Az Év Embere és az Év Eseménye 2022

Most, hogy itt az év vége, érdemes kicsit visszatekinteni, mi minden történt az idén. 15 közismert emberrel beszélgettünk arról, ők hogyan látják a mögöttünk levő időszakot. Van köztük művész, közéleti szereplő, kreatív alkotó és sportoló is. Mindannyiuktól ugyanazt kérdeztük: mit tartanak 2022 legfontosabb eseményének nemzetközi és hazai tekintetben, illetve ki az év embere?

Hajós András

zenész, előadóművész

Az év legfontosabb eseményének Ukrajna sajnálatos és aljas lerohanását és az ennek következtében kialakult háborút tartom. Az év emberének pedig Volodimir Zelenszkij-t.

Falusi Mariann

énekes, műsorvezető

Az év legfontosabb eseménye itthon az, hogy a diákok a tanárok mellé álltak. Mögé, elé, mellé.. szóval odaálltak. És azt a kézben tartott aprócska plakátot, hogy „miniszterelnök úr, ön elveszített egy generációt”, erősebbnek ítélem meg, mint az összes túlárazott kormányzati hirdetést.

Külföldön pedig roppant negatívnak tartom azt a mérhetetlenül korrupt megoldást, ami most szembetűnővé vált a katari football vb helyszín-választásával kapcsolatban. Mert ilyenkor az ember belegondol abba, hogy a F1-től az olimpián keresztül mindenféle nemes eszmét áthat a korrupció és azt hisszük, hogy ez csak külföldön létezik, ha-ha!

Az év emberének biztos, hogy Lang Györgyit tartom. Ő a legkitartóbb és legerősebb ember, akit ismerek.

Szívós Márton

vízilabdázó, edző

Számomra az anyukám az év embere, és a karácsony az év eseménye.

Olyan sok minden történik folyamatosan itthon és a nagyvilágban, túl sok változó van már, így azt értékelem a legjobban, ami állandó, és mindig ugyanazt az értéket képviseli.

Szívós Márton

Geszti Péter

reklámszakember, előadóművész

Az év legfontosabb eseménye hazai és nemzetközi szinten is az orosz-ukrán háború. Mert a hatásai itthon is nagyon erőteljesen érzékelhetőek.

Ebből kifolyólag Volodimir Zelenszkijt tartom az év emberének. Sok okból. Nem pusztán azért, mert Ukrajna még talpon van, hanem, mert hihetetlen erőt sugall az, amit csinál és ahogy ő elnökként tevékenykedik. Egy olyan narratívát ír le a most már történelminek mondható szerepével, ami sok mindent bebizonyít. Egyrészt azt, hogy soha nem lehet senkivel és semmivel kapcsolatban klisékből kiindulni. Mert ugye ki gondolta volna, hogy egy tv-sorozat hőséből, egy komikus színészből lehet Ukrajna legkeményebb vezetője? Magyarul: nem szabad előítéletesen gondolkodni senkiről! Másrészt az év mondata is az övé volt. Amikor az amerikaiak felajánlották neki, hogy kimenekítik, akkor ő azt mondta, hogy ne fuvart adjatok, hanem fegyvert! Ez egy olyan tökéletes kommunikációs üzenet, ami túlmutat önmagán. Erőt és tehetséges gondolkodást mutat, az ilyen mondatoktól tudja összerántani magát egy bajban lévő ország vagy nemzet.

Ungár Anikó

bűvész, előadóművész

Az év tragikus eseménye, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Azt gondolom, hogy ez két évszázaddal korábbra visszarepített minket. Mert ez a területszerzési okokból kirobbanó háború igen avítt és tragikus. Ami Magyarországot illeti, a központi hozzáállás nagy csalódás nekem. Mondhatnám azt is, hogy borzalmas ami erről az ember eszébe jut, hogy a történelem során mi mindig a rossz oldalra állunk. 

Az év emberének pedig Zelenszkijt tartom. Nekem nagyon tetszik az, hogy ő egy nemzeti öntudatot kezdett kialakítani, tehát elkezdett jobban összezárni ez a nép. Nem kell ahhoz politikusnak lenni, hogy képessége legyen valakinek ilyen összefogást létrehozni, hogy valaki egy ügy hősévé váljon

Ungár Anikó

Farkasházy Tivadar

humorista, újságíró

Az év legfontosabb eseményének külföldön az orosz-ukrán háborút tartom, itthon pedig azt a háborút, amit Orbán Viktor visel 2010 óta, azok ellen, akik nemmel szavaztak.

Az év embere pedig az Ismeretlen Diáktüntető (az Ismeretlen Katona mintájára)

Bakos Gábor

képzőművész, az ARC-kiállítás egyik alapítója

Itthoni eseményként a választásokat mondanám. A nagyvilágban…? Legszívesebben nem mondanék csak egyetlen dolgot, de ha mégis, akkor a futball-világbajnokság, ami hihetetlenül ellentmondásos és nagyon komoly társadalmi szenvedésre épült – ezt aztán a jól működő kommunikációs illetve a kapitalista gépezet ügyesen fedte el, és mindennek tudtával is  emberek milliárdjai követték a meccseket.

És van egy permanens esemény, ami a közelmúltunkat és a jövőnket befolyásolja, az a klímaválság, amiről Magyarországon elvétve hallunk, az állam, a kormányzat nem igazán vesz tudomást róla, miközben szerintem igen fontos volna, az ország jövőjét tekintve is.

Fura dolog emberi teljesítményeket rangsorolni, de most mégis elfogult módon megnevezem az év embereként Törley Katalint, akivel volt szerencsém az elmúlt években együtt dolgozni. Annak ellenére, hogy a Tanítanék mozgalom működése nem volt gördülékeny, Katalin hihetetlen energiákkal és újabb segítőkkel őrizte a lángot és mindig újra fellobbantotta. Nagyon fontos dolgot tett és tesz.

Pajor Tamás

dalszerző, előadó

Az év eseménye nyilvánvalóan a háború, ezt sajnos semmi sem tudja felülírni. Ebből adódóan, ha az év negatív emberét kellene meghatározni, az Vlagyimir Putyin lenne számomra, függetlenül attól, hogy a háttérben mi volt, vagy nem volt, függetlenül attól, hogy Oroszországnak van-e, vagy nincs-e bármiféle jogosultsága ukrajnai földterületre, hogy ott hogy bántak bárkivel is, ezer százalékban elítélem a háborút. Elfogadhatatlan a tömeggyilkosság, az emberölés és különösen a civil lakosság elleni emberirtó merényletek.

Ez a háború messze átlépett minden országhatárt, következményei mindent tematizáltak, mindent megváltoztattak. Idehaza is felborították a belpolitikai eseményeket és az emberi kapcsolatokat.  Már nem csak arról beszélünk, hogy ki támogatja a kormánypártot és ki nem, és teszünk kockára emiatt családi viszonyokat és barátságokat, hanem egy még drámaibb, még drasztikusabb elem atomizálja az emberek közötti szeretetet: a háború és annak értelmezése.

Az év embereként olyasvalakit említenék, akinek gondolatai az egyetemes jelenvalóságról nagyon is érvényesek: ő egy Németországban élő koreai filozófus, Byung Chulhan. A legutóbbi könyvei a kiégés társadalmáról, illetve az átlátszóság társadalmáról beszélnek. Ő azt állítja, hogy egyfajta, a pornográfiával határos önkifejezésre irányuló kényszer jelenik meg a társadalom többségében, ami egy új típusú totalitárius rendszert szül, megszünteti a magánszférát, a titok szentségét, a bensőségességet. Szerintem ez a nagyon nagy baj ma: legalább akkora veszélyt hordoz, mint a háború.

Ignácz József

Besence község polgármestere

Az év eseményének a nagyvilágban mindenképpen az orosz inváziót tartom Ukrajna ellen, itthon pedig a nagyon csúfos ellenzéki vereséget, és a nagyon csúfos kormánypárti győzelmet a parlamenti választásokon.

Az év embere nehezebb kérdés… ha  így hirtelen kell rávágnom a választ, akkor talán Zelenszkij.

Ragályi Elemér

operatőr

Rossz irányba sodródunk, és egyre nehezebb visszakerülnünk a jó oldalra. Távol kerültünk attól az életformától, amit élhetőnek nevezhetünk. Az országunk pedig jelenleg Európa és a világ szégyenpadján van.

Az év embere cím sokakat megilletne. A pedagógusokat, diákokat, szülőket, akik komoly kockázatot vállaltak, hogy a dolgok jóra forduljanak. Azokat is, akik kiállnak, ételt osztanak, tesznek valamit, és nem a Facebook-oldalakon puffognak. Azok az év emberei, akik a személyes jövőjüket kockáztatják azért, hogy jobb irányba haladjon a világ.

Ragályi Elemér

Koltai Róbert

színész, rendező

Az év embere számomra Bödőcs Tibor.

És hogy mi a legfontosabb esemény? Még van egy nap az évből, várom, hogy történjen valami…

Balázsy Panna

műsorvezető

Ha az év emberére gondolok, nekem Gulyás Marci az: mert nagyon szeretem benne hogy teljesen mindegy, hogy egyetért-e azzal, aki vele szemben ül, megadja számára a tiszteletet, kíváncsiságot és érdeklődést. Szerintem az idei év is erről szól, vagy erről kéne szólnia: hogy oda kell figyelnünk egymásra, meg kell hallgatnunk minden nézőpontot, találnunk kell valami közös felületet, valami közös halmazt, amiből építkezni tudunk, mert ez a fajta széthúzás, táborok, buborékok, nemcsak, hogy nem vezetnek sehova, de iszonyúan károsak is.

A legfontosabb esemény az, amit a podcastommal elkezdtem: érzékelhető, és nem csak nálunk, hanem az egész világon, hogy azok az emberek, akik a reklámozók által kiestek a 18-49 közötti korosztályból, elkezdték tudatosan építeni a jelenlétüket, fellépnek a láthatatlanság ellen. Az én podcastom is erről szól: hogy 50 felett sem vagyunk láthatatlanok. Ez leginkább a nőket érinti, így nekem ők a hőseim: azok az 50-es nők, akik azért dolgoznak, hogy igenis észrevegye őket a társadalom, ne írja őket le, mert kíváncsiak, aktívak, kreatívak. És az év eseménye az, hogy ez a fajta láthatatlanság elleni küzdelem végre megjelent idén.

Havadtőy Sámuel

festő, galériatulajdonos

Az év eseménye Yoko Ono War is over if you want it című, háborúellenes kiállítása a Nemzeti Múzeumban.

A legfontosabb személy, illetve személyek pedig azok a fiatal ukrán és orosz fiúk és lányok, akik inkább elhagyták a hazájukat, mintsem hogy egymást gyilkolják.

Iványi Gábor

lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke

Éppen Ukrajnában vagyok, így sokat nem is kell gondolkoznom a válaszon. Ez a szegény ország a világ egyik legnagyobb hadserege támadásának ellenére életben tudott maradni. Ma egy iskolában jártam Kijev közelében, ahol 1200 gyerek van: az igazgató és a tanárok folytatják a munkájukat annak ellenére, hogy ma is volt támadás, légiriadó, sebesülések. Kinyitott a piac és az emberek képesek folytatni az életet és küzdeni azért, hogy a szabadságuk, önrendelkezésük megmaradjon.  Hazai viszonylatban leginkább az foglalkoztat, hogy hozzávetőleg 20 ezer emberről próbálunk gondoskodni. A kórházunkkal, hajléktalanszállókkal és mindenféle egyéb intézményünkkel idén is el tudtuk látni azt a szolgálatot, amit vállaltunk – a legnagyobb nehézségek és akadályok ellenére. Ide,  Ukrajnába is hoztunk 2 tonna élelmiszert, meleg ruhát, játékokat, meg egy mosodát, hogy mosni is tudjanak az emberek.  Fontos, hogy lássák: van egy másik Magyarország is, nem csak az, amelyik Putyint támogatja.

Az év emberének mindenképpen Zelenszkijt tartanám. Ahogy felnőtt a feladathoz, ahogy elviseli azt a buta rosszindulatot, ami nemzetközi szinten (akár Magyarországról is) folyamatosan éri, mindenképpen példamutató.  

Iványi Gábor

Bálint András

színész, rendező

Erre a kérdésre biztos mindenki a háborút emlegeti. Annyi rémség történik, inkább valami előremutatót szeretnék találni. Talán az – ha nem is egy konkrét esemény –, hogy a világ hozzászokik a covidhoz, és együtt tud élni vele. Hogy egy ilyen világjárványt, úgy látom, le fog győzni az emberiség, egyesült, közös erővel. És együtt is fogunk élni vele, valahogy begyűrtük magunk alá, tudomásul vesszük. Már maszkot is alig hordunk, nem tudom, jól van-e így, de ezt látom. A napokban egy kis teremben játszottam a Szerb Antal-estemet, 70 emberrel voltunk egy térben, ebből talán 2-3 emberen volt maszk. Aki jobban fél, az felveszi. De az biztos, hogy amíg fel KELLETT venni, az nagyon színházellenes volt. Maszkban ültek a nézők, nem tudtak sírni, nem tudtak nevetni.

Az év embere Zelenszkij. Színész kolléga, és lenyűgöző, amit csinált. Hosszú ideig azt gondoltam, hogy szerepet játszik és baromi jól csinálja. A jelmez is jó, meg a maszk – szakállat növesztett, ugye –, meg a hangja, ez a jó, mély, rekedt hang…. Szóval sokáig hittük, hogy szerepet játszik és nagyszerűen. De most már látszik, hogy valódi hős, kalapot le előtte!

Fullajtár Andrea

színész

Az ukrajnai háború kitörése kibillentette Európát a több évtizedes béke időszakából. Ez sok olyan humanitárius akciót hívott életre, amiből jól látszik, hogy a demokrácia és a béke védelme ma is összehozza az embereket.

Itthon a tanártársadalom elkeseredett küzdelmének lehetünk szemtanúi: igazán ideje lenne megbecsülnünk a szakma képviselőit. Minden jogosan tiltakozó közül kiemelném Pankotai Lilit és Törley Katalint  – talán ők lehetnének az év emberei.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.