Azonos nemű házastársa is lehet a holland királynak

Ezek a hollandok...

Dési János

A népmesékben a fele királyság és az egész királykisasszony jár jutalomként a trón várományosának. A korabeli szerzők sosem számoltak be arról, hogy egy csinos herceg egy másik csinos hercegbe habarodott volna bele, vagy a gombszemű királykisasszony egy másik királykisasszonyt választott volna jövendőbelijének.

De hát ez a mese, az élet egy fokkal bonyolultabb. 

Hollandiában most, hogy Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria orániai hercegnő, azaz a holland trón várományosa, mindjárt nagykorú lesz, változtattak a szabályokon. Ha a parlament is elfogadja – el fogja fogadni –, akkor az ügyvezető miniszterelnök Mark Rutte javaslata szerint, ha azonos nemű házastársat választ magának, akkor is megtarthatja trónörökösi címét, és később a holland trónra is léphet.

Természetesen a törvénymódosítás oka nem az, hogy az ifjú hercegnő a saját neméhez vonzódna – ennek semmi jele a jól értesült holland sajtóban –, egyszerűen csak arról van szó, hogy őt is ugyanazok a jogok kell, hogy megillessék, mint bármely másik holland alattvalót. Ugyanis a liberális holland szabályok már húsz éve lehetővé teszik az azonos neműek házasságát. És miután ettől nem állt meg a világ forgása, eljött az ideje a teljes jogegyenlőségnek.

Amszterdam (a szerző felvétele)

Eddig ugyanis egyetlen szigorítás létezett. A trónöröklés jogát, vagy akár a trónt is elveszítette az a királyi  családtag, aki magával azonos neművel házasodott (volna) – ám erre eddig még nem volt példa. A királyi házasságot formailag a parlamentnek is jóvá kell hagynia – most már akkor is, ha férj és férj vagy feleség és feleség a felállás.

A Washington Post cikkírója a hír kapcsán megemlíti, hogy az európai királyi családokban akad példa az azonos neműek házasságára. Luisa Isabel Álvarez de Toledo spanyol hercegnő 2008-ban – igaz, már csak a halálos ágyán – házasodott össze addigi partnerével, egy nála jóval fiatalabb hölggyel. Vagy II. Erzsébet harmad-unokatestvére, Lord Ivar Mountbatten is egy férfival kötötte össze az életét – mégsem ettől rengett meg a brit monarchia. Esküvője idején gyakran idézték fel például II. Edvárd alakját a 14. századból, aki, mi tagadás, szintén egy férfival élt. Két évszázaddal később Christopher Marlowe szép, homoerotikus portrét is írt az uralkodóról – arról nincs hírünk, hogy szabad-e ezt a költeményt az angol iskolákban, óvodákban ismertetni.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.