Ki hordja a nadrágot?

Kép: Fortepan

Dávid Gyula

Ki gondolná, hogy az elmúlt száz év során mekkora harcot kellett vívniuk a nőknek, hogy a hétköznapi életben nadrágot viseljenek?

Pedig az idő múlásával a nadrágkosztüm a siker szimbólumává vált. A nadrág egyrészt láthatóan egyenrangúvá teszi a nőt a férfival, másrészt karcsúsítja a női alakot. Egy elegáns, kényelmes és praktikus nadrágkosztüm mindenhol viselhető. A nadrág-kabát páros valamikor tilos volt, ma már pótolhatatlan kedvenc a ruhatárban. De száz évvel ezelőtt azt tanácsolták a nőknek, hogy a ruhákat-szoknyákat részesítsék előnyben, a nadrágkosztümöt pedig férfiasnak és elvetemült dolognak tartották, hiszen a nadrág viselését a Biblia is tiltja: „A nők ne hordjanak férfiruhát, s a férfiak se női ruhát. Mert aki ilyet tesz, utálat tárgya az Úr, a te Istened szemében.” (Mózes MTörv, 5:22.)

A XX. század első felében a nőket leginkább Coco Chanel értette meg: bő nadrágot tervezett, amit eleinte főleg strandolásra és egyéb szabadidős tevékenységekre szánt. De nem állt meg itt: rögtön egy férfizakóra emlékeztető kis kabátot is merészelt kínálni a nadrággal. Bátor tette hatására szitkok áradata zúdult rá, és még a törvénnyel is meggyűlt a baja. A szokások ilyen merész megsértéséhez nem kevés pimaszság kellett: Chanel talán azért volt merészebb, mint más, mert árvaházban nőtt fel, így kevésbé kötötték őt élete első, meghatározó éveiben a társadalmi elit kifinomult szabályai. 

Coco Chanel egy kifejezetten merésznek számító nadrágban

De miért nem engedték meg a nőknek, hogy szabadon döntsenek ruházatukról? Az ok egyszerű volt: a nadrágkosztüm a férfiak által már a XIX. század végétől viselt méretre szabott öltözéket utánozta. A XX. század elején Amerikában nadrágviselés miatt gyakran tartóztattak le nőket, és az összes elkövetőt név szerint felsorolták az újságok. 1938-ban őrizetbe vettek egy nőt Los Angelesben, mert nadrágot viselt, miközben a bíróság előtt tanúskodott. A bírók a tárgyalást elnapolták, hazaküldték az eltévelyedett nőt, és kötelezték rá, hogy legközelebb ruhában jöjjön, mert egy nadrágos nő vallomását nem vehetik figyelembe az amerikai bíróságon.

Párizsban 2013-ig életben volt egy XIX. századi hatósági rendelkezés, amely megtiltotta a nőknek a hosszú nadrág viselését, hasonló szigorral, mint az iszlám országokban a nők ruházatára vonatkozó törvények. A párizsi rendőrfőnök 1800-ban előírta, hogy ha egy nő hosszú nadrágot akart felvenni, ehhez engedélyt kell kérnie a rendőrségtől. 1892-ben a megfogalmazás enyhült: a nők lovaglás közben hordhattak hosszú nadrágot. 1909-ben hozzátették, hogy a nők számára megengedett a hosszú nadrág viselése kerékpározáskor is, illetve amikor a biciklit maguk mellett tolják. 1969-ben Párizs város önkormányzata a tilalom feloldását kérte a rendőrségtől. „Nem teszünk így, mert előre nem látható körülmények között szükség lehet a divat szabályozására” – válaszolta a rendőrfőkapitány. A nők nadrágviselésének tilalmát végül 2013-ban törölték a francia rendeletekből.

Az irodákban, hivatalokban csak az 1960-as évek végén bukkantak fel nadrágos nők, akik még ekkor is számíthattak rá, hogy nem csak a férfiak, de idősebb nőtársaik is lenéző megvetéssel méregetik őket. A divattervező Yves Saint-Laurent ekkoriban ismerte fel a nadrágkosztüm népszerűségének lassú, de biztos növekedését. 1966-ban tervezte a híres Le Smoking nevű ruhadarabot, és szándékosan magassarkúval reklámozta, kiemelve ezzel a termék nőiességét.  Bianca Jagger az esküvőjén is ezt viselte. Mondani sem kell, mennyire népszerűvé tette ezzel a nadrágkosztümöt. Yves Saint Laurent, aki csodálta a nők szépségét, szívósságát és erejét, forradalmat írt. Bevezette a köztudatba, hogy a nadrágkosztüm könnyen viselhető, és minden korosztály számára megfelelő öltözet lehet. Igénytől függően ünnepibbre vagy hétköznapira is alakítható. Díszíthető egy blúzzal, gyöngy nyaklánccal vagy sállal, de a zakó alatt a felsőtest akár meztelen is maradhat.

Variációk nadrágkosztümre

Amerikában az 1970-es években engedélyezték először a nadrág viselését női dolgozók számára a szövetségi hivatalokban, köztük a külügyminisztériumban és a Pentagonban. Az FBI J. Edgar Hoover 1972-es haláláig tiltotta a nadrágot, mivel Hoover gyűlölte a nadrágos nőket.

Az illinois-i republikánus Charlotte T. Reid 1969-ben történelmet írt, amikor fekete gyapjú nadrágkosztümben jelent meg az Egyesült Államok kongresszusában. Egy férfi kollégája meg is jegyezte: Azt mondták, van itt egy nadrágos nő, ide kellett jönnöm, hogy megnézzem magamnak!”

Bár a felsőház öltözködési előírásait hivatalosan soha nem rögzítették, a szabályokat a teremszolgák tartatták be, akik részben biztonsági-, részben protokollőrök voltak. 1993-ban egy női szenátor véletlenül nadrágot viselt a ház ülésén, mert egyszerűen nem tudott a hallgatólagos tilalomról. Mindaddig észre sem vette, mit tett, amíg kollégái nem fordultak hozzá, hogy megköszönjék bátor kiállását. Tehát az amerikai nők is csak 30 évvel ezelőtt kapták meg a jogot, hogy szabadon válasszák öltözéküket a Kongresszusban.

Az ikonikus ruhadarab leghíresebb rajongója Hillary Clinton, aki a 2016-os elnökválasztási kampányban szinte minden nap más színű nadrágkosztümöt viselt. Hillary korábban a demokrata párt gyűlésén elhangzott beszédében az utazó nadrágkosztümök nővéreinek nevezte munkatársait (The Sisterhood of the Traveling Pantsuits). A választás napján Clinton elkötelezett hívei nadrágkosztümben mentek el szavazni. Ez részben a Pantsuit Nation, egy Hillary Clintont támogató, 2,8 millió tagot számláló Facebook-csoport befolyásának volt köszönhető.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke fehér nadrágkosztümöt viselt győzelmi beszéde során. 2020-ban a történelemben először lépett hivatalba egy nő a Fehér Házban. Egy nagy álom vált valóra, és Kamala Harris ruhaválasztása győzelmi jel volt nőtársai számára.

Persze, ma sem olyan egyszerű közismert nőként valami szokatlant viselni. Minnie egér részére 2022-ben Stella McCartney tervezett kék alapon fekete pöttyös nadrágkosztümöt, így Minnie kilencvenöt éves korában, életében először egy nadrággal bővítette a ruhatárát. A frissítést heves kritika érte, a konzervatív közönség szívesebben látja az egérlányt továbbra is a megszokott piros, fehér pöttyös ruhácskájában. Vajon mit szólna ehhez Coco Chanel?

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.8 / 5. Szavazatok száma: 12

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.