Vándorcirkusz a függöny mögött

Kép: Urbán Ádám Szöveg:Szerényi Tamás Szerkesztette: Bielik István

Állandóan mozgásban lenni, továbbállni új városok, országok és kihívások felé, helyet változtatni és profilt váltani – a cirkusz története egyben a folyamatos alkalmazkodás története is.


Egy társulatot működtetni kockázatos üzleti vállalkozás, ami erősen ki van téve az emberi érdeklődés szeszélyeinek; hiszen ami nemrég még hihetetlen és lélegzetelállító újdonságnak számított, rövid időn belül megszokottá válhat a közönség számára. A vándorlás ezért a cirkuszi létezés velejárója, a társulatok minden szezon kezdetén útra kelnek (a Fővárosi Nagycirkusz, Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, ebből a szempontból kuriózumnak számít!), és a cirkuszművészek produkcióikkal járják a világot.


Küzdelmes és kimerítő életmód ez, harc az életben maradásért. A cirkusz hagyományos formájának létjogosultságát kell napról-napra, hétről-hétre bizonyítani a digitális kép, a 3D- és IMAX-látványorgiák korában, amikor egyre nehezebb felvenni a versenyt a modern technológiával és szórakoztatóiparral. Ám a cirkusz jelenidejűsége a mai napig óriási erővel bír. Talán a legújabb szeizmikus mozgást, amely visszafordíthatatlan változást eredményezhet a cirkusz világában, az idomított állatok visszaszorulása idézte elő. Ők hamarsan teljeen eltűnnek a porondról, így ez a képsor talán az egyik utolsó, amely megörökíti mindennapjaikat.

Urbán Ádám fotósorozata kimozdítja a nézőt a befogadás hagyományos keretei közül, és egészen új nézőpontokat kínál a cirkusz intézményével és a cirkuszművészettel kapcsolatban.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.