A diófát évezredek óta tiszteljük

A dió termése és fája évezredek óta jelen van a fejlett civilizációkban. Sőt, nem csupán jelen van, hanem mindenütt előkelő vagy épp a legelőkelőbb helyet biztosítottak neki.

Kínában olyan tisztelet övezi a diót, hogy már ezer éve a nagyméretű, szimmetrikus formájú terméseket bonyolult faragással díszítették és az így előállított darabok méregdrágán előkelő gyűjteményekbe kerültek. A dió Kínában kezdett először befektetéssé, státuszszimbólummá válni. Ma már külön múzeumokban csodálhatjuk meg a diófából és dióhéjból készült műtárgyakat. (Zárójelben említsük meg, hogy ezek mellett régi, egykor még zöld héjukkal preparált különleges diókat is láthatunk, ami du qing pi nevű szerencsejáték egyik nélkülözhetetlen eszköze.)

Persze nem kell térben olyan messzire menni, ha azt akarjuk látni, hogy milyen fontos prémium termék volt mindig is a dió. A bizánci korban már a neve is ezt sugallta, a neve nem egyszerűen „dió” volt, hanem „királyi dió” – mert a dió valóban a királyok fája volt ekkoriban.

Hogy Európába hogyan került, arról vitáznak még a tudósok, az azonban igen valószínű, hogy Kis-Ázsiából és Perzsiából. A perzsa uralkodók palotáját csakis diófából készített szépséges faragásokkal díszítették.  Diófából készítették a legszebb és legfontosabb bútorokat –természetesen a császári trónt is. Már az ókor óta tudjuk, hogy a diófa bútorok előkelőek, jól faraghatóak, varázslatosan szép a fa mintázata és emellett a lewgtartósabbak közé tartoznak.

Persze a diófát ma is első sorban terméséért ültetik, nevelik. 2020-ban a világ diótermése az ENSZ Élelmezési Szervezete szerint 3,3 millió tonna volt, amelynek 33%-át Kína adta. További jelentős termelők (a betakarítás csökkenő sorrendjében) az Egyesült Államok, Irán és Törökország voltak. Csak kicsit hasonló sorrendet láthatunk akkor, amikor a diófa bútorok népszerűségét vizsgáljuk. A két éllovas – főleg, ha a felhasznált anyag mennyiségét nézzük: az Egyesült Államok és Kína. Azonban rögtön utánuk ott találhatjuk Európát, azon belül Nagy Britániát, Franciaországot és Németországot. Itt különösen népszerű és megbecsült a diófából készült bútor.

A diófa szíjácsa (vagyis közvetlenül a kéreg alatti rész) világosszürke, azonban igényes célra nem használjuk fel. Ami a törzsből a legértékesebb, a középső rész, a geszt eredetileg sötétszürke, szabálytalanul futó sötét csíkokkal. Persze mi nem ilyennek ismerjük a diófa bútorok színét, anyagát. Ugyanis a diófát gőzölik, ami után az szép sötétbarna színűvé válik. Ezután pedig minden szerszámmal jól és könnyen megmunkálható, gőzölve jól hajlítható. A felület igazi szépsége csiszolást követően látszik. Szerencsére a diófa szépen csiszolható, pórustömítéssel jól lakkozható. Mivel nagy a természetes zsír- és viasztartalma, ez is segíti abban, hogy ne hasadjon, vetemedjen és ne legyen vonzó a különböző farontó bogarak számára.

A legújabb lakberendezési trendek a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot hangsúlyozzák. Ez olyan tudatos életvitelt jelent, amelynek során arra törekszünk, hogy hosszabb távon is megőrizzük a természeti kincseket. Miként nyilvánul ez meg a lakberendezésben? Természetes anyagokat használunk olyanokat, amikkel hosszú ideig lehet számolni. Előnyben részesítjük a helyi termelőket és nem a halmozásra,  hanem a minőségre törekszünk. Ezeknek az igényeknek pedig kiválóan megfelel a diófa és az abból készült bútorok, berendezési tárgyak – nyugodtan hozzátehetjük: a diófa ma is trendi és mindig is az lesz. A természetesség, a nemes szépség és az időtlenség az, ami a diófa bútorok sok évszázados titka.

Ezzel a nemes anyaggal azoknak érdemes foglalkozni, akik ismerik azt. Ilyen Magyarországon a már nemzetközi hírnevet szerzett Artmoon Walnut Interiors, az igazán elegáns diófa lakberendezési tárgyak, bútorok, pultok és munkalapok készítője. Náluk kevesen ismerhetik jobban a diófa-feldolgozás titkait, hiszen a diófa termesztésétől a tervezésen át a késztermék kivitelezéséig minden munkafázist maguk végeznek el. Nekik valóban szenvedélyük a diófa és annak megmunkálása, ez megmutatkozik minden egyes elkészített darab részleteiben. Az Art Moon Walnut Interiors neve egyenértékű a minőséggel, nemcsak Magyarországon, de egész Európában. Az Art Moon célja, hogy bútoraikkal olyan belső tereket teremtsenek, amelyek nemcsak az otthont, hanem az egyént is meghatározzák akár feng shuival, akár másképp. Az Art Moon prémium termékei a kifinomultság és a magas színvonalú egyedi design megtestesítői.

Az Art Moon megrendelőinek abban is segít, hogy közösen álmodják meg a lakás gyönyörű bútorát, lépcsőjét, konyhapultját vagy más használati tárgyát. Mint mondják: „ügyfeleinkkel közös képzeletünknek csak a csillagos ég szabhat határt.” A közös tervezés után egy újabb fontos munkafázis következik: a rendelkezésükre álló széles alapanyag-palettából kiválasztják a legjobban megfelelő darabokat, amikből minden egyes elemet kézzel készítenek. A részletekre való odafigyelés és az ügyes, szakértői kivitelezés teszik különlegessé prémium minőségű tömörfa bútoraikat, pultjaikat. Ha szerethető, trendi bútorra vágyik a diófa az Ön választása. Ha pedig jó ízlésű, megbízható kivitelezőt keres akkor az Artmoon az igazi megoldás!

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.