Mi a külöbség a grill és a barbecue között ?

Harminc fokon túl aligha kell bizonygatni, hogy messze nincs még vége a nyárnak. A teraszon, kertben árnyékban üldögélni és élvezni a nyár örömeit az egyik legkellemesebb dolog, amit tehetünk. Persze még jobb, ha nem csak üldögélünk, hanem rendezünk családunknak, barátainknak egy felejthetetlen grill- vagy barbecue-partyt. A GLOBERO nagyszerű kerámia grill- és barbecuesütőket forgalmaz, érdemes kipróbálni egyet! De mi is a különbség a grill és a barbecue között?

A feketeöves profik szerint, noha a grillre rakjuk a húst egy BBQ szmókerben, a barbecue-t mégsem nevezhetjük grillezésnek, mert az más sütési eljárást jelent. Amíg a grillezésnél viszonylag rövidebb ideig közvetlenül magas hőnek tesszük ki az ételt, amit csak kevés füst ér, addig a barbecue minden esetben lassú, hosszú ideig tartó, legfeljebb 110-120 celsius hőfokon, indirekt sütést jelent, jóval több füsttel. Azt azonban nem mondhatjuk, hogy a barbecue új találmány lenne – már az őskori ember is barbecue-zott, még ha nem is tudott róla, hogy így kellene nevezni… Amikor az elejtett egy mammutot (na jó, néha kisebb állatot is, de a sütési techika ugyanaz volt), egy megfelelő méretű gödörben jó sok fát égetett el, majd a parázsra köveket tett, és erre helyezte a mammut húsát. Már csak ágakkal, levelekkel és olykor földdel kellett letakarni, és működött is az őskori slow food, az ős-BBQ!

Emellett a grillezésnek, a nyárson és rácson történő sütésnek is számos verziója alakult ki a történelem során. Ezekből egy-két ősi eljárással máig találkozhatunk akár a délszláv vidékeken, ahol birkát, kecskegidát sütnek a parázs köré helyezett vasrácsokon, akár Argentínában, ahol vasrácsokat tesznek a parázsló farönkök fölé és erre helyezik a méretes marhaoldalasokat. Ez tehát a klasszikus grillezés, hiszen direkt hőt alkalmaznak a sütéshez. De az indirekt, meleg vagy hideg füsttel történő hőkezelés sem mai keletű, hiszen évezredek óta tartósítanak így az emberek.

A barbecue szó egyes vélemények szerit a spanyol barbacoa szóból származik, mások inkább karibi gyökerűnek tekintik. Az azonban biztos, hogy nyomtatásban először Gonzalo Fernández De Oviedo y Valdés spanyol felfedező használta, miután Kolumbusz 1492-ben partra szállt Amerikában, és a spanyolok azt látták, hogy a benszülött taínók a tűz fölött pálcákra támasztott fakeretből álló grillen sütötték a húst, amit a lángok és a felszálló füst beburkolt és ízesített.

A mai értelemben vett BBQ a texasi olajláz idején terjedt el, ekkor születtek meg vastag vascsövekből az első smokerek, füstölők. Máig Texas tekinthető az „igazi” BBQ közpotjának, ahol általában nemes egyszerűségre törekednek a BBQ sütő „pitmasterek”. „No fork, no sauce”, azaz villa nélkül fogyasztható, kézzel téphető sülteket készítenek, amit nem kenegetnek glaze-ekkel, szószokkal, hanem csak sóval és borssal ízesítik. Magyarországon a legtöbb grill- vagy BBQ-partyn azért bőven használnak fűszerkeverékeket; és valljuk be, hogy ez jó szokás, hiszen így változatossabbá tehetjük a húsokat hazai vagy egzotikus ízekkel.

GLOBE Kamado Kerámia Faszenes BBQ Grillsütő a GLOBERO kínálatából

Ha grill- vagy BBQ-eszközt használunk, akkor fontos, hogy az kiváló minőségű, a célnak pontosan megfelelő legyen. Ezek közül az egyik legkitűnőbb márka a KAMADO. Legyen szó grill, barbecue, pizza, kenyér, pékáru vagy akár egy desszert elkészítéséről, a  KAMADO grillsütőnek ez nem lehet akadály. Kiváló minőségű kerámiából készült, mely különösen jól tartja a hőt. Több darabból álló vastag tűztere ellenáll a hőtágulásnak (ezáltal a repedéseknek) és nagyszerű légáramlást biztosít a sütőben. A KAMADO-t nem csak grillezéshez ajánljuk, hanem füstöléshez, pizzasütéshez, BBQ és akár sütemények elkészítéséhez is.

A KAMADO kerámia grill- és BBQ-sütőket leggyorsabban és legbiztosabban a GLOBERO-tól érdemes megvenni. Itt egyrészt nem kell várni az áru beérkezésére, hiszen a GLOBERO raktárkészlete rendkívül széles, ezért mindent képesek azonnal leszállítani. Ráadásul a GLOBERO a KAMADO kerámia grill- és BBQ-sütőket ingyen és rendkívül gyorsan házhoz is szállítja, a honlapjukon pedig beszerezhető minden szükséges kiegészítő a nyársforgató motortól a legkiválóbb minőségű faszénen keresztül a sütőrácsokon át a fűszerekig. A GLOBERO mindenre figyel és azonnal szállít, ami igazi ritkaság manapság. És ha már kerti party, gondolja végig, hogy nem jött-e el az ideje, hogy új, elegáns és kényelmes kerti bútorokkal fogadja vendégeit? A GLOBERO prémium kültéri bútorokat raktárról, ingyenesen szállít Önnek.

Itt az idő, hogy felejthetetlen partira hívja barátait! A GLOBERO segít, hogy ezt a legjobb kerti bútorokkal és biztos sikert garantáló prémium grill- és BBQ-eszközökkel tegye. Szerencsére hosszú még a nyár!

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.