulatozó nőfaló volt. Éles eszű, jó humorú, festőként is rendkívül tehetséges ember, akit pocsék férjként és apaként emlegetnek, de, aki annyi varázslatos órát és élményt szerzett a nézőknek, annyi pénzt a producereknek, hogy megbocsájtották neki, amiért később már a forgatásokon is elviselhetetlenné vált. Talán addigra már dolgozott benne az Alzheimer-kór, ami rémültté, elkeseredetté és ezért kiállhatatlanná tette.

35 évig játszotta az ikonikus szerepet, a csavaros eszű nyomozót, aki eggyé vált vele. De élete vége felé már nem is emlékezett rá, ahogy magára sem: elméjét lassan felemésztette a betegség. Köddé vált Columbo, akár a szivarja füstje.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.