A legbátrabb ejtőernyős egy nő volt

Tiny Broadwick (Képek: Wikimedia)

Fon Gabi

Egy cipősdobozban elfért, annyira pici volt, mikor megszületett, így aztán Tiny, azaz Picurka lett a beceneve. Az alig másfél kilós kislány felnőttként is alig nyomott 36 kilót. Amikor 15 évesen,1908-ban, Tiny Broadwick először kiugrott a hőlégballonból, csak egy kis lépést kellett tennie, de a nőknek ez egy hatalmas lépést jelentett világszerte.

Hát tudod, édesem – mondta évtizedekkel később egy riporternek, aki az első ugrásról faggatta – ez volt a legcsodásabb érzés a világon!

15 évesen ugrott először, hogy aztán még több mint ezerszer ismételje meg élete során.

Tiny Broadwick 1913 június 21-én, 20 évesen már történelmet írt: ő volt az első nő, aki egy repülőből ejtőernyős ugrást hajtott végre. 610 méterrel Los Angeles felett, halált megvető bátorsággal zuhant alá, majd szálldosott az ernyője biztonságában, mint egy kis tollpihe.

Georgia Ann Thompson néven, egy észak karolinai szegény család hetedik gyerekeként jött a világra, és igazi csoda volt, hogy életben maradt. De ő nemcsak, hogy élni akart, hanem valóságos energiabombaként robbant be a családba. Mozgékony, kíváncsi, mindenre nyitott kislány volt, óriási szabadságvággyal. A szabadságot azonban hamar elvették tőle. 12 évesen férjhez adták, 13 évesen már gyereket szült, majd, amikor egy évre rá a férje balesetben meghalt, napi 14 órákat dolgozott a gyapotfeldolgozó üzemben, hogy a kislányát, Verlát el tudja tartani. Úgy tűnt, a sorsa megpecsételődött, és nem vár más rá, mint kínkeserves munkával megkeresni a napi betevőt, amíg csak él. És akkor a búcsúban meglátta a „Broadwick és a híres francia pilóták” csapatát, amint a hőlégballonjaikkal felszálltak a magasba, hogy aztán egyenként kiugorjanak a ballon kosarából, és az ejtőernyőjük segítségével épségben földet érjenek. Tiny elámult. De nem csak úgy, mint a többi kislány a falusi búcsúban. Ő úgy érezte: ez az, amire vágyik! Hogy mindig is ezt akarta: szállni, repülni ezekkel a bátor emberekkel, hogy ő is egy lehessen közülük! Könyörgött a kikiáltónak, hogy beszélhessen a parancsnokkal, Broadwickkel, akit aztán magával ragadott az aprócska és csinos kislány elszántsága és lelkesedése. Azonnal meglátta benne az üzleti lehetőséget, és azt mondta, tegyenek egy próbát. Georgiát persze el kellett kérni az anyjától, aki azzal a feltétellel engedte el, hogy a keresete egy részét minden hónapban hazaküldi.

Búcsút intett hát a gyapotmalmoknak, és beállt a repülősökhöz. Broadwick megtanította az ejtőernyőzésre, és a lány hamarosan a közönség kedvence lett. Broadwick (Georgia apjának engedélyével) adoptálta is a lányt, mert nem lett volna helyénvaló, hogy egy fiatal lányka egy felnőtt férfi társaságában utazgasson keresztül-kasul az országban. Ennek ellenére volt, ahol a feleségeként emlegették, még a férfi családja sem tudta biztosan, milyen kapcsolat van a pilóta és Giorgia között.

Tiny Broadwick nyitott ernyővel

Játékbaba – így emlegették a picurka lányzót, akit fodros, virágos ruhákba öltöztettek, karján rózsaszín masnikkal, hosszú göndör hajában szalaggal, fején főkötővel. De Tiny minden volt, csak nem egy cukorbaba. Inkább vakmerő és rettenthetetlen vadóc, akit az újságírók a valaha látott legmerészebb repülősnek írtak le. Hihetetlen manővereket hajtott végre, a félelem legkisebb jele nélkül.

Olyan békés ott fent a magasban, ott igazán közel érzem magam Istenhez – mondta egy későbbi interjúban – Az egyetlen dolog, amit nem szeretek benne, hogy olyan hamar földet érek.

Pedig érte sok kellemetlen élmény: számtalan csontja eltört, kiugrott a válla, volt, hogy a mocsárban landolt, vagy elragadta az ernyője és hosszan vonszolta magával, de arra is volt példa, hogy kigyulladt a hőlégballon, és ezért olyan magasságból kellett kiugrania, ahol nem tudta biztosan, kinyílik-e az ernyője. De ő nem sokat tépelődött. Akkor is villámgyorsan döntött, amikor végzetesen összegabalyodtak az ejtőernyő zsinórjai. Akkoriban az ugrók a gép külső oldalánál, a szárny mögött, egy hintaszerű trapézon ültek, ami a selyemszövetből készült ernyőhöz volt erősítve. Az ernyő a kialakítása és a rögzítési módja miatt már az ugrás pillanatában megtelt levegővel, és biztonságosan kinyílt – többnyire. 1914-ben, az amerikai kormánynak tartott bemutatón Georgia volt az első, akinek négy egymás utáni ugrást kellett végrehajtania. Az első három simán ment, de a negyediknél az ernyő zsinórja belegabalyodott a gép farokrészébe. Eközben az erős szél össze-vissza dobálta az apró kis testét, pörgött-forgott, mint egy falevél, esélye sem volt, hogy visszakerüljön a repülő belsejébe. Ő viszont ahelyett, hogy pánikba esett volna, gyorsan döntött és cselekedett: elvágta az összetekeredett zsinórt, meghagyva egy rövid szakaszát, és alázuhant. Zuhanás közben kézzel meghúzta a megmaradt zsinórt és az ejtőernyő kinyílt. Ezzel ő lett az első ember, aki tervezett szabadesésben ereszkedett alá. Egyúttal bizonyítékot szolgáltatott, hogy a repülőhöz való rögzítés nélkül – tehát a gép sérülése esetén – is lehet ugrani és ernyőt nyitni.

Tiny Broadwick méltán volt legenda és az utána jövő ejtőernyős-nemzedék példaképe. Nem ismert se félelmet, se akadályt. Nem tántorította el az sem, mikor egy állomásról induló vonat tetején landolt, vagy amikor egy szélmalom forgó lapátjaira érkezett, ahogy az sem, mikor egy magasfeszültségű vezetéken találta magát. A sérülések, ficamok és törések sem izgatták különösebben, csak attól rendült meg, hogy a krónikussá vált bokapanaszai miatt visszavonulásra kényszerült. Utoljára 1922-ben ugrott, 29 évesen. Egy gumiabroncsgyárban, a szerelősoron kapott állást, majd később idős emberek ellátásában segített. 1955-ben még feltűnt egy tv-sorozatban, Groucho Marx partnereként, de egyébként feltűnésmentesen és derűsen teltek mindennapjai. Soha többet nem ment férjhez, de Verla lánya révén volt hat unokája és 15 dédunokája. Még jó néhány ükunokáját is megélte. 1978-ban, 85 évesen szenderült el örökre. Szülővárosában, Hendersonban temették el, és az ejtőernyős pilóták arra szállva ma is megbillentik szárnyaikat.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.