A kávéház és őfelsége titkai

Őfelsége szeretett topisan járni

Dési János

Nagyszerű heten vagyunk túl! Már ami az olvasnivalókat illeti a viszont.hu oldalon. Sajnos a világ többi részére nincsen túl sok hatásunk – ezért is gondoltunk arra, hogy lekerítünk egy kis részt a világból, ahol jól érezhetjük magunkat. Itt sem minden problémamentes persze – lásd villanyautók terjedésének gondjai – de akkor is. Olvasni jó. És ha valaki a hétközbeni rohanásban nem ért rá minden egyes cikkünkben elmerülni az elmúlt napokban, akkor most lehet pótolni egy kicsit.

Kezdjük rögtön azzal, hogy valóban romlottak-e a hollywoodi filmcsinálók? És romlott emberek romlott árut sóznának a nyakunkba? Hmm. Hogyan épült ki egy erős erkölcsi cenzúra, amely alapjaiban határozta meg az amerikai filmet, aztán miként omlott össze az erkölcscsőszök nagy bánatára és a filmszeretők igaz örömére?

Kedvencem, hogy ha a házaspárnak franciaágya volt (mert nem házaspár szóba sem jöhet egy erotikus jelenet forgatásához), akkor látni kellett, hogy a hölgy lába a földön van – és gondolom, a keze a takaró fölött. Hehehe.

A mozikban tiltott a szenvedély, a csábítás, a nemi erőszak, a prostitúció, a drog, a meztelenség ábrázolását, nem keveredhettek a rasszok, nem kerülhetett a kamera elé fehér rabszolga; kacér tánc vagy ruházat ki volt zárva, a házasság szentségének megsértésére vagy házasságtörésre csak utalni lehetett (mutatni nem), de kizárólag akkor, ha a film története feltétlenül szükségessé tette, és ha a film végére a bűn elnyerte büntetését.

Alig nyolc év, és – az EU rendelkezése szerint – 2030-ban már csak elektromos hajtású autókat lehet majd eladni. Kétségtelenül erősen felfelé ívelő trendről beszélhetünk, hiszen tavaly már 6,75 millió ilyen járművet adtak el a világban. Na és amiért ezt most előhozzuk, amikor az áram is aranyat ér, az annyi, hogy létezik egy megoldás arra, hogy az éppen nem használt autók akkumulátoraiból visszatáplálják az áramot a hálózatba, például, ha leáll az erőmű. És ami a legérdekesebb, hogy (elméletileg legalábbis) korántsem olyan bonyolult a dolog.

Ferenc Józsefről a békebeli világ jut az eszünkbe és nem az aradi mészáros, a magyar forradalom leverője és kiméletlen megtorlója – igaz, később valóban sokat tett birodalma felemelkedéséért, hogy majd közreműködjön annak elveszejtésében is. Most mindenesetre mindennapjaiba kapunk egy gyors betekintést. Például az is kiderül, hogy az autónál többre becsülte lipicaiak vontatta hintóját is.

Őfelsége a papírral is spórolt: a feldolgozott jelentések és iratok üres részeit levágta és félretette, hogy később üzeneteket írhasson rá. Nagyvonalú volt viszont a családtagok és persze Schratt Katalin adósságainak vagy luxusigényeinek kielégítésében. 

És bár imádott vadászni, a vadászöltönye annyira kopott volt, hogy egyszer, amikor Salzkammergutban eltévedtek, és egy épp arra járó parasztot kértek meg, hogy vezesse vissza őket Bad Ischlbe, az egyszerűen nem hitte el, hogy Ferenc Józseffel és társaival van dolga.

S ha már Bécs, akkor nyilvánvalóan kávéház.

Egy találó megfogalmazás szerint a kávéházban az a jó, hogy otthon sem vagy és  a jó levegőre sem kell kimenned. Tudják ezt Bécsben is, ahol alig akad, akinek ne lenne törzshelye. Némelyiküknek kettő is, hiszen a kollégákkal a munkahelyhez közeli kávéházba ugrik át egy kis kikapcsolódásra, míg a munkaidőn túli baráti csevegésre otthonához közelebbit választ.

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.