Nyugaton a helyzet változatlan – de romlani fog

A szerző a monoszlói házban (fotó: Bielik István)

Tardos János

Kevés világlap engedheti meg magának, hogy saját állandó tudósítót tartson a Balaton-felvidék eme kies pontján, azaz Monoszlón – büszkén állíthatjuk, hogy nagylelkű szponzoraink számunkra még ezt is lehetővé teszik.

Nem foszthatjuk meg hát olvasóinkat a mindig legfrissebb hírektől hazánk mélyrétegeiből, ahol a Budapestről kiszorult levitézlett értelmiség lerongyolódott tagjai szoros szimbiózisban élnek a NER újgazdagjainak Gucci-cipőbe bújtatott lábú elsőgenerációs útonállóival és a becsületes munkanélküli szőlőtermelőkkel, akik manapság tisztaszobájuk időszaki kiadásából tengetik öreg napjaikat, s közmunkára, őszi levélsöprésre várva rendületlenül bíznak a mindig szebb jövőben.

Ami a körülményeket illeti, az országos epidemiológiai helyzet errefelé is kegyetlenül végigsöpört a dimbes-dombos, szarvasbőgéstől visszhangzó tájon. Hullanak a nyugdíjasok, mint őszi légy a táj fölött szétterülő, lassan hömpölygő hófelhőkből – ahányszor csak temetésre harangoznak, zsizsikesre vált a wifin nézett Netflix-krimi képe, mert a völgyből karcsún kiemelkedő 13. századi templomtoronyba építették a helyi internetes átjátszóállomást, addig is, míg minket is el nem ér az ország és a világ szívdobbanásait hozzánk is betűhíven eljuttató nagy adatsűrűségű üvegkábel. 

Középkori templom, Monoszló

Hanem amiről most különös hangsúllyal be szeretnék számolni, az a vidékünkön még az országosnál is jóval sikeresebb oltási kampány. Már kora szeptember óta özönlik a nép a tapolcai kórház tüdővész-osztályára, ahol két nagy teljesítményű oltási pontot is üzemeltet szeretett pártunk és kormányunk. De viccen kívül, úgy vakcinálnak itt boldogot és főleg boldogtalant, mint a karikacsapás. Be lehet jelentkezni online, s aztán kérhet az ember olyan Pfizert, Modernát vagy kínai szart, amilyent csak akar. De ha valami technikai malőr okán nem is megy az internet, vagy díjfizetés hiányában már rég kikapcsolták, akkor is simán oda lehet sasszézni az utcáról, mert errefelé a bürokratikus formaságokra nem adnak, sőt az analfabéták adatlapját a végtelenül kedves nővérkék még segítenek is kitölteni. Utána még olyan hét nyelven beszélő kúárkódot is kéretlenül adnak, amit nemcsak az Európai Unióban fogadnak el hálától könnyes szemmel, de Ausztráliától Dél-Amerikáig és Észak-Koreáig bárhol készpénzre is váltható.

Egy kedves barátomat, aki a megszűnt Népszabadság helyett manapság a szentantalfai lengőteke-körben kamatoztatja szépprózai szorgalmát és tehetségét, ebben a világszínvonalú egészségügyi egységben szelíd szóval rávették, hogy irataiból véglegesen töröltesse ki korábbi két Szputnyik oltásának általa korábban véglegesnek hitt nyomait, s ehelyett szent esküvel és körpecséttel igazolták, hogy nevezett személy három Pfizer-oltásban részesült. Most már akadálytalanul mehet a thaiföldi hippikempingbe hatalmas jointokat tolni önelégült arcába, és hasát a trópusi nap alatt süttetni.

Ugyanezen a kulturált oltási ponton futottam össze ifjúkorom szamizdatos idoljával, a sajtószabadság felkent európai nagyágyújával, aki ma is aktívan kampányol az ellenzéki összefogás minél hézagtalanabb megvalósításáért, s amúgy nap mint nap Hegymagason veri a klaviatúrát Orbán Viktor legnagyobb bánatára. Így múlik el a világ dicsősége – mondhatnánk, hiszen annak idején ez az européer kollégája próbálta meg a jelenlegi miniszterelnököt bevezetni a nyakkendőkötés varázslatos rejtelmeibe. Örök hála helyett azonban cserébe tartós gyűlölködést, bosszúvágyat zsebelhetett be, s annyival járt csak jobban Soros Györgynél, hogy az ő fotóját nem plakátolták ki államilag az ország összes buszmegállójában.

Ám egy ügyesen elkapott pillanatban, amikor kötelező maszkját egy másodpercre orrvakarás céljából lejjebb tolta, én még így is ujjongva felismertem, s barátságunkat forró kézfogással pecsételhettük újólag meg, ezúttal a Mi Hazánk mozgalom eme dunántúli erős bástyájában, a tapolcai megyei kórházban.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 3

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.