Leves, desszert, főétel – ha van otthon egy sütőtök, bármelyik elkészülhet

Sütőtökös-fahéjas amerikai palacsinta (fotó: Csigó Zita)

Csigó Zita

„Ha sütőtököd van, mindened van” – mondhatnánk barokkos túlzással, hiszen az őszi-téli időszak egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldségféléjéről beszélünk. Lehet édes és sós, leves és sütemény, kókusztejes és rozmaringos – a felsorolás pedig közel sem teljes. De mielőtt belecsapunk narancssárga kedvencünk elkészítési módjaiba, nézzünk egy kicsit a tök mögé!  

Már a maják is… De tényleg! 

Pár éve lett igazi szupersztár ez az egészséges, szezonális zöldség, a tudatos táplálkozási trendeknek köszönhetően, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy korábban ne fogyasztottak volna tököt. Olcsó volt, laktató, termesztése igénytelen, és – például – a kemencében könnyen meg lehetett sütni, tehát nem csoda, hogy kedvelt csemegének számított a régi világban. A sütőtök valóban ősi növény, már a maják és az aztékok is ismerték, Európába pedig Amerika felfedezését követően jutott el. 

Amerika és a pumpkin spice 

Mondanunk sem kell, Amerikában óriási kultusza van a sütőtöknek és a „pumpkin spice”-nak, azaz a tökfűszernek, kávétól a muffinig, sajttortától a brownie-ig minden lehet tökös és tökfűszeres. Talán a Starbucks 2003-ban piacra dobott Pumpkin Spice Lattéja indította el az őrületet (bár már a 20. század elején is létezett a fűszer), a rajongás pedig azóta is töretlen. Ne gondoljunk egyébként semmi extrém keverékre, hasonlít a nálunk is népszerű mézeskalács-fűszerkeverékre, fő összetevői a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szegfűbors és a szerecsendió. Melengető őszi-téli keverék, amely szuperül passzol a tök édeskés ízéhez. 

Pumpkin spice latte (fotó: Heidi Kaden/Unsplash)

Enni vagy nem enni – népszerű tökfajták 

A halloween-tök nem ehető, és a különféle izgalmas formájú, tarka dísztökökre szintén dekorációként tekintsünk! A legismertebb fajta talán az orange (kanadai, sonkatök), ez az a bizonyos hosszúkás, körte alakú fajta. Aztán említsük még meg az óriástök két fajtáját, a gömbszerű nagydobosit és kiszomborit is, ezeket, akárcsak a pézsmatökökhöz tartozó orange tököt, itthon is nagy mennyiségben termesztik. Amíg az utóbbi kívül-belül narancssárgás, az előbbi kettő külseje szürkés, húsuk szintén narancssárgás. Persze ezeken túl is számos tökféle létezik, ebből még egy igen népszerű nálunk, ez a Hokkaido tök. Japán fajta, Hokkaido szigetéről nevezték el, kisebb méretű, élénk pirosas narancssárga, néhol zöld „erezetekkel”, gömbszerű és édeskés, enyhén diós aromájú. Érdekessége, hogy sütés után a héja is ehető. Végül térjünk ki a tökmagra is! A magvakat nassolnivalóként fogyaszthatjuk pirítva, illetve tökmagolajat is sajtolnak belőle. 

Egy biztos: bármelyik tök mellett tesszük le a voksunkat, csak jót teszünk a szervezetünknek: tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, gazdagok kalciumban, karotinban, foszforban, C-vitaminban. Rostdúsak, ezért hamar eltelítenek, és sokáig biztosítják a jóllakottság érzetét. Kalóriatartalmuk viszonylag alacsony (100 grammjukban 45 kalória és 9,7 g szénhidrát található), így a legtöbb diétába beilleszthetőek.

Végtelen szín- és formagazdagság (fotó: Jan Huber/Unsplash)

Tepsibe a tökkel! 

Evidens, hiszen a nevében is benne van: a tök bizony sütve a legjobb! Süthetjük kettévágva, héjastól vagy előre megpucolva, karikákra, cikkekre szeletelve vagy felkockázva. Érdemes egyszerre nagyobb adagot megsütni. Ha többféle ételhez szánjuk, natúr verzióban, de ha célzottan egy recepthez készül, akkor egész nyugodtan fűszerezhetjük már ezen a ponton is. Ahány ház, annyi szokás, az viszont tény, hogy sokkal gazdagabb, intenzívebb az íze sütve, mint főzve, ezért érdemes még a krémleveshez is előre megsütni. Sok recepthez sütőtökpüré szükséges, ehhez egyszerűen törjük össze a puhára sült tököt. 

Sok-sok fűszer barátja 

Igen, igen, a sütőtök rengeteg fűszerrel jóban van, vegyük sorra a legjobb kombinációkat! Nézzük először a zöldfűszereket! A kis növénykékkel eleve nehéz mellélőni, és a sütőtöknél sincs ez másként. Passzol hozzá a karakteres rozmaring, kakukkfű és zsálya, az üde bazsalikom és a snidling. Elvihetjük csípős irányba csilivel kombinálva, jól áll neki a kókusztejes, csilis, korianderes „ázsiai” vonal, az intenzív római köményes vagy a közel-keleti fűszerezés is, gondoljunk csak például a za’atar névre hallgató kakukkfű-szezámmag-szumák keverékre! Vagy vehetjük egyszerűre is a figurát: só, bors, fokhagyma, szerecsendió – igen, az alapfűszerek is szuperek lesznek hozzá. És akkor még nem beszéltünk az édességekről. A feljebb már említett pumpkin spice valamennyi összetevője remek lesz a sütőtökkel, a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, mellett adhatunk hozzá vaníliát, csillagánizst is. 

Adott a tök, adott a fűszer – de mit készítsünk belőle? 

Ahogy a címben is szerepel, szinte bármit. Kezdjük rögtön a levesekkel! Alaplében vagy vízben megfőzhetjük a tököt, de a még karakteresebb ízekért érdemes rögtön sült tökkel indítani. Készíthetjük tejszínnel, de akár kókusztejjel is, ez utóbbi csilivel, korianderrel a legfinomabb. Ki ne hagyjuk az ízesítők közül a szójaszószt se, az édes-sós páros verhetetlen! A krémlevesekhez feltét is dukál, például baconchips, fekete-erdei sonkából készült chips, pirított kenyérkockák, vagy akár pirított mandula. 

Itt, a leveseknél térjünk ki a salátákra és az előételekre! Krémsajttal vagy vajjal kikeverve klassz kencét, szendvicsfeltétet készíthetünk sült tökből, ami falatkák alapja lehet. És persze a hideg-meleg saláták is finomak lesznek sült sütőtökkockákkal felturbózva, jó párost alkotnak céklával, fetával, rukkolával, olajos magvakkal, füstölt sonkával, ropogósra sült baconnel. 

Folytassuk két olyan receptötlettel, amelyekhez kivételesen nem kell előre megsütnünk a tököt. Az egyik a tócsni, amit nemcsak krumpliból, hanem sütőtökből is elkészíthetünk. A megtisztított tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, tojást, lisztet és fűszereket adunk hozzá, aztán már süthetjük is a lapos tócsnikat egy serpenyőben, kevés felhevített olajon. A másik ötlet a gratin: a vékonyra szelt tököt elrendezzük egy sütőtálban, majd meglocsoljuk fűszeres, tejszínes öntettel. Adhatunk hozzá sajtot is, majd mehet a forró sütőbe szaftosra, puhára sülni. 

Sütőtök krémleves pirított magvakkal

Vissza a sült tökhöz, tökpüréhez! A kihűlt püré kerülhet amerikai palacsinta vagy gofri tésztájába, vagy akár nudlit (vagy olasz gnocchit) is készíthetünk belőle. Ehhez használjuk ugyanúgy, mint a főtt, áttört burgonyát. Apropó, burgonya! Krumplipüré helyett tálalhatunk sütőtökpürét is – például húsok mellé. Szárnyasokhoz, marhához, sertéshez is megy, kacsával különösen finom. 

Szuper a sült tök különböző vegetáriánus vagy hússal dúsított ragukba, tésztafeltétekbe. Egy szerecsendiós-tökös feltét például pennéhez, vagy marhahússal összefőzve, besamellel rétegezve kész is a télies lasagnénk. Hasonlóan tehetünk egy réteg fűszeres tököt rakott, tepsis fogásokhoz, még a rakott burgonya is szintet lép ezzel a csavarral. 

Végül jöjjenek a desszertek! A feljebb már említett gofri, amerikai palacsinta lehet édes is, akárcsak a nudli. A fűszerezett tök mascarponéval kikeverve pohárdesszertek krémje lehet, de persze töltelékként hagyományos palacsintába is tölthetjük. Csoki és tök, tök és csoki: naná, hogy jól passzolnak egymáshoz! Dobjunk össze egy gyors brownie tésztát, az egyik részéhez keverjük az olvasztott csokit, a másikhoz pedig a tökpürét. A csokis masszát simítsuk tepsibe, majd pöttyözzük rá a tököset. És még mindig nem fogytunk ki az ötletekből, nézzünk csak pár alaptésztát! A brownie-hoz hasonló kevert sütikhez nyugodtan adjunk tökpürét, de kelt tésztákba is mehet töltelékként, például a kakaós csiga is lehet ezúttal tökkrémes. Az égetett tésztából készült klasszikus képviselőfánk szintén megtölthető mascarponés tökkrémmel vagy sütőtöklekvárral, akárcsak az omlós linzertészta. Ha pedig sós sütire vágyunk, akkor is előkaphatjuk a tököt, persze ilyenkor más fűszerezést kíván. Gyúrhatjuk pogácsába, tölthetjük leveles tésztába – ez utóbbi vendégvárónak vagy partifalatnak sem utolsó. 

Ennyi ötlet után döntsön az olvasó: barokkos túlzás a cikk első bekezdése? Ugye, hogy nem? 

 Sütőtökös-fahéjas amerikai palacsinta 

Akár maradék sütőtökből is elkészíthető 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 100 g sült sütőtökpüré 
  • 1 db tojás (M-es) 
  • 2 evőkanál cukor(nak megfelelő édesítő) 
  • 100 ml tej (vagy növényi tej) 
  • 150 g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű, vagy az egészet lecserélhetjük azonos mennyiségű zabpehelylisztre) 
  • 1 csapott teáskanál sütőpor 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • kevés kókuszzsír a sütéshez 
  • tetszőleges gyümölcsök és juharszirup a tálaláshoz 

A sütőtökpürét összeturmixoljuk a tojással, a cukorral és a tejjel. A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat, majd a tökös keverékhez adjuk, simára keverjük. 

Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben felolvasztunk egy kevés kókuszzsírt, és közepes lángon, egyszer megfordítva kis palacsintákat sütünk a masszából. Gyümölcsökkel és juharsziruppal meglocsolva tálaljuk. 

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.