Egy gyilkosság háttere – mi történt Barta Tamással ?

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Mester Sándor

Egy véletlennek köszönhetően olyan bizonyíték bukkant fel, amely alapjaiban megváltoztathatja azt, mit gondolunk az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás rejtélyes haláláról. Újraindítják-e a 40 éve lezárt nyomozást, lesz-e gyilkossági ügy belőle, és előkerül-e a tettes? Szerzőnk személyesen vesz részt az ügy felgöngyölítésében, és eddig nem hallott részletekkel szolgál.

Nem emlékszem a részletekre, de volt egy cím névvel, amit előtte kikutattunk, és ahova azért igyekeztünk Eszterrel, hogy Barta Tamás után érdeklődjünk. Részleteket nem tudtunk akkor még Barta kaliforniai életéről, csak annyit, hogy 1974-ben disszidált, megnősült és 1982-ben meghalt Los Angelesben. Naiv lelkesedéssel, tűző napsütésben egy októberi délelőtt izgatottan becsöngettem a megadott címen.

Egy hetven körüli, rokonszenves, jól öltözött úr nyitott ajtót. Elkezdtem neki mondani – magyarul, mert egy magyar nevű embert kerestünk -, hogy Barta Tamás miatt jöttünk el hozzá, hátha esetleg tudna segíteni. Az egész jelenet nem tartott tovább egy percnél. Az úr végig nem szólalt meg. Főleg én beszéltem, de Eszter is megpróbált mosolyogva közbeszólni, hátha feloldja egy kicsit a zavart, de sikertelenül. Egyikünk sem értette, hogy miért olyan kínos a helyzet, de kínos volt. Az első pillatanokban zavaromban el is nevettem magam, de aztán hirtelen átragadt rám is egy rossz érzés: a félelem. Az úr arcán az első pillanattól az utolsóig főleg rettegés látszott, és azt láttam a szemében, mintha valami nagyon nem illendő dologról kérdeznék, mintha valami olyat firtatnék, amiről mindenki tudja, hogy tilos róla beszélni. Dehát az USA-ban vagyunk, „Land of the Free”, bárki, bármiről beszélhet, akkor itt most mi történik? Az úr, mielőtt szégyenlősen, elköszönés nélkül, lehajtott fejjel becsukta előttünk az ajtót, egy pillanatra egész testében megremegett. Ez volt az első, máig meghatározó élményem Barta Tamással kapcsolatos felderítő munkánk során 2010-ben, Los Angelesben.

Feleségemmel, Hajdú Eszter filmrendezővel és anyukájával, Hajdú Judittal (aki Barta Tamás jogörököse) kutatunk, interjúzunk, emailezünk, beszélgetünk, csetelünk régóta Bartáról. Megbecsülhetetlenül sok időt fordítottunk már Barta élete-halála utáni kutakodásra. Nem egyfolytában, nem ugyanolyan intenzitással, de már lassan tizenöt éve. Az utóbbi nagyjából két évben nagyon sokan kerestek meg minket azért, hogy Barta Tamásról elmondják személyes történeteiket. Sokan névtelenséget kértek, mert félnek a hajdani los angelesi magyar maffia még ma is élő tagjainak bosszújától. A hatóságok segítségét is igénybe vettük. Mindent egybevéve 9 hónapja egyetlen használható információ sem érkezett, úgy, hogy professzionális segítségünk van LA-ben, akivel 2020 szeptembere óta tartjuk a kapcsolatot. Az a nagyravágyó tervünk van ugyanis, hogy ha megfelelő mennyiségű és minőségű dokumentum lesz a kezünkben, akkor újraindíttatjuk a nyomozást Barta Tamás halálával kapcsolatban, hiszen a kaliforniai törvények szerint a gyilkosság mint bűntett nem évül el. Minden beszámoló és történet egy dologban megegyezik: Barta Tamás biztosan nem lett öngyilkos. Az LAPD (Los Angeles Police Department) viszont annak idején öngyilkosságként zárta le az ügyet. Az 1980-as években a Los Angeles-i rendőrség legendásan korrupt volt és rosszul működött. Közrejátszhatott-e ez abban, hogy Barta halálával kapcsolatban semmire sem jutottak? Ez csak feltételezés, mivel egyelőre nem áll a rendelkezésünkre semmilyen konkrét bizonyíték.

Komoly nehézség, hogy éppen Kaliforniából nem sikerült információkhoz jutni. Nem csoda, hogy szegény Friedman Edit néni, Barta Tamás édesanyja, annak idején szinte semmit nem tudott elintézni Budapestről, a vasfüggöny mögül fia halálával és hagyatékával kapcsolatban, nem tudott érdemben kommunikálni a Los Angeles-i hatóságokkal – most, 2022-ben is szinte lehetetlen. De nem adjuk fel.

Magyarországon is kutattunk évek óta, de mindeddig semmire sem jutottunk. Aztán történt valami. Egyszercsak Hajdú Judit kapott egy üzenetet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából (ÁBTL), hogy valami mással kapcsolatban kutatva találtak valamit Barta Tamásról a hajdani belügyes anyagok között, ami talán nem érdektelen. Még mindig sok minden nincs digitalizálva, ezért tud csak úgy előkerülni egy irat a semmiből – most is ilyesmi történt.

Az említett jelentés egy részlete

A Belügyminisztérium III/II-5C. alosztályának egyik jelentését kaptuk meg, ami Bornemissza ügynök tevékenységéről szól. Hogy ki volt pontosan a Bornemissza fedőnevű ügynök, egyelőre nem lehet tudni, nem lehet beazonosítani. Bornemissza közel két hónapos USA-beli tartózkodás után tért vissza Budapestre, és 1982. február 24-én a Budapest Szálló előre biztosított szobájában tartott megbeszélést tartótisztjével, Lestány Tibor rendőr hadnaggyal. Bornemissza úgynevezett határon túl foglalkoztatott tmb (titkos megbízott) volt. A jelentés 1982. március 2-án készült el „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” jelzésekkel ellátva.

A jelentés szerint, amikor Bornemissza Los Angelesbe megérkezett, meglátogatta Szendrő Öcsit, a hírhedt és agresszív bűnözőt, akinek az emberei pisztolyokat szegeztek rá, miután belépett a házba. Faggatták Bornemisszát, hogy kinek dolgozik, ki küldte őt. Nem tudtak meg semmit, ezért aztán úgy viselkedtek vele, mintha minden rendben lenne.

Bornemissza azért félt különösen Szendrőéktől, mert „már korábban hallotta, hogy Szendrőék nem válogatnak a módszereikben. Így például hazaérkezését megelőzően gyilkolták meg Barta Tamást, az LGT volt szólógitárosát. Barta disszidálását követően Szendrő egyik vállalkozásánál állt alkalmazásban, de néhány hónapja bejelentette önállósulási szándékát. Szendrőék ebbe nem egyeztek bele, s döntöttek végleg Barta sorsáról.” – írja a jelentés.

Hátborzongató egybeesés az, hogy Bornemissza ügynök pont akkor volt Los Angelesben, amikor Bartát megölték, és így – ahogy az a jelentésben olvasható – a magyar Belügyminisztérium lényegesen többet tudhatott a gyilkosság körülményeiről, az elkövetőkről és az elkövetők motivációjáról, mint az LAPD. Hogyan lehetséges az, hogy az LAPD évekig nyomozott és semmit sem tudott kideríteni, majd öngyilkosságként zárta le az ügyet, és így a nyomozás is befejeződött – Budapesten pedig gyakorlatilag valós időben követték az eseményeket, azonnal értesültek az egész ügyről, szinte mindent tudtak a magyar maffiáról? (Ami az akkori technikai lehetőségek és a távolság mellett nem kis teljesítmény.)

Bornemisszát egyébként meglepte, ahogy ő fogalmazott, „e körök rendkívül jól értesültsége arról, hogy a magyar rendőrség létrehozott egy csoportot, amely az ő általuk elkövetett embercsempészéssel és rablásokkal foglalkozik.”

Hogy mivel foglalkozott Bornemissza? Látogatáson volt az USA-ban „némi üzleti ügyekkel vegyítve”. Találkozott Bodnár Györggyel is, akit már régebbről ismert. A jelentés szerint Bodnár Györgyöt az Interpol segítségével fogták el és nagyon komoly börtönbüntetésnek nézett elébe, mert hamis értékpapírokkal üzérkedett, de az USA fogolycserét ajánlott egy osztrák házaspárért cserébe. „Részletek nem ismertek” – olvasható a jelentésben. Szinte az összes, már korábban megjelent forrásban megemlített, a magyar maffiához tartozó embert megnevezi Bornemissza, aki, nagyon úgy tűnik, hogy maga sem volt makulátlan: valószínűleg ezért szervezhették be, és cserébe ki-be járhatott az országból.

Itt tartunk most. De még bármi kiderülhet.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 4.3 / 5. Szavazatok száma: 6

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.