Kóspallag felett az ég

Szöveg: Bonczidai Éva, Belicza László Gábor Fotó: Belicza László Gábor

Szerkesztette: Bielik István

Idegenség- és otthontapasztalat… Az ezek között húzódó – olykor igen vékony – határon állhat az ember Belicza László Gábor kóspallagi képeit nézve. Arcokra, tájakra, gesztusokra, érintésekre irányítja a tekintetet.

Hogyan ragadható meg egy közösség tevékeny jelenléte egy fényképezőgép segítségével – egy idegen, egy jövevény szemszögéből? Miről árulnak el többet ezek a képek; a gép lencséjével szemközti világról vagy a gép mögötti emberről?

Ez a munkám egy börzsönyi kis faluról, Kóspallagról szól, dokumentarista, de nagyon szubjektív élményekből építkezik. Amit itt tapasztalok, annak különös ereje van. Itt a táj teremti a rendet, az ember pedig alkalmazkodik hozzá, egy fenntarthatóbb jövő reményében. Hirtelen azon kaptam magam, hogy már nem vendégként, hanem beépülni vágyóként vagyok itt, közösségi és egyéni sorsok alakulnak a szemem előtt, s én ennek már nem megfigyelője, hanem a részese szeretnék lenni.

Nyilvánvaló, hogy a többet, a bensőségesebbet látni csak a helyiek kiváltsága. Most még a képeken ábrázolt földet, házat, tájat, hangulatot a saját érzelmeimmel ruházom fel. Ebben a kóspallagiak bizalma nagyon sokat segít. Később pedig talán én is egy lehetek majd közülük.

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.