Kié a tér?

Kép: Wikimedia

Szászi Júlia

Bécsben a bécsieké. A Városháza előtti tér mindenképpen.

Igaz, a hagyományos szilveszteri útvonalnak nem része a Rathausplatz.  A másfél kilométer hosszú út mentén 2022 utolsó éjszakáján tucatnyi téren felállított színpad kínált újra szórakozást (két év kényszerszünet után) 800 ezer embernek. Mi tagadás, a Rathausplatznál kevés alkalmasabb helyszín kínálkozna az ilyesmire. Ám a hatalmas szilveszteri bulit szigorúan a Ringen belül, a szűken vett belvárosban tartják, márpedig a Városháza a Ring másik oldalán fekszik.

Ám van más indok is. A téren és az azt körülvevő ősfás parkban karácsony után serény munka kezdődik: le kell bontani a karácsonyi vásár standjait, és eltüntetni a csaknem hathetes rendezvény, az árudák és az étkezőhelyek minden nyomát. A „takarítást” kétségkívül nehezíti, hogy a karácsonyi zárás után még egy ideig látogatható a parkban kialakított jégpálya – amely azonban korántsem az „igazi”. A Jeges Álom névre keresztelt valódi rendezvény előkészületeihez kell még vagy tíz nap, ilyenkor a „kisebb”, alig háromezer négyzetméternyi jeges felület nem fogad látogatókat, hogy aztán kiegészülve, alaposan megnőtt területen január közepe táján ismét megnyíljon. Márciusig élvezhetik a kifogástalan jégfelületet a hangulatos sportolásra vágyók, az egészséges élet követelményeit (néha) szem előtt tartók és persze a gyerekek, az iskolások.

A környezet lenyűgöző: a teret az egyik oldalon a csipkés-tornyos neogótikus Városháza határolja, a Ring túloldalán pedig a Burgtheater figyelemre méltó épülete magasodik. Ahogy a bécsi Ring összes pompás épülete, a Rathaus is 1880 körül épült, a város magját körülölelő és akkortájt kialakított Ring fontos részeként. Hogy az épület nem csak az egyre népesebb főváros ügyes-bajos dolgait intéző hivatalnokok elhelyezését szolgálhatja, hanem a térrel, az ősfás parkkal egyetemben többre hivatott, azt persze fel kellett ismerni. No, meg szükség volt némi nagyvonalúságra a nem kicsit lármás tömeg beengedéséhez. Bár a Christkindlmarkt már a hetvenes évek közepén beköltözött a térre, az igazi aranykor csak egy évtized múlva kezdődött.

A bécsi karácsonyi vásár története a 13. századig nyúlik vissza. Albrecht császár 1294-ben adományozta a kereskedőknek és az iparosoknak az árusítás privilégiumát, s teremtette meg ezzel – a város polgárainak jobb ellátására hivatkozva – magát a vásárt. Később a vásár jellege, külseje, neve változott.  A XVI. században Tamás-vásárnak hívták, s ekkor már ott voltak a mézeskalácsárusok portékájukkal.  Magának a karácsonynak a megünneplése 1814-ben, a Bécsi Kongresszus idején változott: azóta kerül ajándék is a fa alá, így a kínált portékák köre is bővült, kereskedelmibb jelleget öltött. Jézuska vásárát ekkoriban az egyik szép belvárosi téren tartották évről évre.

A tér ünnepi pompában

A fellendülés, a tér igazi megnyitása a tömegek előtt a legendás polgármester, Helmut Zilk nevéhez fűződik, ő minden elődjénél jobban a szívén viselte a bécsiek jólétét, maga is kedvelte a vidám szórakozást.  Már Zilk volt a polgármester, amikor a karácsonyi vásárt Ádventi Varázs névre keresztelve bővítették, s alaposan megnövelt területtel és tucatnyi újítással tették egyre népszerűbbé. 1984-től évről évre izgalmas újdonságokkal egészült ki, sőt, még a Városháza földszinti termeibe is beengedték a népet. Azóta is kis kézműves műhelyekben várják szakavatott segítők a gyerekeket.

A jégpálya ötlete is Zilktől származik, igaz, mire a műszaki feltételeket megteremtették, és 1995 januárjában megnyílt (alig 1800 négyzetméteren) az első jégpálya, ő már átadta hivatalát utódának.

Zilk tízéves regnálását nemcsak szórakoztató ötletei tették emlékezetessé: szociáldemokrata beállítottsága, antifasizmusa, a multikulturalizmus előtérbe helyezése ellenségeket is teremtett. 1993-ban egy nevére érkezett és óvatlanul felbontott levélbomba balkezének súlyos sebesülését okozta, aminek köze volt egy évvel későbbi visszavonulásához is. Tíz év alatt sokat tett a város lakóiért, Bécs hírnevéért, kapcsolatrendszeréért. Saját maga által kinevezett utóda, Michael Hӓupl megtartotta, sőt továbbfejlesztette ötleteit, talán ennek is köszönhette, hogy 1995-ös hivatalba lépése után még ötször választották újjá.

Még Zilk polgármestersége idején rendezték először a fent említett szilveszteri ösvényt, és ugyancsak az ő nevéhez fűződik a nyári filmfesztivál a téren.  A filmfesztivál 1991 óta júniustól szeptemberig Bécs vonzereje. Estéről estére kifogástalan minőségű a vetítés – igaz, a műsor az évtizedek alatt változott. Eleinte csakis opera felvételeket vetítettek, néha hangversenyeket, nagynevű művészek rögzített előadásait. Mára felhígult a kínálat, a könnyebb műfajok is helyet kapnak, de a színvonal változatlan. A nézőtéren kívül ülőhelyekkel ellátott alpesi házakból a nemzetközi konyha kedvelt ételeit kínálják. Igazi találkozóhellyé vált az évek alatt ez a rendezvény (is), és még kulturális küldetése is van. Akinek eddig fogalma sem volt a zene öröméről, csak találkozni és enni jött ki a térre, az is kap a kultúrából.

A gyönyörű környezet és Zilk nagyvonalú meghívása csalta Bécsbe Gery Kesslert, aki 1993-tól 26 éven át itt rendezte az Élet Bálját, az AIDS elleni küzdelemnek szentelt jótékonysági rendezvényt, amely azután szponzorok hiányában 2017-ben szűnt meg. Hírességek jöttek el Bécsbe a világ minden tájáról, s adakoztak is bőkezűen a kutatás és a betegségben szenvedők javára, nem utolsósorban saját imázsuk javítása érdekében.

A térről közvetítik minden májusban a hathetes kulturális fesztivál (Wiener Festwochen) nyitó műsorát. A jelenlét már-már státuszszimbólum, a belépés ingyenes, csak regisztrálni kell, sőt, az előadás idején a tömegközlekedési eszközökre sem kell jegyet venni.

A minőség a jégpályán is garantált. 8500 négyzetméteres kifogástalan jégfelület várja márciusig a látogatókat, korszerű és kényelmes öltözők, kölcsönzési lehetőség – mégpedig változatlan áron. Iskolás, óvodás csoportoknak ingyenes a belépés: őket az edző- vagy tanulópálya naponta 9 órától délután 4 óráig várja. Ez az 550 négyzetméteres, elkerített terület pár éve működik, kifejezetten a kezdők érdekében: itt a száguldozók nem jelentenek veszélyt. Viszont a nagyok pályáján a bukdácsolók nem zavarják a haladókat. Az igen kedvelt jég-kuglipályák persze a felnőttek kikapcsolódását szolgálják, ezért csak délután öttől üzemelnek – a korábban a kezdőknek létesített pályát alakítják át.

Helmut Zilk

 A téren és a parkban – és ez minden rendezvényre vonatkozik – már évek óta a környezetvédelem szabályai szerint járnak el. Nincs műanyag pohár, csakis betét ellenében kölcsönözhető cserépbögre vagy üvegpohár. Bár a park ősfáit az idén is izgalmas lámpafüzérekkel díszítették, a takarékossági intézkedéseknek megfelelően kevesebb a fény – és a kisebb fogyasztású led lámpák vannak többségben. A járványt Bécsben még nem tekintik teljesen lefutottnak, így a karácsonyi vásárban jó harmaddal kevesebb volt idén az árus, kisebb a tömeg.

Persze, senki nem állítja, hogy a városvezetés pusztán az itt élők jó hangulatát tartja szem előtt. Bécs is jól jár gazdaságilag ezekkel a rendezvényekkel – az árusító helyekért a vendéglátók és kereskedők busás helypénzt, a bevétel után adót fizetnek, ám nekik még így is megéri. Eközben akárki akármilyen portékát vagy ételt, italt nem kínálhat itt, szigorú zsűrizés előzi meg a helyek kiosztását. Bécs idegenforgalma is sokat profitál a rendezvényekből, az adó a Városháza költségvetését gazdagítja, ami aztán a bécsiek javát szolgálja.

Alig néhány olyan hét van, amikor a Rathausplatzon nincs valamilyen rendezvény. A bécsiek ezt természetesnek veszik, várják, készülnek rá, és nagyonis magukénak érzik ezt a helyet.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 12

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.