Fűszerespolc -Te kinek az orra alá törnéd ?

Fotók: Unsplash

Adamik Zsolt

Volt belőle magyar tévésorozat, kaphatunk a neve alatt futó, mélymerüléses napilapot, közben pedig az egyik leghétköznapibb konyhai hozzávalóként tartjuk számon itt, a paprika országában.

Direkt emeljük ki történelem tépte hazánkat, mert a bors kulturális jelentősége például Angliában szintúgy elvitathatatlan – ott nem is egy, hanem két lovag futott (lovalt) az Arthur mondakörben szerte s tova ezen a néven (Logikus mód lehetne ez a magyarázat a Sgt. Pepperre, de nem az.) Lennon beatbe tolta, Lenin meg borscsba – ez utóbbi nem biztos, de mindjárt megvizsgáljuk közelebbről is.

Fú, hát hol is kezdjük.

Piper nigrum – ez a fekete bors becsületes latin neve. A cserje a trópusokon őshonos, zölden szüretelik, majd a napon szárítják ki, így lesz a piperből negrum, azaz így nyeri el a jól ismert, koromfekete színét. Bár baromira elterjedt, nem a hátsó kertből, hanem Hátsó-Indiából származik – nem mi vagyunk a hülyék, tényleg volt valaki, aki amikor meglátta, milyen batárnagy az ország, felosztotta hátsó- és (nyilván) elülső Indiára. Kérdés ugyanekkor a kockaházak történelemtépte országában, hogy elülső Indiának van-e terasza, és hogy mennyibe fájt a napfénytető fölé.

A bors már az ókorban is közismert. Caius Plinius Secundus Maior, más néven idősebb Plinius (Kr. u. 23/24 – Kr. u. 79. augusztus 25.), Róma közkedvelt írója például rühelli, mint a kolerát, de még ő sem tudja megakadályozni, hogy a fűszer India és Róma legfőbb kereskedelmi tételévé váljon. Még sehol egy Bors Máté (pláne egy Sztankay István se, aki 1969 és 1972 között játszotta az előbbi címszereplőt, fekete-fehérben és kalandosan), amikor a középkor táján, a kereskedelem befékezése miatt fűszerünk olyan értékessé válik, hogy egyes földesurak a mindenféle adót és sarcot borsban kérik – nem tudni, hogy a „borsot törni az orra alá” kifejezéshalmaz vajon ebből az időből származik-e.

Hol is tartottunk…

Kereskedelem: ami a Brit Kelet-indiai Társaságnak a tea, az volt a 14. században Velencének és Genovának a bors (lásd: hatalom, gazdagság, perpatvar gyanánt kisebb gyilokok). Aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment is az Oszmán Birodalom serege, minek köszönhetően a termelés, illetve az adás-vétel megkönnyebbedett, s juthatott a borsból minden jobbágy borsófőzelékébe is busásan. Na, de milyen bors? Hiszen a feketeség csupán egy állapot, a szárítás egyik foka. Ma már ismerjük a sós-ecetes lében elrakott piros borsot, a legritkább, Jáváról és Szumátráról elszármazott Cubabe-borsot, az éretlen, ennek köszönhetően fanyarabb-gyümölcsösebb ízű zöld borsot, hogy az éteri olajokat tartalmazó hosszú borsot már ne is említsük.

De menjünk tovább Kulturáriába!

Franciául ugyan Bohort, de az angolban Sir Bors a neve annak a két lovagnak, kik az Arthur-legendában foglalnak előkelő helyet. A 13. század mondavilágának szülöttei ők: idősebb Bors, Gaunnes királya, és fia, ki szintén Bors. Ez utóbbi később az egyik legkirályabb lovaggá válik a Kerekasztal körül, sőt, részt vállal a szent Grál keresésében is.

A borscsba ugyan az értők egészben dobják, ám Lenin (nyilván idősebb Plinius nyomán) a pletykák alapján így is, úgy is rühellte. A még inkább pletykák és félreértesülések szerint a világ Nagyezsda Krupszkajának és egy agyonborsozott céklalevesnek köszönheti, hogy az arcába tolták a Nagy Októberi Forradalmat. Lódítunk, nyilván. Lám, a bors kapcsán, s a borscson túl most még arra is fény derül, hogy készül az álhír!

Ami azonban bizonyos: a Bors elnevezés kalandori (lásd: Sir) és katonai címek után baromi jól mutat. A már említett Bors Máté parancsokként végzi, a Beatles pedig őrmesteri rangban szerepelteti 1967. június 1-jén megjelent nagylemezén, a Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band-en, mely a Rolling Stone magazin 2003-ban összeállított, minden idők 500 legjobb albumát felsoroló listáján az első helyen végzett (adalék: Lenin be se jutott, ennyit a forradalmárkodásról, Iljics).

Bors nagyobb sikert csak nagyanyánk borsófőzelékében aratott. A szó maga az Arcanum szerint amúgy ótörök eredetű: ujgurban burcsak, oszmánban burçak, tatárban borcsak, csuvasban porzsa. A magyarba a „burcsag” alak kerülhetett; ennek szóvégi módosulása szabályos fejlemény, s nem példátlan a cs-ről s változás sem, lásd:

bors.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.