Heti lapszemle 2. – mégiscsak a legjobb békében élni

Gyors áttekintés Amerikától Ukrajnán át Portugáliáig.

Ma már nehéz elhinni, de volt idő, mikor a dohánytermékek marketingje kifejezetten arról szólt, hogy a cigaretta egészséges, és egyszerre jelképezi a nők egyenjogúságát és a hazaszeretetet. A világháborúk hatalmas veszteségeket hoztak – bizonyos cégeknek viszont óriási nyereséget.

„Az első világháború alatt a dohánygyártó cégek márkás cigarettákkal támogatták a hadsereget. A háború okozta stressz, illetve a dohányzás, mint a csoportos összetartást erősítő viselkedésforma a katonák között azt eredményezte, hogy az is rászokott a nikotinra, aki korábban nem élt vele. A háború évei alatt a cigaretta iránti kereslet megháromszorozódott. A civil lakosság is egyre többet dohányzott: egy világháború árnyékában hirtelen sokadrangú kérdéssé vált, egészséges-e füstölni, hiszen bárki bármikor meghalhatott.

A Vöröskereszt által szállított segélycsomagokba a tartós élelmiszer és a kötszerek mellé bekerült a cigaretta is, és senki nem érezte ellentmondásosnak, hogy egy egészségügyi szervezet káros termékeket osztogat. A dohányzás összekapcsolódott a férfiasság és a hazafiasság eszményével.”

A teljes cikk a képre kattintva olvasható:

A most zajló orosz-ukrán háború eseményeit az egész világon mindenki aggodalommal figyeli. Szentgyörgyi Zsuzsa, aki az atomenergia szakértője, egy olyan aspektusra hívja fel a figyelmet, ami több, mint elgondolkodtató.

„Amikor e sorokat írom, augusztus elején, annyit tudhatunk, hogy Európa legnagyobb atomerőművét, amely a közelmúltig Ukrajna villamosenergia-ellátásának mintegy ötödét adta, és hat darab, egyenként ezer megawatt teljesítményű reaktorból áll, március 4-én megszállták az orosz katonák, és a területén veszélyes anyagokat halmoztak fel. (Hogy könnyebb legyen elképzelni, mekkora létesítményről is beszélünk: a mi paksi atomerőműnkben négy reaktor szolgál, egyenként ötszáz megawatt teljesítménnyel.) Ellentmondó hírek, kommentárok zúdulnak ránk, de az biztosan tudható, hogy volt már tűz is az erőmű területén; igaz, csak egy oktatási célokra szolgáló melléképületben. Valójában az erőmű már csak részlegesen működik: az egyik reaktor karbantartás miatt áll, a másik a komplexum saját ellátását biztosítja, és a maradék négy leállítása is – állítólag – folyamatban van. Csakhogy: ha le is kapcsolják valamennyit, tüzérségi vagy bombatalálatok esetén továbbra is lehet esély nukleáris robbanásra, hiszen ott vannak az erőmű területén a bevetésre váró nukleáris üzemanyagok és a kiégett, de még erősen sugárzó hulladékok is.”

A cikk a képre kattintva olvasható:

Portugáliában élő szerzőnk, Mester Sándor arról számol be, hogy van, amit harc nélkül is meg lehet oldani. A politikai viták arrafelé kulturált érvelésen alapulnak, és a szenvedélyes viták egészen máshol csúcsosodnak ki: a futballban. De, mint kiderült, lehet úgy is mindent beleadva szurkolni, hogy közben senki nem bántja a másikat.

„Az első Sporting bajnoki meccsen, amire elmentem, igen meglepődtem azon, amit láttam: békés hangulat, semmi balhé és az 50 ezres lisszaboni Sporting CP stadion majdnem teljesen tele volt. Szünetben találós kérdések, animátorokkal szervezett játékok gyerekeknek és felnőtteknek, ahol kisebb ajándékokat lehetett nyerni. Végig, amikor csak lehet, show van, hangosbeszélővel, rockzenével. A meccs közben fesztiválhangulat, mindenki izgul, drukkol, kiabál és hatalmasakat üvölt, ha gól van.

Mindenhol vannak ultrák, mindenhol vannak agresszív szurkolók; itt is, persze. Az agresszívak a „nem normálisak” közé tartoznak, elítéli őket az emberek túlnyomó többsége és a média is. Minden klubnak az a célja, hogy nagymamák, haverok, tinilányok, nagycsaládok kicsi gyerekekkel – egyszóval mindenki minden korosztályból járjon meccsre, hiszen a jegybevétel, szponzorok, támogatók szempontjából ez a legfontosabb. Akkor nagy üzlet a foci, ha mindenkinek szól a cirkusz, nem csak a néhány száz vagy ezer zsidózó, cigányozó szkinhednek, akik törni-zúzni járnak a meccsekre.”

A teljes cikkért katt a képre!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.