Horthy és a 007-es ügynök

Fotó: Unsplash/Jeroen den Otter

Mester Sándor

A modern, kozmopolita Cascais, ami a fasiszta Salazar idején az antiszemita Horthyt is befogadta

Cascais régió egy 97,46 négyzetkilométeres terület Portugáliában, Lisszabontól nyugatra fekszik az óceánparton, pálmafás, egész évben zöld környezetben. Portugál riviérának is nevezik, joggal. Cascais régióhoz tartozik Estoril is, ami hatalmas kaszinójáról lett leginkább híres. Las Vegas-i kaszinókat is kenterbe veri színháztermével, éttermeivel, de van benne táncos szórakozóhely, koktélbár és kiállítóterem is. A legenda szerint a kaszinó mellett elhelyezkedő Estoril Palácio Hotelben találta ki Jan Fleming a 007-es ügynök, James Bond karakterét. Fleming Estorilban tartózkodott brit katonaként a 40-es években, amikor rengeteg kém és politikai menekült fordult meg az estorili kaszinóban, annak környékén, valamint a Palacio szállodában: náci kémek, zsidó és kommunista menekültek, a PIDE (portugál politikai rendőrség) kémjei. Fleming ottani élményei miatt van minden James Bond-filmben kaszinó.

A várost és a cascas-i régiót 2011 óta irányító jobbodali polgármester, Carlos Carreiras (aki a PSD – Partido Social Democrata , azaz a szociáldemokrata párt tagja) azt tűzte ki céljául, hogy egy nyílt, befogadó, elesetteket segítő, kozmopolita és pezsgő körzetet hoz létre. Ha minden jól megy, akkor összesen 14 évig, tehát 2025-ig dolgozik még ezen, hiszen utána nem indul többet a polgármesteri székért folytatott versenyben. Jelenleg 130-nál is többféle nemzetiségű ember él a 215 ezer fős régióban. A polgármester és csapata arra törekszik, hogy ez a szám lehetőleg egyre magasabb legyen. Támogatják a szír, afgán és ukrán menekültek integrációját is, nem tesznek különbséget menekült és menekült között. Épült Cascaisban az elmúlt években zsidó közösségi ház, orosz ortodox keresztény templom, és nyílt egy kis mecset is a belvárosban. Concelho de Cascais négy legnagyobb városa: Cascais, Estoril, Carcavelos és Parede, mindegyik az óceánparton fekszik.

A környéken rengeteg a beruházás, folyatamatosan adják át az új építésű ingatlanokat, az árak évek óta kúsznak fel. Jelenleg 5-8.000 euro per négyzetméter áron lehet hozzájutni jó helyen, jó állapotban lévő apartmanokhoz. A „menő”, luxus, óceánra néző apartmanok és penthouse-ok négyzetméterára 10-28.000 euró között mozog háztól, utcától, városrésztől függően. Cristiano Ronaldo, a portugál focista klasszis Cascaisban a Quinta da Marinha ősfás, parkos, óceánparthoz közel fekvő részén egy közel 9.000 négyzetméteres birtokot vásárolt meg és ott építkezik 20 millió eurós tervezett költségvetéssel.

Cascais régióban eddig is működtek régóta népszerű nemzetközi, többnyelvű magániskolák, de évről évre egyre több nyílik. A legújabb angol privát iskola 2022 szeptemberében nyitja meg kapuit. A következő, 2022-2023-as tanévben kezdi meg működését a King’s College, ami egy 45 millió eurós befektetés, 1.200 tanuló befogadására alkalmas óvoda- és iskolakomplexum lesz (1-től 13 éves korig).

Cascais és Estoril (kép: Wikimedia)

A polgármester, Carlos Carreiras (61) öt gyerek édesapja és már három unokája is van. Konzervatív, jobboldali politikus és hívő keresztény. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány szociális, vagy környezetvédő ügyet támogatott, menedzselt eddig. A polgármesteri hivatal Facebook-oldala nagyon aktív, naponta több poszttal, folyamatosan tájékoztatja az itt élőket az aktualitásokról, kulturális és környezetvédelmi eseményekről, szociális lehetőségekről, akciókról, menekülteknek nyújtott segítségről, a covid helyzetről, illetve a nyári hónapokban az erdőtüzek okozta veszélyhelyzetről.

Egy Irpin nevű ukrán kisváros lett a közelmúltban Cascais testvérvárosa, és a cascaisi önkormányzat 500.000 eurót ajánlott fel Irpinnek, hogy óvodát építsen a háború sújtotta városban. Segélykoncerteket, akciókat szerveznek Ukrajna megsegítésére, az ukrán zászló is félárbocra volt eresztve a háború első heteiben a város közepén.

Carlos Carreiras polgármester (kép: Carlos Carreiras Facebook-oldala)

Portugália neutrális szerepet töltött be a második világháborúban, így a holokauszt sem érintette közvetlenül. Az országot évtizedeken keresztül António de Oliveira Salazar (1889 – 1970), a véreskezű, fasiszta diktátor irányította. Salazar félelemben és elnyomásban tartotta népét, a rendszer bűne volt, hogy hatalmas arányban voltak a munkások és parasztok analfabéták. Salazar volt az egyetlen politikai vezető Európában, aki a konzervatív jobboldaliból lett szélsőjobboldali Horthy Miklósnak letelepedést biztosított, így menekülhetett Horthy a második világháború után Estorilba. Jellemző volt egyébként Salazarra, hogy kettős játékot játszott a politikában. A szélsőjobboldali, antiszemita Horthy gond nélkül élhetett Estorilban, a második világháború alatt pedig rengeteg zsidó menekült meg a koncentrációs táborok borzalmaitól Portugálián keresztül. Salazar fő jelszavai a magyar füleknek is ismerősen csengő „Isten, haza, család” voltak.

A „Horthy-villa” ma is jó állapotban van, Estoril egyik legjobb helyén, tíz perc sétára a kaszinótól. Horthy itt élt egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig. A villa falán emléktáblát is elhelyeztek, amin ez olvasható magyarul és portugál fordításban is: „Emlékét és államférfiúi munkásságát tisztelettel és hálával őrzi a magyar nemzet”. Nem szerepel rajta, hogy a magyar történelem legnagyobb népirtásában történelmi felelőssége van, de nem olvasható az sem, hogy Horthy Miklós a hitleri Németországot megelőzve, Európa első zsidótörtényeit hagyta jóvá kormányzóként az 1920-as években Magyarországon. Szerepel viszont a táblán annak a három magyar magánszemélynek a neve, akik fontosnak érezték Horthy emlékét így ápolni, valamint a magyar címer is. Az emléktáblát 2010-ben, Horthy hatalomra kerülésének 70. évfordulójára helyezték el a villa falán.

Évek óta kerestem a Horthy-villát sikertelenül, nem volt könnyű rátalálni. Álljon itt hát a pontos címe, hogy másnak már egyszerűbb legyen: Rua Dom Afonso Henriques 1937, Estoril, 2765-573. A betűtípus, amivel a házszámot jelzik, megegyezik a hitleri propaganda során használt gótikus betűtípussal. A házszám 1937. Akár lehetne 1939 vagy 1944 is.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 2.7 / 5. Szavazatok száma: 7

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.