A háború hatásai – Milyen Karlovy Vary oroszok nélkül?

Karlovy Vary látképe a Thermal Hotel felső teraszáról (kép: Wikimedia)

Margarita Ormotsadze fordította: Kerényi Kata

Karlovy Vary 300 éve Európa egyik orosz fővárosa. A 19. század óta az orosz arisztokraták kedvelt üdülőhelye, az 1990-es évek óta pedig az orosz újgazdagok és a felső középosztály elegáns nyaralóvárosának számít. Nemrég azonban mindez megváltozott. Mi lesz a várossal a jelenlegi helyzetben?

Az Ukrajna elleni nagyszabású háború kitörése után az oroszok hivatalosan is megszűntek szívesen látott vendégek lenni Csehországban. A schengeni turista vízumokat már nem adják ki, Csehország orosz fővárosa – Karlovy Vary – pedig gyakorlatilag kiürült. A cseh média már 2022 közepén a 300 éves orosz uralom korszakának végét hirdette Karlovy Varyban.  Most, egy évvel a háború kezdete után a helyzet változatlan, a városban pedig nincs annyi, máshonnan érkező turista, hogy az alternatív megoldást jelenthessen az oroszok távolmaradása okozta kiesésre.

December elején jártam Karlovy Varyban, a barátaim ajánlására, akik azt mesélték, hogy most nagyon olcsón és kényelmesen meg lehet nézni a várost. És valóban: az internetes szállásfoglaló oldalakon keresztül elérhető szállodák elképesztően olcsónak bizonyultak.  Egy négycsillagos szoba reggelivel Karlovy Vary központjában már napi 35-40 euró körül elérhető. A város Prágától mindössze két óra vonattal, napi több járat is közlekedik a két végpont között, és az út festői szépségű, gazdag vadvilágú erdős tájon át vezet, már önmagában is élmény.

Karlovy Vary most drága üzleteivel és kihalt utcáival egészen megdöbbentő látvány. A város történelmi sétálóutcáján, amelyet a híres oszlopsor és a gyógyvizes szökőkutak díszítenek, ottlétem három napja alatt szinte alig lézengett valaki. Ez az egyik legnéptelenebb európai város, amit valaha láttam. Toledo volt hasonló áprilisban, amikor az emberek a forróság miatt messze elkerülték a központot. De Karlovy Vary kongó ürességéről a háború tehet. Ahogy a schengeni határok bezárultak előttük, az oroszok felhagytak a város látogatásával, és ennek komolyabb gazdasági következményei is lehetnek.

 „Az orosz turisták eltűnése egy olyan téma, amelyről nem sok szó esik, pedig a hatásai szemmel láthatóak. Az újév után nemcsak Karlovy Varyban, hanem egész Csehországban elkezdődött a csend időszaka” – mondta egy Csehországban turizmusban dolgozó barátom, mikor a tapasztalataimat megosztottam vele.

Az egykor zsúfolt folyóparti sétány most teljesen kihalt

Karlovy Vary gazdasága nagyban épített az elmúlt harminc évben az orosz pénzekre és az orosz turistákra. Az orosz második nyelvvé vált a város szolgáltatóiparában: mindenki, aki ebben a szektorban dolgozik itt, jól beszél oroszul, és ez nemcsak a szállodákra, taxikra és éttermekre vonatkozik. Az összes vendéglátóhelyen van orosz nyelvű menü, a városközpontban orosz nyelvű hirdetmények olvashatók. Mostanában, mióta a helyzet megváltozott, leginkább ingatlanhirdetések.

A városban az a pletyka terjed, hogy a kormány döntése értelmében még a németországi oroszok sem jöhetnek ide. Egy Németországban élő, nagy létszámú orosz zsidó csoport buszos túrákat szervez rendszeresen egész Európába – ha a pletyka igaznak bizonyul, akkor Karlovy Vary számukra is zárva lesz. Helyettük ázsiai és arab országokból érkező turistákat látna szívesen a város: ők lehetnek azok, akik pótolhatják az oroszok távozása miatti veszteségeket, és újra feladattal látnák el az évek során kiépített, sokszor luxusba hajló infrastruktúrát.

Sok nagyon drága étterem van például, amelyek a világ összes finomságát kínálják „orosz ízlés szerint”: van itt kamcsatkai rák, fekete kaviár és homár, ha akad olyan vendég, aki megfizeti. 100 gramm királyrák ára 520 cseh korona, ami körülbelül 20 euró.

Az egyik étterem falán az orosz elit fényképeire bukkantam:  nagyon jó minőségű portrékra Igor Krutojról, Nurszultan Nazarbajevről és családjáról, Zurab Tsereteliről, orosz popsztárokról. Minden azt a látszatott keltette, hogy a fotókon szereplők törzsvendégek itt, és a hely csak őket várja terített asztalaival, fényeivel és biztonsági személyzetével. De úgy tűnik, most sokáig nem jön ide senki közülük. Az étterem tulajdonosáról is volt ott néhány fotó, amelyeken Daniel Craiggel és más nemzetközi hírességgel pózol. Talán ők még ellátogatnak ide.

A Pupp Hotel Európa egyik legfényűzőbb szállodája, az étterme szintén híres – most gond nélkül találtam szabad asztalt. Csak én voltam ott és egy oroszul beszélő, idős házaspár, akik Karlovy Varyban élnek. A szálloda udvarának kövezetén fémtáblák a Puppban megszállt hírességek neveivel: John Travolta és Franz Kafka, a Coen testvérek és Luis Buñuel, Nagy Péter és Nicolo Paganini jól megférnek itt egymás mellett. A központban drága ékszerüzletek sorakoznak, kirakatukban gyönyörű kámeákkal, borostyánokkal, gyöngyökkel, és várják – hiába – a vásárókat.

A város központjában nem csak oroszokkal, de ukránokkal sem találkoztam, pedig 2022. február 24-e után több mint 7 millió ukrán érkezett az EU-ba. Karlovy Varyban ők a turisztikai központon kívül, a város külső részein tartózkodnak, ottani szállodákban kapnak lakhatást és napi egyszer vagy kétszer étkezést. Kérdeztem őket a kínálkozó munkalehetőségekről is, egyikük sem panaszkodott ezzel kapcsolatban. A turisztikai központon kívül, a gyárakban mindig akad munka: van itt például porcelángyár, Moser üveggyár, orvosi maszkgyár. Az oroszokkal szemben az ukránok számára itt az élet nem a luxusról és a pihenésről szól, hanem a megélhetésért való küzdelemről.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 7

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.