Bőrödre festve a vidéki szegénység – L. Ritók Nóra képei nyomán

A vidék élete, ránkfestve

L. Ritók Nóra – rajz, Hegedűs Gyöngyvér – testfestés, Pilcz Edina – fotó

Hegedüs Gyöngyvérnek hívnak, hennafestő művészként alkotok. Nagy rajongója vagyok L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője munkásságának: mind a gyermekeket nevelő, mind a felnőtteket is célzó programjainak. De legjobban azt a sajátos látásmódot szerettem meg, ami a grafikáiban visszaköszön. Mikor kiposztolta új könyvének első képét, annyira megfogott, hogy magamra festettem jaguával. A jagua egy dél-amerikai őserdei fa gyümölcséből kinyert festék. A színe, mint a tetoválásé: sötétkék, és kb. két hétig hagy nyomot a bőrön. Nagyon élveztem viselni, egészen más hatással volt rám, mint egy hagyományos henna- vagy jagua-minta. Tovább gondoltam ezt a dolgot… Így kezdődött a projektünk. Viselni, magunkra venni egy művészeti alkotást, melynek eredeti alkotója tagja egy földrajzi, politikai és társadalmi szempontból is elhanyagolt közösségnek.

L. Ritók Nóra szemével nézve az ország, a vidék VALÓDI. Boldog, csodaszép, pusztulással és gondokkal terhelt egyszerre. Grafikáit átdolgoztam, hogy testre felvihető formát kapjanak. Rajzolás közben élővé váltak a terek, a málló, vert falak fekvő nádkévéi, a girbegurba kerítések, a hétköznapok esti fényei az ablakok mögött. 

15 ember, 15 nő viseli ezeket a testükre festett grafikákat. Mi, akik ebben közreműködünk, a szó legszorosabb értelmében magunkra vesszük egy térség valódi problémáit. Művészeti tüntetésünk során terjesztjük a projekt létrejöttének okát, célját: felhívjuk a figyelmet olyanok problémáira, akiknek nem lehetőségük és nem döntésük az élethelyzetük. Fellépünk Magyarország valóban vidéken élőinek érdekében. Mert tisztes szegénység nem létezik, és mert az esély a felzárkózásra rajtunk, civileken is múlik. Bár nekünk is nagyon nehéz lesz ezt az őszt/telet/tavaszt, jövő nélküli jelent megélnünk; de attól még nem hallgathatunk arról, hogy vannak nálunk cefetebb körülmények között élők, akiknek lehetőségeik nincsenek, esélyeik pedig még kevésbé. Ahogy egy fiatalon elhunyt holland polgárjogi aktivista mondta: ha nem vagy dühös, nem figyelsz eléggé! A düh, amit megélünk, nem passzív és destruktív, hanem alkotó erővé alakult, egy reményt adó művészeti projektté. Az „élő vásznakról” Pilcz Edina fotóművész készített egy nagyon erős képanyagot, melyet egy kiállítás keretében szeretnénk megmutatni, és ezzel érzékenyíteni, felhívni a figyelmet a társadalmi kettészakadásra.

Meg kell, hogy akadjon a laktóz- és gluténmentes mákosguba azok torkán, akik Budapesten sopánkodnak a „micsoda árakról” egy jó kávé mellett. Ideje, hogy megmutassuk a Nóri által már többször bemutatott és egymilliószor leírt VALÓDI VIDÉKET, a kettészakadt Magyarországot.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.