A travi, a pánszexuális meg a queer bemennek a viszont.hu-ra

Fotó: James. A Molnar/Unsplash

Adamik Zsolt

Magyar-Boomer szótárunk első részében az LMBTQ körül járunk egy csürdöngölős kanosszát – azaz amennyiben szidná a lobbit, ami vagy van, vagy nincs, akkor legalább azzal legyen tisztában, mit milyen névvel küldjön el a bús büdös francba Ön!

A migráns mint idegen szó anno megtanított minket arra, hogy jelentéstartalmat csűrni-csavarni manapság igenis lehet – a palettán azonban és azóta már ezer és más kifejezésekkel kell birkóznunk. Hogy gyűlöljünk valakit, ha azt se tudjuk, az adott kifejezés mit jelent? Nincs jobb, mint egy kis dühöngés az ebéd előtt, azonban légy kerülhet a húslevesünkbe, kutya vacsorája lehet a (kis? nagy?) Magyarország-alakú rántotthús, ha egyesek holmi ÉRVEKKEL szorítanak minket sarokba. Szót se többet, illetve dehogynem: most elmagyarázzuk, mi mit jelent abban a bonyolult szókapcsolatban, hogy LMBTQ, hogy legalább a vita alapjai le legyenek téve.

LMBTQ: A közmegegyezés szerint a CIA szabadkőmeseinek egyik szakadár szervezete, mely a Laposföldön próbál meg Gyíkemberekkel kokettálva hol így, hol úgy kicseszni a magyarral (értsd: a világgal). A közmegegyezés esetünkben csak pár dologban téved: a mozaikszóban az „L” a leszbikust jelenti, az „M” a meleget (leggyakrabban a férfi homoszexuálisokat) jelöli, a „B” a biszexuálisokat, a „T” a transzneműeket, a „Q”-val pedig a queer-t kapjuk. Ezek közül talán a transznemű és a queer szorul némi magyarázatra: a „transznemű” szó nem egy szexuális irányultságra, hanem identitásra utal – a transznemű ember esetén a születéskor megállapított biológiai nem és a gondolkodásban, az éntudatban megélt nem különbözik egymástól. A „queer” még ennél is bonyibb: használatos az egész LMBTQ+ társadalomra – így értve használják az átlagostól (a többségi társadalom által elfogadottól) eltérő, furcsa, különös és szokatlan szexualitású, viselkedésű emberekre.

Legalábbis az lmbtq.hu ezt mondja.

Nem véletlen, hogy a P betű nem szerepel az összematekozott kifejezéshalmazban – míg a homoszexualtás nem, a pedofília jelenleg is a parafíliák, azaz a szexuális devianciák közé sorolandó, és elkövetése bűncselekmény. És mindenki, akinek van egy csepp józan esze, hasonlóképpen vélekedik. Érdekes adalék, hogy a hazai büntetőjog nem használja a pedofília meghatározást: nem a pedofil személyeket bünteti, hanem ha bűncselekménynek minősülő tettet követnek el – ezeket a 2012-es Büntető Törvénykönyv határozza meg.

PÉLDAMONDAT: Peti sose mondana akkora baromságot, hogy az LMBTQ-mozgalom normális gondolkodású tagjai, azaz egyes MELEGEK, QUEEREK, LESZBIKUSOK ÉS TRANSZNEMŰEK, pedofilok lennének vagy pedofilokat támogatnának. Legyél te is olyan okos, mint Peti, mert különben megeszi a fejed az agybogár!

Fotó: Jason Leung/Unsplash

Travi, Transzvesztita: A transzvesztita olyan személy, aki a saját biológiai nemével ellentétes ruházatban szeret élni és részben a saját nemével ellentétes viselkedésformákat preferál. A transzvesztita szó nem összekeverendő a homoszexuális vagy a transznemű szavakkal. A kifejezés nem jelöl szexuális preferenciát vagy éntudatot. A transzvesztita személy azonosnak tekinti magát a saját biológiai nemével és bármilyen szexuális irányultsága lehet, csupán a ruházkodásban és viselkedésének egy részében azonosul a másik nemmel.

PÉLDAMONDAT: Jancsi nagyokat pislogott, amikor a lányról kiderült, hogy olykor Tibornak hívják, azonban – mivel Jancsi egy rendes pofa – a mások dolgába való belepofázás helyett inkább megdicsérte a piros szoknyáját, és a szatén kendőt a vállán.

Cross-dressing: ha valaki látta az Ed Wood című filmet, akkor már vágja is, miről beszélünk… ugyanis ebben az esetben a szeretet kimerül az ellenkező nem ruháinak viselésében, és nem jelent nemi vonzódást. Bugyik, fűzők, harisnyák, puha pulcsik, vagy feszes farmer, motoros bakancs, traktoros atlétatrikó: nem fetisizmusból, de ezeket imádja az illető hordani.

PÉLDAMONDAT: Klára komolyan nem hiszi el, hogy van, aki bedől annak a baromságnak, hogy Borsod megyében nemváltó műtétre állnak sorba a libernyák szülők óvodás gyermekei az LMBTQ-lobbi hatására, úgyhogy – mivel a cross-dressingben inkább éli ki a dühét, mint abban, hogy asszonyt verjen a parlamenti felszólalás előtt – felveszi azt a menő bőrkabátot, meg az acélbetétes bakancsát, amit a totál megértő és jófej szüleitől kapott. 

Pánszexualitás: itt sem arról van szó, hogy egyesek rágerjednek holmi meseszereplőkre, akiknek önálló életet él az árnyékuk – sokkal inkább arról, hogy egy PÁNSZEXUÁLIS nem köti nemekhez a vonzódását, szerelembe eshet férfival és nővel, hiszen elveti a nemek bináris felosztását. Épp ezért nem keverendő össze a biszexuálissal.

PÉLDAMONDAT: A párt ifjúsági szervezeténél Olgi bevallotta, hogy pánszexuális, melyet a többi tag kitörő örömmel fogadott – hiszen Olgi szerelmes lehet bárkibe IS ezek után.

Túlzás (főnév): 1. Felnagyítás, amikor egy személy egy eseményt, tulajdonságot, jelenséget felfokozott képzelete, izgatott lelkiállapota, vagy elfogultsága, önérdeke miatt nagyobbnak, fontosabbnak lát, így felnagyítva adja tovább másnak. 2. Művészet, irodalom: Felnagyított ábrázolás. Az a kifejezési stílusirányzat, amikor egy alkotóművész, festő, író mondanivalóját művészi eszközökkel mértéken felül nagyítva, vagy a valóságot erősen kiszínezve közli vagy festi le. 3. Átvitt értelemben: Szertelen cselekedet, meggondolatlan, szeleburdi magatartás, illetve ennek eredménye, megnyilvánulása.

PÉLDAMONDAT: Érdekes módon a túlzás nem köthető nemi identitáshoz, bárkinél előfordulhat.

Fotó: Alex Jackman/Unsplash

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.