Menni kéne, menni kéne

Pesti Kálmán felvétele

A hét eseménye a Tudásmenet volt. A magyar média egyetlen szereplője, amely több mint száz kilométeren együtt gyalogolt a Tudásmenettel – a viszont.hu.

Számos gyalogmenetnek volt történelemformáló szerepe. Az első és talán a legszebb történet Gandhié, aki a Nagy Sómenettel jelentősen hozzájárult, hogy kiharcolja India függetlenségét, ami majd negyed évszázad után lett meg. Gandhi még életében legendává változott.

Kép: Wikimedia

Ezek az ő tanácsai a boldogság eléréséhez:

1. „Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani.”

2. „Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél.”

3. „A különbség aközött, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”

4. „Sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz.”

5. „Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd.”

6. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig.”

7. „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”

8. „Ellenzem az erőszakot, mert ha úgy tűnik is, hogy hasznos, a haszon csak átmeneti, de a szörnyűség, amit okoz, maradandó.”

9. „A tett, s nem a tett következménye számít. Mindig helyesen kell cselekedned. Talán nem tőled függ, s talán nem is a te idődben lesz a tettnek következménye, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell helyesen cselekedned. Sosem tudhatod, hogy a tetteidnek mi lesz az eredménye. De ha nem teszel semmit, nem lesz eredmény sem.”

10. „Kétféle hatalom létezik. Az egyik a büntetéstől való félelemmel éri el a célját, a másik szeretetteljes cselekedetekkel. A szereteten alapuló hatalom százszorta hatékonyabb és maradandóbb, mint az, amelyik a büntetéstől való félelemből ered.”

Hosszú menetelés

Néhány évvel Gandhi után Kínában egészen másféle nagy menetelés volt. A Vörös Hadsereg 1934. október 16-tól 370 nap alatt 12.500 kilométert tett meg, azaz menekült Csang Kai Sek Kuomintangja elől. Százezer emberrel indultak, ebből alig néhány ezer érkezett meg, ám ezalatt lett Mao Ce Tung a Kommunista Párt legfőbb vezetője. A történet következményeit nagyjából ismerjük…

Washingtoni polgárjogi menet

1963 augusztus 28.-án volt a Menetelés a munkáért és a szabadságért. 200 ezer ember gyűlt össze a Lincoln-emlékmű előtt az ország számos pontjáról, sokan gyalog érkeztek. „Nem néger, afroamerikai!” és „Minden amerikainak egyenlő jogokat! Most!” – volt olvasható a hatalmas molinókon. Ekkor mondta el Martin Luther King történelmivé vált beszédét, a Van egy álmomat. A menet hatására 1964. július 2-án a Kongresszus elfogadta a deszegregáción alapuló új polgárjogi törvényt. Martin Luther King Nobel-békedíjat kapott – az addigi legfiatalabb díjazottként, és megkezdődött az afroamerikaiak egyenjogúsítása.

És végül találtunk egy valóságos Pedagógusmenetet is, igaz alig valamivel vidámabbat, Kolumbiában 1967-ből

Forrás: Vörös Zászló, 1967. július 5.


Nem csak Krahácsot nyomják, a fészbuk pikkel ránk is és sokszor azoknál se jelenünk meg, akik követik a viszont.hu-t. Ezért ha jót akarsz (nekünk és magadnak is) nem vársz Zuckerberg titkos algoritmusára – cikkeinket minden reggel megtalálhatod a honlapunkon:

www.viszont.hu

viszont.hu – minden nap jó

A cikkben megjelenő képek forrása: Pesti Kálmán, Wikimedia, Vörös Zászló.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.