Nekem a Balaton a Riviéra

Szöveg: Szarka Klára Képek: Hemző Károly

A 60-as évek népszerű slágere az akkor tömegek által ünnepelt Németh Lehel előadásában leginkább azoknak szólt, akiknek a Balaton is majdnem elérhetetlen volt, nem hogy a Riviéra. Aztán lassacskán változott a helyzet, és a szocialistának mondott idők utolsó negyed századában tömegek jutottak el a magyar tengerhez. Átalakult a világ és a tó is végletesen, végképpen. Hemző fotóin az egykori „természetes” balatoni életmód utolsó nyomai lelhetők fel keveredve a 20. század végének furcsa magyaros turizmusával.

Hemző Károly szerelmese volt a tónak. Témái között – Budapest mellett – kitüntetett szerepet kapott a balatoni táj, az emberek, a nyaralók és a balatoni sportok. A 60-as évektől majd fél évszázadon át készített fényképeket legnagyobb tavunkról. De főként a 70-es, 80-as években fotózott a Balatonnál, és sok felvételt színes diafilmre készített. Akkoriban volt ez, amikor a feleségével, Lajos Marival megjelent szakácskönyveik kezdtek ismertté és sikeressé válni. És Hemzőt, a profi fotográfust megtalálták a megrendelők a Balatonnal kapcsolatosan is.

Ő pedig abban az utolsó periódusában csípte el fotótémáját, amikor a tó még nem az a végletekig lefosztott és művivé tett turisztikai és profittermelő célpont volt, mint amilyennek ma ismerhetjük. S ahová hetven év rablógazdálkodása juttatta. Még éltek ott őslakosok, még művelték a kertjeiket, földjeiket, ápolták a hagyományaikat. Persze, kacsingattak ők is a lehetőségre, amit a vendégsereg megjelenése adhatott. Igaz, fogalmuk sem lehetett, mindez hová is vezet majd. Mi lesz a bumfordi „nőrablós” csikós bemutatókból, a tájjelegű gasztronómiából vagy a falusi turizmusból. Meg az olcsó kempingek, úttörő- és ifjúsági táborok, illetve a vállalati és szakszervezeti üdülők sajátos atmoszférájából vagy a sorra épülő „jobb” hotelek üdülőiből és kék köpenyes személyzetéből. Hogyan is tudhatták, tudhattuk volna, hogy a Balaton és környéke a rendszerváltozás után a jachtkikötők, éjszakai bárok, az úszómedencés csodavillák és méregdrága fizetős strandok meg a lenullázott természeti környezet világa lesz!

Bár fogyatkozva, de akkoriban, amikor Hemző képei készültek, még volt természetes vízpart, halászat. Erdők és mezők a tó körül. Családi szőlőskertek. Sokkal kevesebb autó, valamivel jobb levegő. Egyszerű, de mindenkinek elérhető szabadstrandok, szörfmánia és a szerény kis vitorlások romantikája. Hemző fényképei ezt az átmenetiséget mutatják meg. A késő Kádár-kor különös, minden ízében roppant ellentmondásos balatoni – falusi és nyaraló – világát.

A színes mellett, amelyekből most Bielik István kiválogatott egy csokornyit, Hemző folyamatosan dolgozott fekete-fehér filmre is. A balatoni témáknál érezhető talán leginkább, hogy bár egyforma igényességgel és alkotói küldetéssel dolgozott mind a két nyersanyaggal, a színesek sokkal inkább alkalmazott fotónak készültek. Tudatosan kereste azokat a témákat, motívumokat, eseményeket, amelyek turisztikai, gasztronómiai kiadványokban, magazinok lapjain helyet találhatnak maguknak.

De a perfekcionizmus és profizmus, a téma szó szerinti körbejárása sehol sem marad el. Hemző mindig figyelt rá, hogy legyen álló és fekvő formátumú kép, minden nézőpont meglegyen, ha lehetséges. Ügyel a staffázsok változatosságára (piros motorkerékpárral, nézelődő emberekkel, sétáló libákkal stb.). Ha csak lehet, odafigyel a tükröződésben rejlő lehetőségre, üvegben és vízparton egyaránt. És sok minden másra is.

Hallatlan tehetség, született intelligencia és a fényképezés iránti szeretet. Talán csak ennyi kellett és minden arannyá lett, amihez hozzáért. Hemző életművének ez a része a saját korában potenciális magazinfotó, kereskedelmi célú kiadványok illusztrációja, ma pedig átélhető kordokumentum. Mert egy időben nekünk a Balaton volt a Riviéra.

 

Értesülj elsőként a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.