Fűszerespolc – Őrjítő orgiák előfutára

Fotó: Unsplash/Karyna Panchenko

Adamik Zsolt

Illóolajat, fehérjét, cukrot is tartalmaz (naná, hogy „pálinka” lett belőle azon nyomban), s mindezen túl étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő és sok minden más is az ánizs. Csak össze ne keverjük a foltos bürökkel!

Indul a görög aludni – ez a legismertebb palindrom, az ouzo meg a leghíresebb és a legtöbbször külhonból (‘Görögből’!) különlegesség gyanánt hazaszállítmányozott ajándék a nagypapának. Az ouzo kifejezés eredete amúgy a 19. századig nyúlik vissza: egyesek szerint az “uso Massalia” -ból származik, amely annyit tesz: “Marseille-i használatra”. Ez a felirat a Tyrnavosból kivitt, komoly kritériumok alapján válogatott, kiváló minőségű selyemhernyó-gubók hordóján díszelgett. Hogy ennek – már a hernyónak – mi köze ahhoz, hogy görögre isszuk magunkat nyaranta a pátrai kempingben („Ύμνος εις την Ελευθερίαν!”), nem tudni, van azonban egy másik feltevés is: eszerint a török „üzüm”, vagyis szőlő szó az ouzo elnevezésének alapja. A leghíresebb ouzo, az Ouzo 12 elnevezése pedig azt jelzi, hogy mindig a 12-es számú hordóban tárolták a legjobb ouzót. De ismertek még az ánizzsal ízesített likőrök egyéb fajtái is: ilyen a pastis, a sambuca, a mistra.

No, de elkalandoztunk… az a fránya alkolhol! A cél az ánizs bemutatása.

Az ánizs a Földközi-tenger környékéről származik, s már az ókori Egyiptomban használták (nyilván ott is főleg a sütni-főzni kedvelő nagyik, hiszen édességek, desszertek alapanyaga volt és az azóta is), sőt, egyes vidékeken (pl. az ókori Keleten) fizetőeszközként is alkalmazták. Hazánkba (akkor még Pannónia) a római katonák hozták be. Aztán hazamentek, az ánizst pedig itt felejtették.

Az ánizs a középkorban is kedvelt maradt. Aztán bejött a Negró, mire hopp! elmúlt a középkór: a legendák szerint a fekete gyógycukorka receptjét az olasz cukrász, P. Negro kuktálta ki – ugyan a pontos összetétele a mai napig üzleti titok (mert bizony a cukrot az eredeti recept alapján készítik), azért annyit tudunk, hogy ánizs tuti van benne.

Fotó: Unsplash

A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. Nem keverendő a foltos bürökkel. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható; március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. Alsó levelei hosszúnyelűek, kerek vese alakúak vagy széles tojásdadok, mélyen fűrészesek, a középsők hármasak, a felsők szálasán három részre hasadtak. Virágzata összetett ernyő, a virágok aprók, fehérek. A fő- és mellékernyőket a magok érésekor, általában júliustól aratják.

A szerző saját élményei alapján elmondhatja, hogy maga is megtapasztalta: a betakarítás után az ánizst szellőztetni kell. Ez egyrészt azt eredményezte, hogy uszkve egy hétre a falu közepébe odanőtt egy korzikus szigetcsoport, illetve szintúgy egy hétig  – hiába fürödtünk akkora dühvel, mintha Ágnes asszony keze alá kerültünk volna, véres lepelként – a jóisten le nem mosta rólunk, hogy a napokban nagyon részegen nyaraltunk valahol délen. És hogy akkor az aratás végül hogy esett meg, nos: falusi rejtély.

Az ánizsmagokra jellemző rendkívül erős aroma – lásd fentebb: falusi rejtély – az anetolnak köszönhető. Ez az enilpropén származéka, egyfajta aromás vegyület, amely a természetben széles körben előfordul. Ezért használhatjuk fűszerként az ánizs 3,5–5 mm hosszú termését (Anisi fructus).

Jellemző kártevője a könyvmollyal össze nem keverendő köménymoly, tudományos nevén Depressaria daucella – lásd: falusi depresszió. A könyvmolyok irtása az 1867-ben, Deák Ferenc által hozott rendelet szerint szigorúan tiltott (a Széchényi Könyvtárban megszaporodott, s a nyelvújításhoz kapcsolódó halálesetek miatt), ugyanez a köménymolyra nem vonatkozik.

Az ánizsmag gazdag ásványi anyagokban (például vas, magnézium, kalcium, mangán, cink, kálium és réz, tartalmaz továbbá 18% fehérjét, 23% zsírsavat, 2-7% illóolajat, 5% keményítőt és 25% rostot). És ez még nem minden! Az anetol számos jótékony hatása ismert: emésztési zavarok, szerelmi bánat, fogfájás és migrén hatásos ellenszere, már ha isszuk és nem esszük. Ideget erősít, hurutot old. Ha Ön csuklik, rágcsáljon el néhány ánizsszemet, és igyon rá egy pohár vizet! Amennyiben a csuklás nem javul, próbálja újra, de most dühösebben.

A kutyák különösen kedvelik az ánizs illatát, ezért az agárversenyeken gyakran alakítanak ki ún. ánizsnyomot. (Az ánizs iránti vonzalmat a kutyák a cikk elkészültekor jelenlévő képviselője sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja, viszont adott egy pacsit.) További érdekesség, hogy ez a fűszer a háziállatok féregűző szereinek egyik fontos alkotóeleme.

Fotó: Unsplash

És lássuk be, vétek lenne  kihagyni Kiss Ottó költő egyik ide passzoló limerickjét a Pimpinella anisum tárgyalása során, melyben növényünk szintúgy komoly, már-már közlekedésbiztonsági szerepet kap:

Bárni Párizsban

Párizsban többször járt Bárni,

szeretett metróra szállni,

mert ottan, Párizsban

a metrón ánizs van,

és akár mást is találni.

A magyar költészet még annyiban járult hozzá a hazai mezőgazdaság ánizstermelői ágához, hogy akad egy szín is, mely az „ánizskék” nevet viseli (csak össze ne keverjék a foltos bürökkel). De itt vége is a lírai vonatkozások sorának. A költők visszamentek költeni, és hagyták, hogy más kapáljon helyettük.

Hogy Párizsban mit talált szügyig ánizsban Bárni, azt amúgy sejthetjük: a tárgyalt fűszerünk ugyanis évszázadok óta jeles helyet foglal az afrodiziákumok polcán. A Google keresés egyik találata például egyenesen „AZ ŐRJÍTŐ ORGIÁK ELŐFUTÁRA”-ként emlegeti az ánizst, azonban legyünk résen (de nem úgy…), mert a túlfogyasztása émelygést, hányást, rettenetes másnaposságot, Görögországban ébredést, talmi görögnyelv-tudást eredményezhet (lásd a témában: ouzo, pastis, stb.). Az ánizs szó egyébként a görög anison és a latin anisum szavakból ered, ófrancia közvetítéssel. Hogy az Ánizs (eszperantóul, amúgy, anizo) mint keresztnév a teljes népességre vonatkozóan sem a 2000-es, sem a 2010-es években nem szerepelt a 100 leggyakrabban viselt női név között, arról nem mi tehetünk – biztos összekeverték a foltos bürökkel.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.