Sosem látott problémákat hozott a klímaválság

Fotók: Unsplash

Mester Sándor

Több mint tíz évnyi – két részletben – Portugáliában töltött év után is meglepő volt az elmúlt két hónapban, hogy az időjárás milyen váratlan és ijesztő meglepetéseket tartogathat.

Többféle lakásban laktunk már Lisszabon, Cascais és Estoril városokban, sokszor volt nagyon esős a tél, sokszor volt nagyon párás az időjárás hosszú időn keresztül. Az is előfordult már, hogy a kottáim annyira penészesek lettek, hogy szemétbe kellett dobni egy részüket. Olyan is megesett, hogy reggel, mikor gyakorlás előtt kivettem a Bach lant-kötetet a mappából, olyan nedvesek voltak a lapok, hogy attól tartottam, hogy a kottafejek a végén teljesen elmosódnak és használhatatlan lesz az egész. A papíron rögzített jegyzeteim össze-vissza hajlottak a kezemben a felszívott nedvesség súlya és a papír állaga miatt. A magyar száraz, téli, kemény hideghez képest mindez csak egy kis trópusi egzotikumnak tűnt.

De annyira meleg és egyszerre esős időt még sosem tapasztaltam Portugáliában a téli időszakban, mint az elmúlt hetekben. Eddig is sokszor tapasztaltuk, hogy napközben strandidő volt télvíz idején, de olyat még soha, hogy éjszaka is annyira meleg volt, hogy nemhogy fűteni nem kellett, de december elején nyitott ablakok mellett lehetett aludni éjszaka. Olyan esőzések voltak Lisszabonban és környékén, hogy Oeirasban iskolák zártak be, és így a tanítás aztán online ment – a Covid19 járvány eredménye, hogy csettintésre át lehet állni az internetes oktatásra.

Az elmúlt két hónapban iszonyatos mennyiségű eső esett országszerte – december közepéig Lisszabonban és környékén, a hónap végén pedig az ország északi részén. Épp ebben az időszakban (december utolsó napjaiban) Porto, Braga, Coimbra, Aveiro és Chaves városokban jártunk a családdal. Olyan esőzés volt, hogy az autópálya magasabban fekvő részein szó szerint a felhőkben kellett vezetnem: mintha egy Tarkovszkij-filmbe csöppentem volna. Két napig szinte semmit sem lehetett látni az autópályán – nappal, amikor egyébként igen erős fény szokott lenni. Ehelyett most sűrű, összefüggő, fehér köd volt, folyamatosan zuhogó eső és közben 17-20 fok körüli meleg. Portóban aztán januárra az egész várost elárasztotta a víz. A Douro folyó Spanyolországból indul Duero néven, és partja nem mellesleg Portugália egyik legszebb, festői szépségű borvidéke is. Különösen erős, kiváló minőségű vörös borairól ismert régió. A Douro Portónál éri el a tengert, és volt rá esély, hogy januárban kiönt; ez szerencsére végül nem történt meg, de ha mégis úgy alakul, akkor az tömeges katasztrófához vezetett volna.

Lisszabon 2022 decemberében

Eddig is bevett szokás volt, akárhol is laktunk luzitán földön, hogy a téli hónapokban leszedem a penészt a plafonról és a falakról. Egy szezonban néhányszor kellett ezt megtenni, és pár perc alatt meg is voltam vele, pestiesen mondva: semmi komoly para. Most viszont ijesztően gyorsan és sokkal több helyen terjedt a penész, és ahogy egyre többet esett, egyre gyakrabban jelent meg hatalmas foltokban. Nem lehetett csak törölgetni. Mivel nagyon aggasztó volt a helyzet, a helyi sajtóban utánaolvastam hogy mi a teendő, mi a tendencia, mit lehet erről tudni: örökké vizes, nedves ruha, hirtelen megjelenő, nagy kiterjedésű penészfoltok a falakon, plafonon, a könyvek hátulján, polcok, szekrények hátsó falán – ez a leggyakoribb jelenség, amit mindenki tapasztalt.

Az IPMA (Instituto Português do Mar e da Atmosfera, magyarul a Portugál Meteorológiai Intézetet jelenti, de szó szerinti fordításban: „Tenger- és Légköri Portugál Intézet”) elemzéseire lehet hagyatkozni: ezek szerint 2022-ben volt az elmúlt 92 év legmelegebb decembere. Ekkor 250,4 mm eső esett, így 2000 óta ez a második legesősebb december is volt. A meleg és a rengeteg csapadék azt eredményezte, hogy a relatív páratartalom heteken keresztül 100% közelében volt. Ennek a következménye lett az, hogy a lakás  plafonján és a falak felületének több mint a felén jelent meg összefüggő penész, vagyis jóval nagyobb arányban, mint korábban. A légkör átlaghőmérséklete 2022 decemberében 12.72 °C volt, 2.76 °C fokkal több, mint az eddig normálisnak tartott átlaghőmérséklet – áll az IPMA elemzésében.

A CNN Portugal online szájtja egy részletes cikket közölt a problémáról. Rui Franco építész szerint az első és legfontosabb megtalálni a penészedés gyökerét, akkor lehet kiirtani. Nagyon sok esetben nem a páralecsapódás a felelős elsősorban a problémáért, hanem a szigetelés minősége. Ezen csak lakásfelújítás-szintű munkálatokkal lehet változtatni.

Pedro Garrett klímaszakértő szerint prognosztizálható, hogy a felmelegedés során minden egyes további Celsius fok melegedéssel 7%-os légköri páratartalom-növekedés is várható. Garrett szerint a kulcsszó a „rugalmasság”. Tudatosítani kell, hogy ezek a természeti jelenségek ezen túl többször is meg fognak ismétlődni, és helyi szinten rugalmasan kell alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Vagyis a jövőben is lesznek erdőtüzek, árvizek, a lakásokban penészedés és a többi. Ezt fogadjuk szépen el úgy, ahogy van, és készüljünk fel rá, ahogy tudunk.

Egy másik építészt is megszólaltat a cikk. Tânia Martins szerint fürdés után tartsuk zárva az ajtót és hagyjuk, hogy a fürdőszoba elszívója szívja el a nedvességet, valamint azt is kifejezetten ajánlja, hogy a ruhásszekrényeket lehetőleg mindig tartsuk nyitva és ne rakjuk tele, azért, hogy a levegő tudjon keringeni. Na, igen, decemberben többször kerestem száraz inget a szekrényemben sikertelenül, mivel a szárítógépben csontszárazra szárított ruhák pár óra után nedvesek lettek.

A lakásokban lehetőleg ne legyen semmilyen tárgy „természetes anyagból”: például nyers fából készült tárgyak vagy fonott kosár – mondják a szakértők. Vigyázni kell a függönyökkel is, amik a falakhoz közel helyezkednek el. Tania Martins szerint a falakat érdemes gombásodás elleni festékekkel kifesteni, különösen olyanokkal, amik csökkentett fényességűek („tinta semiacetinada”), mert ezek a festékek felületükön képeznek egy extra réteget, ami további védelmet nyújt a penészedés ellen. A szakértők szerint a lakásban az ideális páratartalom 40-60% között van. A túl magas páratartalom komoly egészségügyi problémákat okozhat: légúti fertőzéseket, allergiát és asztmát. Emellett tilos a lakásban ruhát szárítani, rendszeresen kell szellőztetni, sütés-főzéskor ablakot nyitni és szagelszívót használni. Ha az ablakok zárva vannak, akkor folyamatosan mennie kell a páraelszívónak. Nem feltétlenül az épületek kora vagy szerkezetének minősége határozza meg azt, hogy mennyi a lakáson belüli páratartalom és az azzal kapcsolatos penészedési probléma, hanem a szigetelés.

Abban több szakértő is egyetért, hogy szinte bármilyen, közértben vagy szakboltokban vásárolható fertőtlenítőszerrel le lehet és kell tisztítani a penészt. Nekem az a tapasztalatom, hogy amikor az esős napoknak, heteknek vége van, akkor érdemes nekiállni az ilyen munkálatoknak, hiszen a probléma naponta előjön, ha folyamatosan esik az eső. Vettem is egy kifejezetten penészgomba elleni sprayt, védőszemüveget, védőkesztyűt, maszkja meg mindenkinek van kéznél 2020 márciusa óta. Le kell fújni a penészes falfelületeket (ez plafon esetében nem egyszerű, hiszen rögtön lefelé csöpög a folyadék). Ezután várni kell tíz percet és egy textil törlőkendővel letörölni. Ez komoly fizikai feladat, ha a felületek nagy része a fejünk felett helyezkedik el. Viszont elképesztően hatékony. Gyerekek közben ne legyenek a lakásban, és a művelet után nagyot kell szellőztetni. Hát, ennyit a klímaváltozáshoz való rugalmas és tudatos alkalmazkodásról.

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 5 / 5. Szavazatok száma: 7

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.