Tetkótörténelem – Egész jó matróz az ipse, dünnyögte Wagner úr

Adamik Zsolt

Gondolták volna, hogy a „tetoválás” kifejezés a polinéz tatauból alakult ki? És azt, hogy az ábrándos lányok divatból kikopni képtelen fecsketetkója annyit jelent, hogy a hölgy ötezer tengeri mérföldet is megtett már, csak úgy? Tovább is van, mondjuk még!

A tetoválás: a bőrrétegekbe (legyen az emberi, vagy haszonállati akár) tűvel, vagy berregő agyfrásszal a legkülönbözőbb okokból bevitt színezőanyagok letakaríthatatlanságát jelöli. Még a kutyáknak is volt egy időben tetkójuk (azóta felváltotta a korszerűbb mikrochipes jelölés), csak ugye, ritkán fordul elő, hogy a törpeuszkárok bandája heppből szétveri a tengerparti kiskocsmát.

Micsoda meglepetés, de már a kőkorszaki rokonunk is tetovált. Viccelődhetünk vele, de a tény azért még tény marad: az emberi bőr tartós megfestése a legelső művészeti tevékenységek közé tartozik. Ezt bizonyítja az 1991-ben fellelt gleccsermúmia, Ötzi is: testére az Alpokban találtak rá, korát kb. 5300 évre becsülték. Ötzin – a kutatók szerint gyógyítási célzattal – nem kevesebb, mint 57 tetoválás (keresztekből és vonalakból álló rajzok) találhatók.

Persze nem kizárt, hogy esetleg Ötzi matróz volt, bár meg nem erősített, de igen logikusnak tűnő értesüléseink szerint  akkoriban, mikortájt a kedves őseink egyfajta istenbizonyíték gyanánt agyonütötték a neandervölgyieket, a „Szerelek, Mari”-motívum, vagy a csípőssavanyú levesrecepttel han írásban történő televarrás nem voltak még népszerűek. De akkor mik voltak azok – mármint népszerűek –, mikor a matrózok behozták a tetkódivatot Polinéziából?

Ebből már ki is derült, hogy ezúttal a matróztetkókkal foglalkozunk.

A matróztetoválások története az 1700-as évek közepén, James Cook kapitánnyal kezdődik. Egy olyan világban teremtett akaratlanul is tetováláskultúrát, ahol a testmódosítás ilyen formája nem volt divat. Pontosabban, a középkori keresztény kultúra kifejezetten tiltotta, mivel a Szentírás szerint (III. Mózes 19:28): „Testeteket a holt emberért meg ne hasogassátok, jeleket ne írjatok magatokra. Én vagyok az Úr.”

Szóval, odahajókáz’ James Tahitire, majd visszatér. Azonban Cook nem csupán holmi sarcokat meg egy rakat holmit hoz magával (gondoljunk csak a fekete borsra), hanem egy olyan hagyományt, amit aztán a hipszterek a 2010-es évtől fogva pofátlanul át is vesznek. Így eshetett, hogy az új jelenségre használt szó maga polinéz: a tatau kifejezésből lett a tattoo, illetve a tetoválás.

Már Cook idején is  – illetve, különösen Cook idején pillanatok alatt vált divattá a tetkó: kitüntetés volt, jelzésértékkel bírt a sokat próbált hajósok számára, akik megjárták a héttengert. „A tetkó jobb, mint a skorbut!” – vélték a matrózok, és afféle kasztrendszert létrehozva, a polinéz szigetvilágban megszokott módszerekkel karcolták magukra a legkülönfélébb motívumokat.

A maoriknál a tetoválás viselője életének fontosabb momentumait örökíti meg. A matrózoknál sem volt ez másképp: megtett tengeri mérföldek, sellőlányok, sárkányok és csillagok jelezték, ki merre, hova és meddig jutott el. Lássuk hát, a leggyakoribb motívumokat és jelentésüket!

Két fecske a mellkason

Elindul a tengerész, megtesz ötezer tengeri mérföldet, ekkor egy fecske csinál nyarat a mellkasán. Újabb ötezernél egy másik, és így tovább. Fontos tudni: egy tengeri mérföld pontosan egyenlő 1852 méterrel (azaz 1,852 kilométerrel), a középkori hajózás szempontjából tehát az egy fecske valóban elismerésre méltó távolság volt.

Három- vagy többárbócos hajó, kibontott vitorlákkal

Emberünk egyszer legalább megkerülte a Horn-fokot, azaz hajózott Dél-Amerika pokoli vizein. Manapság legfeljebb azt jelenti, hogy az illető két blicceléssel jutott a Blaháról a Széll Kálmánra, de két megállót gyalogolnia kellett, így kétségbeesésében ivott egy nagy lattét meg három ovisbögre Aperol Spritzet.

Csillag (szélrózsa)

Végighajózni a bulinegyeden, hajnal négykor, és azt kérdezgetni a szembejövő tetkóstól, hogy vajon tudja-e, mit jelent a bal vállán a fekete-fehér, ötágú csillag… nos, erre valami olyasmi lenne talán a válasz, hogy „Hagyjál már, na, úgyis hazatalálok, csak még előbb iszom valamit”… és mi lennénk a legjobban meglepve, de esetünkben mind a matrózbeszéd, mind a motívum meghatározása stimmel. Egyes matrózok ezt azért varrathatták magukra ugyanis, mert meg voltak róla győződve, hogy segíti őket a biztos és bajmentes hazajutásban – még ha arra nem is járt az éjszakai hatos.

Vasmacska/horgony

Az illető átszelte az Atlanti-óceánt (vagy, mai viszonyokra adaptálva: túlment az Astorián, mely sorok írójának blahalouisianai barátja szerint már vidék, a ködös Albion, ami egyszer a miénk lesz).

Neptun, teknős, teknőspáncél

Az, aki áthajózott az Egyenlítőn, ráadásul matróz, méltóvá vált a viselésére.

Kötélcsomó a csuklón

A fedélzeten szolgáló matrózok jelképe. Meg nem erősített hírek szerint manapság, ha egyszer egy héten kitakarítasz, viselheted, de csak rágópapíros, lemosható változatban.

Hula-táncos lány

Nyilván kitalálták: viselője járt már Hawaii szigetén. Vagy a négyes metrón. Vagy evett még hawaiinalban, a színművészeti melletti Rákóczi pékségben meleg kakaóscsigát. Változnak az idők, mit tegyünk.

 HOLD és FAST a kéz ujjain – azaz FOGD és BÍRD

A babona szerint ezek a szavak szavatolják, hogy a legzordabb tengeri viharban is bírni (és fogni) tudja majd a matróz a kötelet, akár több méter magasságban is.

Kakas a lábfejen

Megóv a vízbefúlástól. A mítosz onnan ered, hogy ha elsüllyedt a hajó, legtöbbször csak az élő állatok ládái maradtak fenn a vízen. Ugyanitt a kereszt a lábfejen a cápákat hivatott elkergetni. Sikerrátájáról Excel-tábla nem maradt fenn.

Sárkány

A matróz járt, szolgált, élt, pakolt holmit A-ból B-be Kínában. Itthon a kínai boltokban vásárolt tésztás levesek fogyasztói viselhetik, de csak óvatosan.

Rózsa, tőrrel átszúrt

Az hordhatta, aki legény a gáton, és harcba lendülne még egy szál rózsáért is. Költészet a bőrön, nem vitás.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.