Tűz és víz pusztító ereje

Lisszaboni utcakép 2022 decemberében (fotó: Safe Communities Portugal)

Mester Sándor

A hétköznapi életben a nem megszokott, a változás, a kimozdulás mindig okoz némi szellemi felfrissülést. Ha az ember a hideg tél helyett a mediterrán óceánparton frissen főtt kagyló és enyhén szénsavas, behűtött, könnyű fehér bor mellett (vinho verde) teszi ezt, az végképp jó irányba tudja mozdítani kedélyállapotunkat. De közben gyűlnek a fenyegető fellegek felettünk akkor is, ha próbálunk ügyet sem vetni rájuk.

Amikor 2009 szeptemberében egy évre Lisszabonba költöztünk, nem volt tapasztalatunk sem a portugál szigetek, sem a kontinentális Portugália időjárását tekintve. Mint általában, az őszi hónapok melegek voltak akkor is, strandolni és napozni lehetett. Amikor már Magyarországon bőven fagyoskodni szoktunk, akkor Lisszabon belvárosától néhány hévmegállóra Caxias óceánpartján strandoltunk, vagy kocsival átmentünk a fővárossal szemben fekvő Almada-félszigetre.

Néhány, akkor még hihetetlennek tűnő, Lisszabonban töltött napsütéses, vidám, őszi hónap után december elején voltunk egy rendezvényen, ahol egy magyar hölgyet megkérdeztünk, hogy milyen lesz a tél, milyen időjárásra készüljünk. Akkor ő már több, mint egy évet töltött Portugáliában, ezért kíváncsiak voltunk a tapasztalataira. Egyetlen egy szóval, egy kis ironikus mosollyal a szája szélén azt válaszolta: „Pisi!”. „Ez azt jelenti, hogy sokat fog esni? De melegebb lesz, mint otthon?” – próbáltuk kérdezgetni, hogy is kell pontosabban érteni. A hölgy kérdéseinkre egy kicsit hangosabban, felsőtestét előredöntve, némi ingerültséggel a hangjában
megismételte: „Pisi!” Sokat esett, enyhe volt az idő, mínuszok nem voltak. A szél miatt zordabbnak tűnt az idő, de hideg nem volt.

Aztán a Portugáliához tartozó Madeirán volt két koncertem januárban. Madeirát a tavasz szigetének is hívják, hiszen nagyjából egész évben 20-25 fok között van a hőmérséklet és nincsenek évszakok. Ha esik, akkor nagyon, hiszen minden oldalról óceán, vagyis rengeteg víz veszi körül. A sziget egyes részeinek saját és gyorsan változó mikroklímája van. Ez legfőképpen a magas hegyek miatt van így, hiszen a hegyek el tudnak egymástól választani két teljesen különböző időjárású területet. Van olyan, hogy szikrázó napsütésben elindulunk, átmegyünk egy alagúton, majd kilyukadunk a hegy másik felén, ahol hirtelen zuhogó eső és zord időjárás vár ránk. Csak hideg nincs soha. Aztán a koncertek és egy pár nap pihenés után visszatértünk Lisszabonba. Néhány hét múlva iszonyatos eső és vihar volt Madeirán. Autókat, házakat söpört el. A szigetről sehova sem lehet menekülni, tehát ha jön a víz, akkor mindent elmos és mindenki csak retteg és imádkozik, hogy legyen vége mielőbb. Funchalban, Madeira egész évben gyönyörű, színes virágokkal díszített fővárosában méteres iszap állt, napokba telt, mire eltakarították. Megdöbbenve néztük a tévében, már biztonságban a kontinensről, hogy Funchal hangulatos utcáin, terein, ahol nem sokkal előtte sétáltunk, milyen katasztrofális viszonyok uralkodnak. A legnagyobb problémát az okozta, azért mosta el a hirtelen lezúduló vízmennyiség Madeira szigetének egy részét, mert nagyon sok fát kivágtak, és az így kialakított utakat lebetonozták. Így a hömpölygő víztömeg sokszorosára gyorsulva tudott pusztítani. Ha az
erdősávok, bokrok, növényzet megmaradtak volna, nem lett volna ilyen, emberéleteket követelő, iszonyatos pusztítás. Az egész szinte egy pillanat alatt történt, és nem volt menekvés a
kiszolgáltatott szigetlakók számára.

Madeira a vihar után

Néhány Budapesten töltött év után ismét Portugáliában lakunk, Estoril/Cascais régióban, már tizedik éve. Az időjárás figyelemmel kísérése hétköznapjaink részévé vált. Tájékozódni kell, hiszen szinte egész évben kiszolgáltatottjai vagyunk a tűznek és a víznek. Nyáron tűzvésztől kell félnünk, ősszel-télen pedig az esőtől. Volt olyan év, hogy a nyári, heteken át tartó erdőtüzek után szinte közvetlenül napokon át tartó esőzés jött, és árvizek pusztítottak. 2017 volt Portugáliában a valaha volt legrosszabb év tűzesetek szempontjából. Két tragikus napot is jegyzünk ebben az évben: október 15-én 523 tűzesetet regisztráltak, 50 ember halt meg és 70 megsebesült, valamint június 17-én Pedrógão Grande-ban, ahol egy erdei úton mindkét irányban várakozó kocsisort hirtelen elérte a hatalmas sebességgel terjedő tűz, a járművek felrobbantak és kiégtek egyik pillanatról a másikra. Pedrógão Grande-ban összesen 66 ember halt meg és 250-en sebesültek meg ezen a napon. 47-en az autójukban ülve, vagy autójuk közelében haltak meg az erdei úton.

Az elmúlt hetekben hatalmas mennyiségű eső zúdult Lisszabon városára és környékére. Lisszabon egyes részein csónakkal lehetett csak közlekedni, alagutak, terek kerültek víz alá. A köztájékoztatást én megfelelőnek találtam: de hiába lehetett megjósolni a rossz időt, sokaknak nem volt hova menni a víz elől. Egy 75 éves nő Oeirasban a pincéjében vesztette életét, mert nem tudott időben kimenekülni a lezúduló víz elől. Egy autóvezető egy alagútban ragadt Lisszabonban, és már nem tudott kiszállni a kocsiból. Úgy zúdult le a víz az alagútba, hogy a víznyomás miatt az autó ajtajait nem lehetett kinyitni. Szerencsére a rendőrök és a tűzoltók még időben érkeztek a helyszínre. A férfi levegő után kapkodva nyilatkozott a tévének: ha nem menekítik ki időben, biztosan megfulladt volna. A háttérben az autója látszott: a tetejéig vízben állt. Rengeteg jármű megsérült, több száz embert kellett házaikból, lakásaikból kimenteni, többen nem találták meg az autójukat az esőzések után. Hetek óta nagyon sokat esik a fővárosban és környékén. Volt egy éjszaka, a december 13-ra virradó éjjel, amikor már azt javasolta a polgármester, hogy senki se menjen ki az utcára, mindenki maradjon otthon, mert nem biztonságos kimozdulni. Nekem épp akkor kellett volna tanítani menni Estorilból Lisszabonba, de lehetetlen volt, mert a vonatforgalom teljesen leállt, utcákat, tereket, városrészeket zártak le. Autóval sem lehetett a városban és a környékén közlekedni. Félelmetes látványt nyújtott a eső utáni városkép. Lisszabon legmélyebben fekvő
részei teljesen víz alá kerültek. Rengeteg kár keletkezett az egész országban, de a legrosszabb
helyzet a Lisszabontól Cascaisig terjedő, nagyjából 30 kilométeres szakaszon volt. Cascais meseszép belvárosában az összes boltban, étteremben állt a víz, az utcán majdnem egy méter magasan hömpölygött. Miután mindenhonnan sikerült kiszivattyúzni a vizet, komoly erőket kellett mindenhol megmozgatni, hogy a hátramaradt koszt és törmeléket eltakarítsák.

Kivétel nélkül mindenki a klímaváltozással indokolja a szélsőséges időjárást. Ez ellen csak keveset tehetünk a hétköznapok szintjén, de a katasztrófák megelőzésén érdemes dolgozni. A tűz és víz esetében is két dolog az, amire mindenképpen oda kell figyelni: a tisztítás és a karbantartás. Az erdők esetében a nagyobb mennyiségű száradt avar és törmelék, ami a fák aljában, a talajon összegyűlik, okozza a tüzeket. Ezeket a hozzáértők szerint sokkal nagyobb figyelemmel és gyakorisággal kell takarítani, mert a száraz fa és levél nagyon könnyen lángra kap. Természetesen a nyári meleg és az erős szél is fontos tényező, de a tisztán tartás –mondják a szakértők – sokat javíthatna a helyzeten. A hirtelen lezúduló esők esetében pedig a nagy mennyiségű vizet elvezető csatornarendszer állapota a kulcskérdés. Ha nincs dugulás, akadály, akkor nem tud a víz megállni, hanem elfolyik és nem okoz annyi kárt.

Sokat olvasni arról, hogy a fiataloknak sok pszichés gondot okoz a klímaváltozásból adódó klímaszorongás. Itt, Portugáliában ezt mindannyian megéljük, életkortól függetlenül: egész évben figyelnünk kell az időjárást, és napi szinten éljük meg a természet kiszámíthatatlanságát, a kiszolgáltatottságot.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 2 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.