Ívek és évek

Van egy város Floridában, a neve nem túl unikális: St. Petersbourg. A Tampa öböl partján fekszik, évente 351 napon át süt a nap, de volt, hogy 758 napig sem volt felhős az ég. A város maga a Paradicsom. Tiszteletreméltó polgárait talán csak egyetlen dolog ejtette zavarba: ha legkedvesebb parkjukban és nyilvános strandjukon megjelent egy fekete bőrű ember, aki nem takarítóként került oda. Egy napon azonban több fekete is úgy döntött, hogy a nyilvános parkot és öblöt ők is látogathatják. Persze mindennek van határa, ezért a rendőrök egyenként vonszolták ki a rendbontókat. Azonban helyettük újabbak jöttek, majd még újabbak, már csak a hadsereg bevetésével lehetett volna helyreállítani a vízparton üldögélést elkövetők által fenyegetett köznyugalmat. Nem ez történt. A Legfelső Bíróság kimondta, hogy bőrszíntől függetlenül bárki használhatja a nyilvános parkokat, uszodákat, az elnök pedig kirendelte a Nemzeti Gárdát, hogy biztosítsák St. Petersbourgban is e jog gyakorlását. „Az erkölcsi világegyetem íve hosszú, de az igazságosság felé hajlik” – mondta erről Martin Luther King, aki néhány nappal később merénylet áldozata lett, fájdalmasan igazolva szállóigévé vált mondatának első felét. De ma már bárki szabadon látogathatja St. Petersbourgban is a parkokat, öblöket. Lehet, hogy a mondat második fele is beigazolódik?…

Sok idő telt el azóta, és a város úgy döntött, hogy emléket állít az egykori békés tiltakozóknak. A floridai születésű Janet Echelmant bízták meg, aki a világ egyik legkülönlegesebb emlékművét hozta létre. A 122 méter hosszú, 22 méter magas alkotás mesterséges rostokból készült, amit a művész összefont, hálót alkotott belőle és kézzel csomózta össze. Az így létrejött szerkezet 15-ször erősebb az acélnál és 240 kilométeres szélnek is ellenáll. Darukkal emelték föl a park fölé, a szél játéka mozgatja az óriás nyitott hálószerkezetet, ami hangsúlyozottan nem buborék, hanem nyitott az égre, a természetre és legfőképp minden emberre. Az alkotás címe Bending Arc, amit talán Ívhajlítónak is lehet fordítani és Martin Luther King legendás mondatára utal. „Azoknak az embereknek a bátorságát akartam ünnepelni, akiknek a munkája vezetett ahhoz a szabadsághoz és befogadáshoz, amelyet ma mindannyian megtapasztalhatunk az új mólónál” – mondta Echelman.

Miért épp erről írunk az év utolsó Heti menedékében? Mert azt szeretnénk, ha az új év közelebb vinne bennünket is ahhoz, hogy a szabadságot, a befogadást és az ezért kiálló embereket, tetteket tudjuk – mint Echelman mondja – ünnepelni. És mindannyian igazolni lássuk azt, hogy Az erkölcsi világegyetem íve hosszú, de az igazságosság felé hajlik.

Legyünk együtt az ívhajlítók között! Tegyük boldogabbá az újévet! Együtt sikerülni fog! Boldog újévet kívánunk!

viszont.hu

Lengyelország az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 1,4 millió ukrajnai menekültnek nyújtott otthont, többnek, mint Európa bármely más országa. Hogyan fogadták a bajbajutottakat? Ukrán tudósítónk Margarita Ormotsadze most ott segít a legrászorultabbaknak.

Mi volt az év eseménye? Ki volt az év embere 2022-ben? Segít eldönteni Hajós András, Geszti Péter, Ungár Anikó, Farkasházy Tivadar, Bakos Gábor, Falusi Mariann, Pajor Tamás, Ignácz József, Ragályi Elemér, Koltay Róbert, Balázsy Panna, Iványi Gábor, Bálint András, Fullajtár Andrea és Szívós Márton – olvassa el a viszont.hu cikkében!

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.