Hétköznapi élet a halál torkában

Lembergben hétvégeken a civilek is kényelenek azt gyakorolni, hogyan használják a fegyvereket, ha az oroszok közvetlenül megtámadják a várost. Az elnyűhetetlen szovjet Kalasnyikov.

Fotó: Szergij Korovajnij

Szergij Korovajnij fotósorozatában egyszerre szembesít a háború borzalmaival és a remény pici szikráival. Amikor minden összeomlik, és teljes a bizonytalanság, a hétköznapi rituálék hirtelen felértékelődnek. A fotók mögött sok egyéni történet van, amelyeket egy dolog kapcsol össze: a béke vágya a háború mindennapjaiban. A háború sújtotta Ukrajnában egyre kevesebb az olyan pillanat, ami nem feszült figyelemmel, az esélyek latolgatásával, megoldhatatlannak tűnő problémákkal telik. Hősök lesznek azokból, akik semmi másra nem vágynak, csak megnyugtató, kiszámítható mindennapokra.

Maga a képek készítője is egy közülük. Egy békésebb világban Szergij Korovajnij fotós és dokumentumfilmes, nem haditudósító. Szakterülete a 360 fokos videózás és a virtuális valóság. Kiállításai vannak Ukrajnában, az Egyesült Államokban és Franciaországban. Méltán büszke arra, hogy Fulbright-ösztöndíjasként szakmája legjobbjaitól tanulhatott, New Yorkban végezhetett mesterképzést, és fontos nemzetközi projektekben vehetett részt.

De ez most egy másik valóság, a háború és a pusztítás valósága, amelyből sokan elmenekültek már, sokan az életüket vesztették. Mások, mint Szergij is, maradtak, hogy megmutassák a világnak, milyen most Ukrajnában élni. És várják a békét, a megszokott hétköznapokat.

A 33 éves Roman, az Ukrán Fegyveres Erők 103-as dandárjának katonája, feleségül veszi a 37 éves Irynát, és egyben megkeresztelik gyermeküket március elsején. A szertartás után Roman visszatért a háborúba, hogy megvédje Ukrajnát az Orosz Föderáció inváziójától.
2015-ben a donbasi konfliktus veteránja, Leonyid Ostalcev megalapította a Veterano Pizzát Kijevben, Ukrajnában. Háborús veteránokkal dolgozott együtt, és különféle rehabilitációs programokat dolgozott ki számukra. A katonai stílusú belső tér hangulatos visszafogottsága a múlté: a Veterano Pizza lett a Leonyid vezette járőrszolgálat megerősítő munkacsoport bázisa. Az alakulat önkéntes harcosai közé tartozik többek közt a híres ukrán hip-hop énekes, Andrij Hlyvnuk amerikai állampolgár és Miro Popovics afganisztáni állatorvos is. Most a fővárosiakat igyekeznek támogatni, és az ezzel kapcsolatos feladatokat szervezik.
Lemberg pályaudvara fontos csomóponttá vált, innen indul a menekültek nagy része, akik Lengyelország fele hagyják el az országot.
Egy család várakozik a lembergi pályaudvaron 2022. február 22-én.
Ellenőrzőpont Kijev mellett . A helyi polgárok csatlakoztak a polgári védelmi egységhez, hogy megvédjék otthonaikat a támadástól. Országszerte mintegy 130.000 önkéntes tevékenykedik most hasonló alakulatoknál.
A születés új valósága Ukrajnában. Éjszakák a pincében, várandós nők könnyei, és újszülöttek a föld alatti parányi szobákban.
Március 14-én orosz rakéta találta el a kijevi Kurenevka negyedet.
Március 15-én reggel az orosz erők támadást intéztek a főváros ellen. Egy rakéta a Lukyanivska metróállomás közelében csapódott be. Az állomás, valamint a közeli házak, üzletek súlyosan megrongálódtak
Üres a Függetlenség tere Kijevben. Az ukrán főtér a háború előtt tele volt élettel és nagy volt itt a forgalom. Most az ellenőrző pontok és a tankcsapdák jelentik az ukrán főváros szívének új valóságát.
Hétvégenként a lembergi civilek gyakorolják az AK-47 Kalasnyikov puskák használatát.
Sasha és Anton sakkoznak romos házuk mellett Kijevben.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.