Fehér Halál, a gyilkos mesterlövész

Forrás: Wikimedia

Dávid Gyula

Félelmetes hírnévre tett szert 2014-15-ben Mikael Skillt, a Kelet-Ukrajnában harcoló Azov zászlóalj egyenruháját felöltő svéd mesterlövész. Állítólag közel 150 szeparatistát ölt meg, és egymillió dollár (más hírek szerint 7500 euró) vérdíjat tűztek a fejére.

A skandináv mesterlövészektől okkal tartanak. A minden idők leghalálosabb mesterlövésze titulus pedig a finn Simo Häyhät illeti, aki összesen 705 ellenségét ölte meg az 1939. november 30-án kitört téli háború (vagy szovjet-finn háború) során.

Simo Häyhä Karéliában született, Rautjärvi községben a jelenlegi orosz-finn határ közelében. Szülei egy tanyán gazdálkodtak, ő kiskorától fogva vadászni járt, és megtanulta tökéletesen kezelni a puskát. 17 évesen vonult be a hadseregbe, majd csatlakozott a finn védelmi milíciához, ahol képzett lövészként tűnt ki sportlövő versenyeken elért sikereivel. Elmondások szerint háza tele volt trófeákkal.

A téli háború kezdetén Häyhä 34 éves volt és az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy mesterlövész lett. „A mesterlövészeknek hidegnek és érzéketlennek kell lenniük, hogy ölni tudjanak” – mondja Risto Marjomaa, a Helsinki Egyetem történészprofesszora; és mi tagadás, Häyhä birtokában volt ezeknek az adottságoknak. A 34. gyalogezred 6. századában szolgált, amely a karéliai Kollaa fronton helyezkedett el. Az egységet a „Marokkói Szörny” becenévre hallgató Aarne Juutilainen kapitány vezette. Häyhä mindössze három hónapig tudott részt venni a csatákban, de ez is elég volt ahhoz, hogy hírnevet szerezzen. Az oroszok „Fehér Halál” néven kezdték hívni. És nem alaptalanul: átlagosan naponta legalább hét embert küldött a túlvilágra.

A –40 és –20 °C közti hidegben a hófehér álcaruhát viselő Häyhä 505 szovjet katonát lőtt le karabélyával és kétszázat egy Suomi M-31 típusú géppisztollyal. Ezek igazolt találatok, mivel a fronton szolgáló finn mesterlövészek napi elszámolást vezettek. Általában csupán a fegyvere irányzékát használta célzáshoz, mivel így kevésbé kellett felemelnie fejét, ezáltal kisebb célpontot jelentett az ellenség számára. A távcső elleni érv volt még az is, hogy a lencse hidegben könnyen bepárásodott, és az üvegen megcsillanó fény könnyen felfedhette volna a rejtőzködő mesterlövész helyzetét. Häyhä a szokásos irányzékkal többnyire 350 méternél távolabb lévő célpontokat is el tudott találni. Kivételes irányérzéke mellett rendkívül óvatos is volt. Hogy az ellenség ne fedezze fel, összetömörítette maga körül a havat, és vízzel leöntötte. Így a lövés után nem szállt fel a porhó. Állítólag bevetés közben havat tartott a szájában, hogy megakadályozza az árulkodó lehelet képződését.

Forrás: Wikimedia

Egy összecsapás során, 1940március 6-án egy orosz katona ellőtte Häyhä bal alsó állkapcsát. Állítása szerint még volt ereje végzetes golyót küldeni az őt megsebesítő orosz katona felé. A fél arcát elvesztő, de életben maradt mesterlövészt katonatársai menekítették ki. Eszméletét egy hét múlva, március 13-án nyerte vissza, a háborút lezáró béke megkötésének napján. A háború véget ért – csupán ez akadályozta meg, hogy visszatérjen a frontra.

(Érdemes megemlíteni, hogy a téli háborúban egy magyar önkéntes zászlóalj március 2-án érkezett Finnországba. A magyar katonák harci cselekményben már nem vettek részt, a békekötés után rövid ideig határőrizeti feladatot láttak el.)

A háború után a mesterlövészt tizedesből hadnaggyá léptették elő. A finn hadsereg történetében ő volt az egyetlen, aki ilyen gyorsan ugrott előre a ranglétrán. Bátorságáért 1. és 2. osztályú Szabadságéremmel, valamint 3. és 4. osztályú Szabadságkereszttel tüntették ki.

Amikor Häyhä-t később megkérdezték, nem érzi-e magát bűnösnek amiatt, hogy ennyi embert megölt, azt válaszolta: „Megtettem, amit mondtak, és a lehető legjobban tettem.” A kérdésre, hogy hogyan vált ilyen jó lövésszé, csak annyit felelt: „gyakorlással”.

A háború után kutyatenyésztő lett, de soha nem akasztotta szögre a puskáját. Szenvedélyes vadász volt, akinek vadásztársa volt többek között az egykori finn elnök, Urho Kaleva Kekkonen is.  A téli háború mesterlövész-legendája megérte a 21. századot is, és 2002-ben egy háborús veteránok részére épített idősek otthonában halt meg. 96 éves volt.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.