Bűnbánók

Fotók: Pályi Zsófia

Szerkesztette: Bielik István

A búcsújárás kivonulás a mindennapokból, az otthoni környezetből, ahol minden a munkára és a feladatokra emlékeztet. A katolikus hitélet egyik legősibb vezeklés- és áhítatformája. Az egykor tisztán vallási eredetű szokás mára színes forgataggá, vásárral és szórakozással tarkított élménnyé változott; ahol a szakrális keveredik a profán világgal. Ezt a sokszor ellentmondásos, eltűnő, hagyományokkal teli, mégis folyamatosan megújuló közeget örökíti meg Pályi Zsófia fotósorozata.

A vallási giccs egyike a giccs legelterjedtebb formáinak, ami a vásárokon fellelhető búcsúfiák világában jól tetten érhető. Közelebb viszi a hívőt Istenhez. A vallási érzés sok esetben egy profán célokra szolgáló tárgyban jelenik meg, mint például egy Szűz Máriát ábrázoló műanyag kulacsban; de találunk olyan vásárfiákat, amelyek a kézművesség régi eszméjével szemben egyszerűségükkel és sekélyességükkel a tömegtermelés parancsának engedelmeskednek. Mindezek közül a mézeskalács szív különleges jelentést hordoz – egykor azért fogyasztották, hogy megszentelődjenek általa.

A pillanatfelvételek, beállított portréfotográfiák és tárgyinstallációk Magyarország és a határon túli magyarság búcsújáró helyeiről alkotnak szubjektív képet. Mátraverebély-Szentkút, Csatka, Máriapócs, Balassagyarmat, Vecsés vagy éppen Csíksomlyó egy-egy állomása ennek a dokumentarista megközelítésű anyagnak. A három éve bővülő sorozat az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának támogatásával jöhetett létre.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.