Gazdagok, okosak, fordítottak egyet a világon – és nők

Fotó: Unsplash/Engin Akyurt

A 20. század két fontos alakjáról is szó esett a héten a viszont.hu-n. Mindketten nagy múltú család árnyékából léptek ki, és tettek olyan dolgokat, amelyek miatt saját jogon, és nem az örökölt hírnév okán fogunk rájuk még nagyon sokáig emlékezni.

Peggy Guggenheim családi örökségét például arra fordította, hogy tökéletesen szembe menjen famíliája hagyományaival. Lázadni persze stílusosan kell: a 20. század avantgárdjának fefedezésével és bőkezű támogatásával Peggy megkerülhetetlen alakjává vált a művészettörténetnek. Hogy hogyan jutott el idáig? Az Fon Gabi cikkéből kiderül!

„Egy biztos: Peggy Guggenheim lázadó szellemisége nagyon korán kiütközött. Éppen ezért nincs okunk kételkedni benne, hogy igazi avantgárd volt mindig is. Őt a másság, a nem szokványos izgatta. Nem véletlen, hogy egy olyan könyvesboltban vállalt munkát, aminek női tulajdonosa volt – 1920-ban! A Sunwise Turn avantgárd könyvüzletként működött Manhattan belvárosában, ahol a tulaj, Mary Horgan Mowbray-Clarke, egy szobrász felesége, harcos aktivista, egyben elismert szerző volt, így a bolt helyet adott a feltörekvő művészek kiállítási darabjainak is. Meg persze a szocialista eszmecseréknek, elsősorban azok számára, akik lelkiismeret-furdalással küzdöttek, lévén gazdag családok sarjai. Peggy villámgyorsan magába szívta ezeket a nézeteket, és örömmel megtagadta mindazt a luxust, amibe született. 21 éves volt ekkor, az örökségéből élt. Nem fogadott el fizetést a munkájáért, inkább gyűjteni kezdte a kiállított festményeket, és a vagyonából támogatta a pénztelen művészeket és írókat.

A teljes cikkért kattints a képre!

II. Erzsébet királynővé koronázása annak idején hatalmas sajtóvisszhangot kapott világszerte. A magyar sajtó ebben is egy kicsit más volt: az ötvenes években nehéz volt mit kezdeni Magyarországon a szabad világ híreivel. Az uralkodó halála kapcsán Dési János idézi fel, hogyan számoltak be annak idején a lapok az uralkodó trónra lépéséről.

„Fontos részleteket tudhatunk meg az egyébként nagyszabású és látványos koronázásról. Ott volt például a szovjet nagykövet; Dobi elvtárs – addigra már ő lett az államfő szerepét betöltő Elnöki Tanács elnöke – táviratozott. Ezt, úgy látszik, abban a korban imádták. Na, és a legnagyobb terjedelemben arról számoltak be serény kollégáink, hogy Moszkvában mi történt. Nem, nem Londonban – hanem a moszkvai fogadáson.”

A teljes cikk a képre kattintva érhető el.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.