Édes élet – ársapkával

Ezt is megértük, nem egyszerű beszerezni a cukrot karácsonyra. Még nem lehetetlen, csak éppen nem egyszerű. Illetve: mégiscsak van, ahol és akiknek szinte lehetetlen.

Az ország legszegényebb járásában húsz éve vezeti L Ritók Nóra, lapunk állandó szerzője az Igazgyöngy Alapítványt. Nemcsak gyerekeket tanítanak a világ minden tájáról díjakat hozó művészetpedagógiai módszereikkel, hanem családoknak, egész leszakadt falvaknak is segítenek, például munkát adnak nekik. Sok más mellett erdei termékeket is gyűjtenek, amiből az asszonyok lekvárt főznek, az Alapítvány eladja, és a pénzt visszaforgatja a projektbe. Idén kökénygyűjtéskor csapott be a mennykő – vagyis a cukor-ársapka. A környék egyetlen boltjában sem kaptak cukrot, ami nélkül elég bajos lekvárt főzni. A baj persze nem jár egyedül: az alapítvány karácsonykor több száz családnak szokott élelmiszercsomagot adni, amiben mindig volt egy üveg étolaj és egy kiló cukor is – most azonban a környékükön egyik sem beszerezhető. Ezért Ritók Nóra körlevelet írt a támogatóiknak, hogy aki tud, juttasson el nekik néhány kiló cukrot vagy egy-két üveg olajat. A gyűjtés megindult, hogy hol tartanak, arról így írt:

„Sokan próbálnak segíteni abban, hogy az ársapkás élelmiszerekből kerülhessen az Igazgyöngy családi csomagjaiba. Nem egyszerű, nemcsak nekünk, hanem a családi vásárlásokban sem. Most, hogy a hét végén a TESCO-ban gyűjthettünk élelmiszert, a kollégáim is látták, hogy volt, aki saját részre vásárolva háromszor ment vissza egymás után, és vett egyszer cukrot, másodszor olajat, mert egyszeri bemenettel csak egy félét kapott….

Én pedig kaptam ezt a levelet. Egy kedves támogatónktól, aki azt gondolta, 50 kg cukrot szívesen vásárol nekünk. Megosztom a levelét… Annyira abszurd ez az egész. Nem tudom, hogy lehetne másképp, jobban, de tényleg úgy tűnik, ez így nem éri el a célját. Legalábbis a legnehezebb helyzetben levőknek csak nehezíti a helyzetét. És a segítő szervezetekét is.

Szia Nóri!

Tíz perce értem haza az 50. kiló cukorral!

Nagyon büszke vagyok magamra, csak egy picit panaszkodom, mert igazából nem tudtam, hogy mit vállalok ezzel a dologgal… Fogalmam se volt róla, hogy ilyen komplikált ma cukorhoz jutni. El se tudtam képzelni, hogy három boltból kettőben egyáltalán nincs, a (jó esetben) harmadikban maximum egy kilót adnak. Volt olyan bolt, ahol az eladó megsajnált a korom miatt, azt mondta, hogy hoz egy kilót a raktárból. Egy barna kenyeres zacskóban adta ide, elkísért a pénztárig, a sor végéről szólt, hogy „a bácsikának már lemértem!”, amiből a pénztáros mindent értett, tudta hogy a családhoz tartozó álruhás Zuckerschmuggler vagyok… Elképesztően abszurd volt.

Már csak az hiányzik, hogy házkutatást tartsanak nálam, és az ötven kiló cukor mellett megtörten állva, TEK-esektől körülvéve bemutassanak a TV2-n mint lebukott árurejtegetőt…

Igazából persze, se panaszkodni, se dicsekedni nem akarok, a dolog ökörsége és fölöslegessége képeszt el. Ha én, a jól öltözött belvárosi „bácsika” így kapok cukrot, akkor hogyan fog bármely szerencsétlen, pláne roma „nénike” kapni – tartok tőle, sehogy.

Igaz, porcukor van 738 Ft/kg, kókuszvirág cukor és nyers biocukor is 2500-3500 forint/kg között. Nem is értem, hogy miért panaszkodnak az emberek. Ahogy a régi és újra aktuálissá váló bölcsesség mondja, ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot…

Mindegy, vállalás teljesítve, alant láthatod az irodám sarkában rejtegetett bűnjelet.

Tehát, mikor és hová juttassam el?”

Igazgyöngy Alapítvány: https://igazgyongyalapitvany.hu/igy-segithetsz/

Oltalom Karitatív Egyesület: https://oltalom.hu/

Gyermekétkeztetési Alapítvány: https://www.gyea.hu/index.php

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

  1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!
  2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,
  3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.